Étkezési tanácsok a vegetáriánus kismamáknak

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A vegetáriánus étrend az állati eredetű termékek hiányának köszönhetően proteinben, vasban, kalciumban, cinkben és B12-, B2- valamint D-vitaminban szegény. A vegetáriánus kismamák is aggodalom nélkül élvezhetik a várandósság hónapjait, azonban ehhez jobban oda kell figyelniük az étrendjükre.

A proteinek elengedhetetlenek a normális magzati fejlődéshez. Az ajánlott napi beviteli érték 0.80 gramm/ testsúlykilogramm. Terhesség alatt ez a mennyiség 6 grammra nő.

A szükséges tápanyagok forrásai
  • kalcium: tej, joghurt, sajt, aszalt gyümölcs, teljes kiőrlésű pékáru;
  • cink: halak, túró, paradicsom, spenót;
  • D-vitamin: vaj, margarin, olíva olaj;
  • B12-vitamin: ez a vitamin csak húsban és húskészítményekben található meg, ezért a vegetáriánusoknak a terhesség és szoptatás ideje alatt mindenképpen pótolni kell étrendkiegészítőkkel;
  • B2-vitamin: teljes kiőrlésű pékáru, mandula

A fenti mennyiség megtalálható 250ml tejben, egy csésze brokkoliban, egy tojásban vagy 1/3 csésze pirított mandulában. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a proteinek a zöldségekben kevésbé koncentrált mennyiségben találhatóak, és felszívódásuk is nehezebb, ezért is fontos odafigyelni a megfelelő mennyiség bejuttatására a szervezetbe.

A leggyakoribb probléma a vas pótlása. A mindennapi étrendbe ezért is fontos a burgonya, aszalt gyümölcsök, sötétzöld zöldségek és hüvelyesek beillesztése. A vastartalmú ételek kombinálása a C-vitaminban gazdag táplálékkal segíti a vasfelszívódást. Tehát amennyiben a sültkrumpli mellé egy pohár narancslevet iszik, biztos lehet benne, hogy a vas felszívódik.

A szakemberek javasolják, hogy a vegetáriánus kismama mindenképpen kérje ki orvosa tanácsát a terhesség alatti táplálkozással kapcsolatban!

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Health24)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.