• Az idősebb apák gyerekeinek rosszabb az IQ-tesztje

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az idősebb apák gyerekei gyengébb eredményeket érnek el a kis- és gyerekkori IQ-teszteken - állítják ausztrál tudósok most megjelent tanulmányukban.

    Ezzel szemben az idősebb anyák gyerekei magasabb pontokat értek el ugyanazokon a teszteken, amelyek a koncentráló- és a tanulási képességet, a memóriát, valamint a beszéd- és olvasási készséget vizsgálták.

    Hirdetések

    Főként a fejlett országokban válnak idősebben szülővé a nők és a férfiak, de míg a későn szülő nők ügye széles körben tárgyalt, az apák magasabb korával járó következmények nem ismertek annyira.

    Az újabb tanulmányok kapcsolatot feltételeznek az apák kora és a gyerekek olyan egészségügyi problémái között mint a születési rendellenességek, a rák, az autizmus, a skizofrénia.

    Korfüggő a spermium minősége

    A tanulmányban a tudósok 33 437, 1959 és 1965 között született személyek gyermekkori intelligenciatesztjét elemezték. A gyerekeket 8 hónaposan, négy-, illetve hétévesen vizsgálták érzékelés, kéz- és szemkoordináció, olvasás, betűzés, és matematikai képességeik alapján. Kimutatták, hogy minél idősebb az apa, annál nagyobb az esélye annak, hogy a gyerek rosszabb eredményeket ér el a teszteken. Ezzel szemben az anya korával arányosan javult a gyerekek kognitív teszteken mutatott eredménye.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Korábbi kutatások azt sugallták, hogy az idősebb anyák gyerekei a gondosabb otthoni környezet miatt teljesítenek jobban. Ha ez így van, ez a tanulmány arra enged következtetni, hogy az idősebb apák gyerekei nem feltétlenül részesülnek ezekben az előnyökben" - írták közleményükben a kutatók.

    Szerintük a korosabb apák gyerekeinek gyengébb eredményei a spermiumok korfüggő mutálódásával állnak összefüggésben. "A nőktől eltérően, akiknek petesejtjeik már magzatkorukban kialakulnak, a férfiak spermája életük során termelődik. Korábbi kutatások arra következtetnek, hogy az idősebb korban termelődő sperma esetében nőhet az elváltozás aránya" - írták az PLoS Medicine nevű internetes folyóiratban.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A herecsavarodás kialakulása, tünetei és kezelése

    A herecsavarodásról minden fiatal férfinek vagy fiúgyermek szülőjének érdemes tudnia. Legfőképpen azért, mert a kórkép időben történő felismerésével és kezelésével megelőzhetőek a szövődmények. De mi is az a herecsavarodás?

    Táplálkozással is támogatható az intelligencia!

    A gyulladásos állapot rontja az immunrendszer működését, az immunrendszer erőssége viszont kapcsolatban áll az intelligenciával. Így ha az immunrendszerben hosszan tartó gyulladásos állapot áll fenn, az intelligenciaszint is csökkenni fog. A gyulladáscsökkentő étrendnek fontos szerepe van, gyerekkorban az intelligenciaszint az immunrendszer szabályozásával akár még növelhető is.

    Az immunrendszer és az intelligencia összefüggése!

    Az immunrendszernek elsődleges szerepe van abban, hogy milyen lesz a gyerek agyfejlődése. A hosszan tartó stresszállapot gyengíti az immunrendszert, ezért a szülőnek segítenie kell a gyereket az iskolai konfliktusok feldolgozásában.

    Hagyjuk álmodozni a gyereket!

    A gyerekek álmodozása, esetleg bambulása is hasznos lehet. Nem is gondolnánk, hogy ilyenkor az intelligenciájuk is fejlődik.

    Fejlesztő játékokkal a gyerek intelligenciája is fejlődik!

    A mostanában egyre több gyereket rabul ejtő cyber világból nehezen lehet kiszakítani a gyerekeket. A fejlesztő játékokkal, mint például a csillámtetoválással valós élményt szerezhet a gyerek, ami a kézügyessége fejlesztése mellett számos más területen is előnyére válik majd.

    Felnőttként több pontot érnek el az IQ-teszteken a tovább szoptatott gyerekek

    A hosszabb ideig szoptatott gyerekek felnőttként jobban teljesítenek az intelligenciateszteken - derült ki egy rendkívül hosszú távú, harminc évet felölelő brazil tanulmányból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA