Ikerszülésnél nagyobb a szülés utáni depresszió kockázata

MTI
megjelent:

Az ikreket világra hozó nőknél az egy babát szülőkhöz képest 43 százalékkal nagyobb valószínűséggel találtak depressziót kilenc hónap elteltével - jelentették be a Pediatrics című szaklap szerdán megjelent számában közölt tanulmányukban amerikai kutatók.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem orvosai megjegyzik, hogy a nagyobb kockázatú terhesség és a többszörös szülés is stresszel telt életesemény. "A több csecsemő gondozásával járó különleges követelmény nagy mértékű szülői stresszt, fáradtságot és szociális elszigetelődést eredményezhet" - hangsúlyozta Yoonjoung Choi, a kutatás vezetője.

Choi kutatócsoportja az Egyesült Államokban elvégzett, korai gyermekkort vizsgáló átfogó felmérés adatait elemezte. 7293 egyszeres- és 776 ikerszülés után lévő nő szerepelt a tanulmányban kilenc hónappal 2001-es szülésük után.

Az ikreket szülő nők 19 százalékánál jelentkeztek közepes vagy súlyos depressziós tünetek, míg az egy gyereket szülő nők 16 százalékánál. A teljes elemzés azt mutatta, hogy depressziós tünetei 43 százalékkal nagyobb valószínűséggel voltak a többszörös szülés után lévő nőknek, mint azoknak, akik egyszerre egy babát hoztak világra.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.