Terhesség és szex - kérdések és válaszok

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A terhesség alatti szex sokak számára kényes kérdés. Számos tisztázatlan kérdés kering bennük, mit szabad, és mit nem a kilenc hónapban. A leendő szülők egyrészt örömmel várják a pocaklakó érkezését, másrészt ebben az időszakban sem hagyhatják figyelmen kívül testi vágyaikat.

A terhesség már önmagában is hatalmas változást jelent nem csak a leendő nők, hanem - ha kellőképpen kiveszik részüket belőle - a jövőbeli apák életében is. Az életvitel átalakulására nem csak, hogy a gyermekvállalás előtt fel kell készülni, hanem el is kell tudni fogadni, hogy a korábbiakhoz képest óriási változások várhatók.

Ez a folyamat sok esetben teljesen természetesen, szinte észrevétlenül zajlik, de vannak olyan helyzetek, amelyek nehezebben mennek. A terhesség alatti szex kérdése pontosan egy olyan téma, amely terén a többség ismeretei legalábbis hiányosak. A gyermekáldás előtt álló párok feje fölött köröző kérdőjelek eloszlatása érdekében állítottuk össze a következő tesztsort:

1. A túl heves szex vetéléshez vezethet a terhesség első harmadában

Hamis. A (spontán) vetélés viszonylag gyakorinak számít, de nem hozható összefüggésbe a szeretkezéssel - még abban az esetben sem, ha a pár a vágy hevében esetleg kissé elveszti a fejét és vadabb akcióba kezd. Amikor a megtermékenyített petesejt már beágyazódott a méhfalba, nagyon erősen "kapaszkodik" is abba.

2. A terhesség alatt megerősödhet a hüvely váladékképzése, mert mi, nők ilyenkor érzékenyebbek leszünk a szexuális ingerekre.

Hamis. A terhesség ideje alatt a fehér folyás mennyisége megnövekedhet, de nem a szexuális ingerek következtében, hanem ilyenkor a sárgatestek hormonja befolyásolja a szervezet működését, és a hüvely sejtjeinek gyorsabb megújulását (is) eredményezi. A nagyobb mennyiségű folyást tehát egy természetes öntisztulási folyamat eredményezi.

3. Egy gyermek születése leginkább ahhoz járulhat hozzá, hogy a partnerek közötti problémák felerősödjenek, főleg, ha a kapcsolat már amúgy is krízisben volt.

Igaz. A gyermekvállalás semmiképpen nem lehet megoldás arra, hogy egy pár együtt maradjon. Ugyanígy nem jelentheti a párkapcsolati problémák tartós megoldását. Pontosan ellenkezőleg: míg a harmonikus kapcsolatban élő leendő szülőket még közelebb hozza egymáshoz, a problémás felek között még jobban megnyitja a már jelenleg is tapasztalható szakadékot.

(WEBBeteg - K. J.; Forrás: gofeminin.de, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.