• Biztonságos Down-kór tesztet fejlesztettek ki

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy vérvizsgálat elegendő lehet a jövőben ahhoz, hogy kiderüljön, Down-szindrómában szenved-e a magzat. Amerikai kutatók új - sem az anyát, sem az anyaméhben lévő magzatot nem veszélyeztető - vizsgálati módszert fejlesztettek ki. Eddig a magzatvíz vizsgálata elengedhetetlen volt.

    A jövőben egy vérvizsgálat talán elegendő lesz ahhoz, hogy a terhesség korai szakaszában kimutassák a különböző rendellenes folyamatokat, azt, ha a kromoszómaszám kisebb vagy nagyobb a normálhoz viszonyítva, s így azt is, Down-szindrómában szenved-e a magzat vagy sem. Mindezt úgy, hogy sem az anyát, sem pedig az embriót nem veszélyeztetik ? közölték amerikai kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) hasábjain.

    Hirdetések

    A Down-szindrómások sejtjeiben a 21-es kromoszómából hibás sejtosztódás következtében három darab található, így a testi sejtekben 47 kromoszóma lesz. Annál súlyosabb a betegség minél több testi sejt tartalmaz három darab 21-es kromoszómát. Ezt nevezi úgy a szaknyelv, hogy a 21-es kromoszóma triszómiája.

    Napjainkig a születés előtti kromoszómazavart csak magzatvíz- vagy méhlepény-vizsgálat segítségével lehetett megállapítani, melyek magukban hordozták a vetélés lehetőségét, ezért a szakemberek már régóta próbáltak kifejleszteni egy kíméletes, nem invazív eljárást ? mindeddig sikertelenül [invazív az az orvosi eljárás, melynek során a testbe vágás vagy szúrás által behatolnak].

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    A Stephen Quake által vezetett csoport (Stanford Egyetem, Kalifornia) azt a tényt használta ki, hogy a terhesség idején a gyermek aneuploid sejtjei az anyai vérben is megtalálhatók. Az aneuploid sejtre jellemző, hogy nem megfelelő mennyiségű kromoszómakészlete van, s ez sejtfejlődési hibákhoz vezethet.

    Összesen 18 állapotos nőt vizsgáltak az új módszerrel, s 12 kromószómazavart mutattak ki: kilenc estben a 21-es kromoszómának (Down-szindróma), kettőben a 18-asnak (Edward-szindróma) és egyben a 13-asnak volt triszómiája (Patau-szindróma). A diagnózist már a 14. terhességi hétben sikerült felállítani.

    (WEBBeteg, forrás: stern.de)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Hogyan mondja el idősebb gyermekének, hogy a kistestvére Down-szindrómás?

    Az újszülött Down-szindrómával való diagnosztizálásának sokkoló híre után azokra a szülőkre, akiknek nagyobb gyermekük is van, még egy fontos, nehéz feladat vár. Elmagyarázni idősebb gyermeküknek, hogy a kistestvére Down-szindrómával fog együtt élni.

    Gyermekvállalás Down-szindrómás gyermek után

    Egy Down-szindrómás gyermek születése után az újabb terhességet vállaló szülők általában készek elfogadni az új baba érkezésével fellépő helyzetet, akár Down-szindrómás, akár egészséges lesz. Ugyanakkor számos olyan felmerülő félelem és aggodalom van, mely a legtöbb ilyen szülőben felmerül.

    A diagnózis: Down-szindróma - Hogyan dolgozhatják fel a szülők?

    Szinte elképzelni is nehéz, milyen vegyes érzelmekkel szembesülnek azok a szülők, akiknek gyermeke Down-szindrómával születik. Ilyenkor talán még fontosabb egymás támogatása, mint máskor, azonban sokszor az apa és az anya reakciói teljesen eltérnek egymástól, és az ebből adódó nézeteltérések egyáltalán nem segítenek.

    A szívelégtelenség kivizsgálása

    A szívelégtelenségben szenvedő beteg életkilátásai a háttérben álló októl, a súlyosságtól és az általános egészségi állapottól függenek. A pontos diagnózis felállításával számos betegnél kiválasztható az a terápia, amellyel jelentősen javítható lesz a szív működése.

    Hogyan szűrhető ki a Down-szindróma?

    Sok gond, probléma merülhet fel egy terhesség során. Legtöbbször nem is gondolunk arra, hogy sajnos nem minden magzat egészséges. A Down-szindróma a leggyakrabban előforduló kromoszómarendellenesség.

    A Down-szindróma

    A Down-szindróma súlyos fejlődési rendellenességgel járó betegség, melynek hátterében hibás sejtosztódás áll. A várandósság ideje alatt van lehetőség a betegség szűrésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA