Nyálteszttel a koraszülés megelőzéséért

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A legújabb kutatások szerint egy egyszerű nyálteszttel kimutatható, hogy a várandós anya ki van –e téve a koraszülés veszélyének. Mindennek korai felismerése lehetővé teszi, hogy szteroidok alkalmazásával elősegítsék a magzat tüdejének fejlődését, ezzel megakadályozva a fejlődési rendellenességek kialakulását vagy a halált.

Angol tudósok jöttek rá arra, hogy azoknál az anyáknál, akiknél a 34. hét előtt indult meg a szülés, a nyálban abnormálisan alacsony volt a progeszteronszint. A kutatás eredményéről a British Journal of Obstetrics and Gynaecology lapjain számoltak be.

Nagy Britanniában évente több mint 50 000 gyermek születik a 37. hét előtt, s erre még mindig nem találtak magyarázatot.

A baba fejlődése

9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

A kutatók gyanítják, hogy a progeszteron hormon szerepet játszik benne, s éppen folynak a kutatások az ügyben, hogy progeszteron hormonpótlással csökkenthető-e a koraszülés esélye. A University College London és a King’s College London kutatói szerint a nyálban lévő progeszteronszint változásának követéséve olcsó és biztos módja az állapot előrejelezésének.

Mikor 92 olyan nőt vizsgáltak, akinek nagy volt az esélye a koraszülésre, azt tapasztalták, hogy akik a 34. hét előtt szültek, azoknál sokkal alacsonyabb volt a nyál progeszteronszintje, mint azoknak, akik a 37. hét után adtak életet gyermeküknek.

Ez a szembeszökő különbség már a terhesség 24. hetétől megfigyelhető.

Se tű, se vérvétel

Egyelőre nem tisztázott, hogy a hormon hogyan befolyásolja a szülés időpontját, de az biztos, hogy a progeszteronnak gyulladásgátló összetevői vannak, így az alacsony progeszteronszint esetlegesen bakteriális fertőzésre utalhat a kismama szervezetében, mely a koraszülés egyik oka.

A szülés, születés módjai

A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó.
A szülés, születés módjai

Amint azt a tanulmány vezető szerzője, Lucilla Poston professzor elmondta, egy sokkal szélesebb körű felmérést terveznek, az előzetes tanulmány eredményeinek alátámasztására.

Az eljárás előnye, hogy a nyál begyűjtése egyszerű, nincs szükség se tűre, se vérmintára a koraszülés előre diagnosztizálásához.

A kutatás eredménye előrevetíti a koraszülés okainak pontosabb megértését, mely segít az érintett gyermekek életének megmentésében.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBC news)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.