• "Nemrég szültem és betegesen féltékeny vagyok" - Az orvos válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    "Betegesen féltékeny lettem (pedig megbíztam a férjemben), sírógörcseim, rohamaim vannak, magányosnak érzem magam, és ami a legrosszabb, ideges vagyok és a gyerekeken vezetem le." Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

     

     Szülés utáni depresszió?


    Jelenleg 5 hónapos kislányommal vagyok otthon. Körülbelül 2 hete valami megváltozott bennem. Betegesen féltékeny lettem (pedig megbíztam a férjemben), sírógörcseim, rohamaim vannak, magányosnak érzem magam, és ami a legrosszabb, ideges vagyok és a gyerekeken vezetem le. Állandóan a férjemmel lennék, sokszor tehernek érzem a gyerekeime. A férjemet az állandó féltékenységemmel gyötröm. És van amikor ugy érzem, hogy nem akarok tovább élni elég volt.
    Nagyon kétségbe vagyok esve, hogy elveszitem a családom. Mi a baj? Mi történik velem? Elfordulhat hogy most jött ki a szülés utáni depresszió rajtam? Leszek még normális?

    Hirdetések

    Kedves Kérdező!

    Ahhoz, hogy értékelni lehessen a helyzetét, ill. állapotát, tudnom kéne, hány gyereke van, milyen korkülönbséggel születtek, tervezettek voltak-e, Ön dolgozott-e két gyerek között,korábbi terhessége(i) során volt-e hasonló érzése?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A családban volt-e bármilyen pszichés probléma? Egyébként milyen a férjével a kapcsolata, ill. erre milyen hatással voltak a gyerekek? A férjének milyen a hozzáállása? Szóval látja, sokféle kérdést kell megválaszolni ahhoz, hogy állapotáról nyilatkozzak.

    Általában véve azt mondom, hogy ha meg tudja fogalmazni vágyait/igényeit, és ezek más(ok) szemében is reálisnak tűnnek, akkor kérdés, van-e akadálya annak, hogy teljesüljenek azok? (Pl. sikerült-e már férjével kialakítani páros programot?)

    Amennyiben e levél nem vinné előbbre a problémáját (miután a választ Ön és férje is elolvasta), akkor nyugodtan forduljanak családterápiás szakemberhez.  

    (WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Szülés utáni felépülés

    A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása, biztonságban tartása. Megkoronázván ezt a relatíve hosszú időtartamot érkezik el a szülés folyamata, mely gyakorlatilag emberfeletti erőt, energiát és a biológiai folyamatok tökéletes szinkronját megkövetelve teszi lehetővé, hogy az addig az anyaméh által óvott és nevelt magzat világra jöhessen.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    Magas vérnyomás és terhesség

    A terhesség során jelentkező magas vérnyomás – függetlenül attól, hogy korábban is meg volt-e vagy csak a fogantatás után jelentkezett – különleges odafigyelést igényel. A magas vérnyomás és a terhesség kombinációja nem szükségszerűen veszélyes állapot. Az alábbiakban megtudhatja, mit tehet a maga és gyermeke egészsége érdekében.

    Több idő és kevesebb beavatkozás kell a nőknek szülés közben

    Az egészségügyi szakembereknek bízniuk kellene abban, hogy a nők képesek életet adni a gyermeküknek természetes módon. Ez szerepel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) új irányelveiben, melyek kevesebb szülőszobai orvosi beavatkozást ajánlanak - olvasható a HVG-n.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA