A mindennapi szex növeli a férfiak termékenyítő képességét

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Azok a férfiak, akik termékenységi problémával küzdenek, csökkenthetik a DNS károsodott spermiumok számának csökkentését, ha hetente hétszer ejakulálnak – derítette ki egy új tanulmány.

"Biztonsággal állíthatjuk, hogy a normális ondósejtszámmal rendelkező pároknak az ovulációt megelőző héten naponta kéne szeretkezniük, hogy növeljék a teherbeesés lehetőségét" – mondta Dr. David Greening, aki kutatási eredményeiről beszélt egy fertilitási konferencián.

Greening 118 olyan férfit vizsgáltak, akinek anamézisében meddőség, vetélés, vagy ismételten sikertelen mesterséges megtermékenyítés, illetve a spermáik 15 százalékosnál nagyobb DNS károsodás volt tapasztalható.

Csökken a károsodás, nő a mozgékonyság

Szexuális élet a terhesség alatt
Sok várandós nőben felmerül a kérdés: szabad-e szexuális életet élni a 9 hónap alatt? Nem árt-e a magzatnak? Nem árt-e az anyának? Bővebben a terhesség alatti együttlétről

A kutatásban résztvevő férfiakat arra kérték, hogy egy héten keresztül naponta ejakuláljanak. Ezt követően azt tapasztalták, hogy a leadott mintában javult a spermák minősége, 81 százalékuknál csökkent a spermák DNS károsodása. Mindez azzal függhet össze, hogy a spermák kevesebb időt töltöttek a herékben. Dr. Greening szerint minél tovább vannak a spermiumok a herékben, annál nagyobb a kockázata annak, hogy károsodás érje a DNS állományukat, a meleg környezet és a herecsatornákban jelenlévő reaktív oxigénszármazékok károsító hatása miatt.

Bár a gyakori ejakuláció következtében jelentősen csökkent a spermiumok száma (180 millióról 70 millióra), ez még mindig a normál értéken belül van, ráadásul a napi ejakuláció növelte a spermák mozgékonyságát is.

Alacsony spermaszámúakra nem érvényes

A szakember szerint további vizsgálatok szükségesek, hogy kiderüljön, hogy a termékenységi problémákkal nem küzdő férfiakra is ugyanilyen hatással van-e az egy héten keresztül naponta élt szexuális élet. Figyelmeztet azonban arra, hogy aki túlzásokba esik, az várhatóan túlságosan lecsökkenti spermiumainak számát. A gyermeket tervezőknek összességében "sok szexet" javasol az ovuláció körüli napokban.

Dr. Alan Pacey, a Sheffield-i Egyetem termékenységi szakembere, figyelmeztet, hogy azoknál a férfiaknál, akiknek alapproblémája, hogy túl alacsony a spermiumszámuk, a napi ejakuláció tovább rontja az esélyeket.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBCNews)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.