A kispapák is híznak

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy átlagos kispapa a terhesség ideje alatt valamivel több, mint 6 kg-ot hízik – adta hírül a BBC. A megkérdezettek mintegy ötöde állította, hogy sokkal többet evett, és több mint 40 százalékuk bevallása szerint sokkal több nassolnivaló volt a háznál ez idő alatt.

A megállapításra egy olyan felmérés adatai alapján következtethetünk, melyben 5000 kispapát kérdeztek a terhesség alatti étkezési szokásaikról. A férfiak negyede azért evett többet, hogy partnere ne legyen frusztrált a gyarapodó testtömege miatt. A kutatás vezetői kiemelik, hogy a kispapáknak azonban nem szabadna elfeledkezniük arról, hogy egészségtelen étkezési szokásaik kihatnak a partner viselkedésére is.

Kispaparuha férfiaknak

A kedvenc kispapa ételek a következők: pizza, csoki, chips és természetesen sör. A megváltozott étkezési szokások miatt átlagosan 5 centiméterrel nőtt a derékbőségük, és mintegy negyedüknek le kellett cserélni a ruhatárát, mert az addigi mértet már kicsinek bizonyult! A kispapák jelentős része csak akkor vette észre a súlygyarapodást, mikor a ruhatárcsere szükségessé vált, a többieket a barátok, rokonok figyelmeztették a „közteherviselés” szemmel látható következményeire.

Étterem, pub

A gyermeket váró párok közül sokan sokkal gyakrabban jártak pubokba, étterembe vacsorázni, egyrészt a kismamát kímélendő, másrészt azért, hogy kiélvezzék a csak kettesben eltöltött még hátralévő időt. A dolog érdekessége, hogy a gyermek születése után csak a kispapák harmada csatlakozott a párjához, hogy visszanyerje eredeti alakját.

Fontos lenne a példamutatás

A terhesség alatti ideális testsúlygyarapodás 12-14 kg. Ennek ellenére a nők nagy része az ideálisnál legalább 300 kalóriával fogyaszt többet naponta, csak hogy biztosan meglegyen a baba számára szükséges energia-bevitel. Különösen nehéz ellenállni a nassolásnak, ha a konyhaszekrény tele van csábító falatokkal. Így a kispapák terhesség alatti táplálkozásának szerepe igen nagy abban, hiszen kihat partnerük súlygyarapodására, és ezáltal a kismama és a baba egészségére is.

Emellett oda kellene figyelniük a dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikra is, valamint arra, hogy az egészséges életmódot a baba megszületése után is folytassák.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.