A császármetszés kétszer akkora kockázattal jár?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos megjelent:

A császármetszéssel született gyermekek száma világszerte egyre növekvő tendenciát mutat. Svájci orvosok nem csupán az ok nélküli alkalmazását kritizálják, hanem a lehetséges komplikációkra is figyelmeztetnek.

Egy aktuális tanulmány, s a statisztika alá is támasztja állításukat, mivel a jóelőre tervezett császármetszések esetében kétszer akkorának bizonyult a csecsemőhalandóság, mint a természetes úton történő szülésnél.

A Genfi Egyetemi Klinika kutatóinak tanulmánya szerint a „normál”, azaz természetes úton született gyermekek esetében ezer újszülött közül egy hal meg a szülés során, míg az előre tervezett császármetszéseknél ez a szám kettőre tehető.

Az orvosok a jelenséget a szülés túlságosan koraira tervezett időpontjával és az újszülött esetlegesen fejletlen tüdejével magyarázzák.

A természetes úton születő babák ugyanis jóval jobban működő tüdővel rendelkeznek, mint a túl korán, császármetszéssel érkező apróságok.

A világ legnagyobb tanulmánya

A genfi tanulmány elismerten a világszerte legnagyobbnak számít a maga szakterületén. A tudományos munkában nem csak a születési módokat vetik egymással össze, hanem olyan tényezőket is figyelembe vesznek, mint a terhesség időtartama is – részletezi a svájci klinika.

Gyermekvárás, terhesség

A Riccardo Pfister vezette orvoscsoport emellett 56 ezer 549 1982 és 2004 közé esett olyan terhességet elemzett ki a teljesség igényével, amely legalább 34 hétig tartott.

A tanulmányt átölelő 22 évben a császármetszések száma 20 százalékra növekedett. A kutatók ezzel együtt azt is konstatálták, hogy az operáció útján született gyermekek esetében a halandóság is erős növekedést mutatott az 5,7 ezrelékes értékével.

Ezzel szemben a természetes úton való születések vizsgálatakor csupán egy ezrelékes emelkedést tapasztaltak.

Ennél fogva megállapították, hogy azon császármetszéseknél, amelyeket semmiféle orvosi szükségesség nem indokol 2,1-szer több esetben haláloznak el az újszülöttek, mint a spontán szülések során.

A császármetszés útján születetteknél gyakoribb a légúti probléma

A baba fejlődése

9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

A tudósok a császármetszés útján világra jött babáknál gyakrabban tapasztaltak légúti problémákat: a kockázat 1,8-del bizonyult magasabbnak, mint a normál szüléseknél, s ezzel együtt az esély, hogy a baba a születése után a klinika intenzív osztályára kerüljön, 1,4-szer lett nagyobb.

Az orvosok megállapításaik tükrében óva intenek minden leendő anyát attól, hogy akkor is a császármetszést válasszák, ha orvosi szempontból semmi nem indokolja az operációs beavatkozást.

Figyelmeztetésüket aláhúzandó hangoztatják, hogy az előre tervezett császármetszések esetében az újszülött elhalálozására vagy betegségére való kockázat ugyanakkora, mint a vészhelyzetben szükségessé vált operáció útján történő szülés.

Tovább Felépülés a császármetszésből

Ez a cikk is érdekelheti Szülés - Fájdalomcsillapítási módszerek

(WEBBeteg - K. J., Lektorálta: Dr. Jóna Angelika gyermekorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Csősz György és Dr. Szalóczy Péter, szülész-nőgyógyászok
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.