Stresszhormon felel a szülés utáni depresszióért

MTI
megjelent:

A várandós nőt a szülés megterhelésére felkészítő hormon szintjének változása adhat választ arra, melyik nőnél alakul ki szülés utáni depresszió - közölték hétfőn amerikai kutatók.

A Kaliforniai Egyetem kutatói tanulmányukban száz nőt vizsgáltak. Megállapították, hogy a szülés utáni depresszióban szenvedő 16 kismama közül 12 vérében magas volt annak a hormonnak a szintje, amely a terhesség középidejében kering a méhlepényben.

"Küzdj vagy menekülj!"

A kortikotropin-kibocsátó hormont (CRH) az agyban a hipotalamusz termeli, ez a szervezet vészhelyzetre, stresszre reagáló anyaga, ez indítja el a "küzdj vagy menekülj" választ. A terhes nőknél a placenta százszor nagyobb mennyiségben bocsát ki CRH-t, mint amennyit a hipotalamusz más körülmények közt termel.

Ez a hormon készíti fel a várandós nő testét a szüléssel járó stresszre. A szülés után azonban ennek a hormonnak a szintje is jelentősen visszaesik, ezáltal megvonásos tüneteket okoz az endokrin rendszerben - mondta Ilona Yim, a kutatás résztvevője.

Veszélyes stresszhormonok

A CRH egy sor más hormon termelődését is elindítja és növeli, például a kortizol stresszhormonét. A hibásan működő endokrin rendszer által termelt stresszhormonok mentális rendellenességeket, így depressziót is kiválthatnak. "Az öngyilkosok agyában megemelkedett szintet találni ezekből a stresszhormonokból" - tette hozzá Yim.

A szülés utáni depresszió azokat sújtja, akiknél a legnagyobb változás áll be a CRH szintjében. Azok a nők vannak a leginkább kitéve veszélynek, akiknél a 25. terhességi hét után magas a kortikotropin-kibocsátó hormon szintje.

A szülés utáni depresszió minden ötödik nőt érint, korábbi depressziós epizód, a szociális támogatás hiánya, az alacsony önértékelés és a stresszel telt terhességi időszak is növeli kialakulásának kockázatát az Archives of General Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmány szerint.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Muszil Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.