Megoldások a férfi sterilitása ellen

szerző: Dr. Zsuga Judit - WEBBeteg
megjelent:

A meddőség kezelése függ a meddőség okától, attól, hogy milyen régen áll fenn ez az állapot, mennyi idősek a partnerek és milyen személyes preferenciáik vannak. A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző eljárások segítségével.

A kivizsgálás során tanácsos először a férfiak részéről felmerülő okokat tisztázni. Ennek során a külső nemi szervek vizsgálata és az ondó vizsgálata történik meg. Fontos például az egy ejakuláció során távozó ondó mennyisége, pH-ja, a benne fellelhető hímivarsejtek mennyisége, alakja, a mozgó sejtek száma.

Szükség esetén a termékenység helyreállítása több módon is történhet. Ezt szerencsés esetben akár el lehet érni a közösülések gyakoriságának növelésével is. Heti két-három alkalommal történő közösülés fokozhatja a termékenységet, azonban a túl gyakori ejakuláció csökkentheti a spermium minőségét.

A megtermékenyülés
A spermiumok 72 órán keresztül is életképesek maradhatnak a női ivarszervekben, továbbá a petesejt a peteérést követően 24 órán keresztül termékenyülhet meg.

Kezelés férfiak számára

A férfi sterilitás kezelésében alkalmazott megközelítések az alábbiak lehetnek:

Általános szexuális problémák: Az impotencia, a korai magömlés kezelése megoldhatja a meddőségi problémát. Ezen problémák kezelése általában gyógyszeresen, vagy viselkedésterápiás megközelítések segítségével végezhetők.

Ritka okok
Az is okozhatja egy pár meddőségét, hogy a méhnyak-nyákban spermium ellenes antitestek termelődnek.

A spermium hiánya: Abban az esetben, ha a meddőség hátterében a spermium hiányát észlelik, akkor műtét, hormonkezelés, vagy mesterséges megtermékenyítés jöhet szóba. A varicokele (a herezacskók vénáinak kóros tágulata, ami a herék melegen tartásával akadályozza a spermiumtermelést) nagyon gyakran műtétileg helyreállítható.

Az ondóvezeték elzáródása, vagy retrográd ejakuláció esetén a spermiumot ki lehet nyerni közvetlenül a herékből, vagy a hólyagból és ezt követően laboratóriumi körülmények között be lehet juttatni a petesejtbe.

A mesterséges megtermékenyítés

Elsődleges és másodlagos meddőség
Ha terhesség korábban sem jött létre, akkor a meddőség elsődleges, ha megelőzően már sikerült a teherbeesés, akkor másodlagos.

A mesterséges megtermékenyítés forradalmasította a meddőség kezelését. Minden évben több száz újszülött jön a világra, akik a mesterséges megtermékenyítésnek köszönhetik életüket. Az orvostudomány eredményei hozzájárultak ahhoz, hogy számos meddő párnak saját gyereke szülessen.

A mesterséges megtermékenyítés érinti a gyermekre vágyó pár mindkét tagját, mellettük azonban egy teljes csapat munkáját is igényl: orvosok, pszichológusok, embriológusok, laboratóriumi asszisztensek, nővérek együtt dolgoznak azért, hogy a fogamzás megvalósulhasson.

A mesterséges megtermékenyítés leggyakoribb formája az alábbiak:

In vitro fertilizáció (IVF)

Ez a leghatékonyabb formája a mesterséges megtermékenyítési technikáknak. Az in vitro fertilizáció során érett petét vesznek ki, majd laboratóriumi körülmények között a partner spermiumával megtermékenyítik, és 3-5 nap múlva az embriót beültetik a méhbe. A mesterséges megtermékenyítést gyakran akkor javasolják, amikor mind a két petevezető elzáródik.

Széles körben alkalmazott számos más rendellenesség esetén is, így például endometriózisban, a méhnyak elváltozásai miatt, ovulációs rendellenességekben, továbbá ha férfi áll a meddőség háttérben, illetve ha nem találják meg pontosan a meddőség okát. In vitro fetilizáció során gyakori vérvizsgálatokra és napi hormon injekciókra van szükség.

Elektromos vagy vibrációs stimuláció

Az elektromos vagy vibrátoros ingerlés segítségével elérhető az ejakuláció, ezáltal ondót tudnak nyerni. Ez az eljárás olyan férfiak esetén lehet hatékony, akik gerincvelői betegségük miatt nem képesek az ejakulációra.

Műtéti spermium aspiráció (spermiumvételezés)

Ezen eljárás során a férfi ivarszervekből- a herékből, a mellékherékből, az ondóvezetékből, egy kis műtét során spermiumot vesznek. Ez a módszer akkor hatékony, amikor a fogantatás gátját a férfi húgyivar vezetékek elzáródása okozza.

Intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI)

Az eljárás során egy mikroszkópos technika segítségével egy spermiumot közvetlenül a petesejtbe injektálnak (fecskendeznek be), majd az in vitro fertilizációs eljáráshoz hasonlóan beültetik a méhbe. Ez az eljárás különösen kedvező hatású az olyan pároknál, akiknél a hagyományos in vitro fertilizáció sikertelen volt. Különösen magas a siker aránya azoknál, akiknek alacsony a spermium koncentrációja.

Asszisztált beágyazódás

E technika segítségével az embrió méhbe történő beágyazását próbálják meg segíteni. A mesterséges megtermékenyítés akkor működik a leghatékonyabban, ha a méh egészséges, jól reagál a fogamzást elősegítő hormonokra, az ovuláció rendszeres, vagy donor petesejtet alkalmaznak. Fontos továbbá az is, hogy a spermium egészséges legyen, ha nem, akkor pedig donor spermium álljon rendelkezésre. Általában a mesterséges megtermékenyítés sikerességi aránya 32 éves kor felett csökken.

A szövődményekre lehet számítani a kezelés után?

A meddőség kezelésének van néhány lehetséges szövődménye, ezek közé tartozik:

Többes terhesség. A mesterséges megtermékenyítés leggyakoribb szövődménye a többes terhesség. Az, hogy hány embriót tart meg a pár, az egyértelműen az ő saját döntésük. Ha túl sok embrió fogan meg, lehetséges egy, vagy több embrió eltávolítása. Ezzel a többiek túlélési esélye növelhető meg.

Alacsony születési súly. Az alacsony születési súly leggyakoribb oka a többes terhesség. A mesterséges megtermékenyítés gyakran többes terhességet eredményezhet, továbbá a mesterséges megtermékenyítés útján fogant csecsemőknél amúgy is gyakoribb az alacsony testtömeg.

Születési rendellenességek. Van némi aggodalom a születési rendellenességek és a mesterséges megtermékenyítés között fennálló esetleges kapcsolatot illetően. Jelenleg azonban további kutatások szükségesek a kapcsolat jellegét illetően. Mérlegelje ezt az eshetőséget is. A mesterséges megtermékenyítés mindentől függetlenül a leghatékonyabb módja a meddőség kezelésének.

(WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit)

Cikkajánló

Mi történik a meddőségi kivizsgáláson?

Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Meddőség
Azon párok számára, akik rendszeres nemi élet mellett legalább 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbe eséssel, komplex meddőségi kivizsgálás javasolható, melynek során meghatározzák a meddőség fennálló okait, valamint terápiás terv elkészítése történik.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.