• Stresszhormon felel a szülés utáni depresszióért

    Szerző:
    WEBBeteg

    A várandós nőt a szülés megterhelésére felkészítő hormon szintjének változása adhat választ arra, melyik nőnél alakul ki szülés utáni depresszió - közölték hétfőn amerikai kutatók.

    A Kaliforniai Egyetem kutatói tanulmányukban száz nőt vizsgáltak. Megállapították, hogy a szülés utáni depresszióban szenvedő 16 kismama közül 12 vérében magas volt annak a hormonnak a szintje, amely a terhesség középidejében kering a méhlepényben.

    Hirdetések

    "Küzdj vagy menekülj!"

    A kortikotropin-kibocsátó hormont (CRH) az agyban a hipotalamusz termeli, ez a szervezet vészhelyzetre, stresszre reagáló anyaga, ez indítja el a "küzdj vagy menekülj" választ. A terhes nőknél a placenta százszor nagyobb mennyiségben bocsát ki CRH-t, mint amennyit a hipotalamusz más körülmények közt termel.

    Ez a hormon készíti fel a várandós nő testét a szüléssel járó stresszre. A szülés után azonban ennek a hormonnak a szintje is jelentősen visszaesik, ezáltal megvonásos tüneteket okoz az endokrin rendszerben - mondta Ilona Yim, a kutatás résztvevője.

    Veszélyes stresszhormonok

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A CRH egy sor más hormon termelődését is elindítja és növeli, például a kortizol stresszhormonét. A hibásan működő endokrin rendszer által termelt stresszhormonok mentális rendellenességeket, így depressziót is kiválthatnak. "Az öngyilkosok agyában megemelkedett szintet találni ezekből a stresszhormonokból" - tette hozzá Yim.

    A szülés utáni depresszió azokat sújtja, akiknél a legnagyobb változás áll be a CRH szintjében. Azok a nők vannak a leginkább kitéve veszélynek, akiknél a 25. terhességi hét után magas a kortikotropin-kibocsátó hormon szintje.

    A szülés utáni depresszió minden ötödik nőt érint, korábbi depressziós epizód, a szociális támogatás hiánya, az alacsony önértékelés és a stresszel telt terhességi időszak is növeli kialakulásának kockázatát az Archives of General Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmány szerint.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A stressz, düh és depresszió hatásai

    A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés azonban már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    A hasi elhízás és a depresszió

    Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány szerint a viszcerális (zsigeri) zsírtöbblet és a depresszió kialakulása között is összefüggés van.

    Szülés utáni felépülés

    A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása, biztonságban tartása. Megkoronázván ezt a relatíve hosszú időtartamot érkezik el a szülés folyamata, mely gyakorlatilag emberfeletti erőt, energiát és a biológiai folyamatok tökéletes szinkronját megkövetelve teszi lehetővé, hogy az addig az anyaméh által óvott és nevelt magzat világra jöhessen.

    A stressz és a kardiológiai problémák

    Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik, melynek egyik kiváltó okaként - sok más tényező mellett - a stresszt emelik ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA