"Nemrég szültem és betegesen féltékeny vagyok" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Betegesen féltékeny lettem (pedig megbíztam a férjemben), sírógörcseim, rohamaim vannak, magányosnak érzem magam, és ami a legrosszabb, ideges vagyok és a gyerekeken vezetem le." Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Szülés utáni depresszió?

Jelenleg 5 hónapos kislányommal vagyok otthon. Körülbelül 2 hete valami megváltozott bennem. Betegesen féltékeny lettem (pedig megbíztam a férjemben), sírógörcseim, rohamaim vannak, magányosnak érzem magam, és ami a legrosszabb, ideges vagyok és a gyerekeken vezetem le. Állandóan a férjemmel lennék, sokszor tehernek érzem a gyerekeime. A férjemet az állandó féltékenységemmel gyötröm. És van amikor ugy érzem, hogy nem akarok tovább élni elég volt.
Nagyon kétségbe vagyok esve, hogy elveszitem a családom. Mi a baj? Mi történik velem? Elfordulhat hogy most jött ki a szülés utáni depresszió rajtam? Leszek még normális?

Kedves Kérdező!

Ahhoz, hogy értékelni lehessen a helyzetét, ill. állapotát, tudnom kéne, hány gyereke van, milyen korkülönbséggel születtek, tervezettek voltak-e, Ön dolgozott-e két gyerek között,korábbi terhessége(i) során volt-e hasonló érzése?

A családban volt-e bármilyen pszichés probléma? Egyébként milyen a férjével a kapcsolata, ill. erre milyen hatással voltak a gyerekek? A férjének milyen a hozzáállása? Szóval látja, sokféle kérdést kell megválaszolni ahhoz, hogy állapotáról nyilatkozzak.

Általában véve azt mondom, hogy ha meg tudja fogalmazni vágyait/igényeit, és ezek más(ok) szemében is reálisnak tűnnek, akkor kérdés, van-e akadálya annak, hogy teljesüljenek azok? (Pl. sikerült-e már férjével kialakítani páros programot?)

Amennyiben e levél nem vinné előbbre a problémáját (miután a választ Ön és férje is elolvasta), akkor nyugodtan forduljanak családterápiás szakemberhez.

(WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Muszil Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.