• Megoldások a férfi sterilitása ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    A meddőség kezelése függ a meddőség okától, attól, hogy milyen régen áll fenn ez az állapot, mennyi idősek a partnerek és milyen személyes preferenciáik vannak. A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző eljárások segítségével.

      A megtermékenyülés
    A spermiumok 72 órán keresztül is életképesek maradhatnak a női ivarszervekben, továbbá a petesejt a peteérést követően 24 órán keresztül termékenyülhet meg.

    A kivizsgálás során tanácsos először a férfiak részéről felmerülő okokat tisztázni. Ennek során a külső nemi szervek vizsgálata és az ondó vizsgálata történik meg. Fontos például az egy ejakuláció során távozó ondó mennyisége, pH-ja, a benne fellelhető hímivarsejtek mennyisége, alakja, a mozgó sejtek száma.

    Szükség esetén a termékenység helyreállítása több módon is történhet. Ezt szerencsés esetben akár el lehet érni a közösülések gyakoriságának növelésével is. Heti két-három alkalommal történő közösülés fokozhatja a termékenységet, azonban a túl gyakori ejakuláció csökkentheti a spermium minőségét.

    Kezelés férfiak számára

    A férfi sterilitás kezelésében alkalmazott megközelítések az alábbiak lehetnek:

    Általános szexuális problémák:  Az impotencia, a korai magömlés kezelése megoldhatja a meddőségi problémát. Ezen problémák kezelése általában gyógyszeresen, vagy viselkedésterápiás megközelítések segítségével végezhetők.

    Hirdetések
      Ritka okok

    Az is okozhatja egy pár meddőségét, hogy a méhnyak-nyákban spermium ellenes antitestek termelődnek.

    A spermium hiánya:  Abban az esetben, ha a meddőség hátterében a spermium hiányát észlelik, akkor műtét, hormonkezelés, vagy mesterséges megtermékenyítés jöhet szóba. A varicokele (a herezacskók vénáinak kóros tágulata, ami a herék melegen tartásával akadályozza a spermiumtermelést) nagyon gyakran műtétileg helyreállítható.

    Az ondóvezeték elzáródása, vagy retrográd ejakuláció esetén a spermiumot ki lehet nyerni közvetlenül a herékből, vagy a hólyagból és ezt követően laboratóriumi körülmények között be lehet juttatni a petesejtbe.

    A mesterséges megtermékenyítés

      Elsődleges és másodlagos meddőség

    Ha terhesség korábban sem jött létre, akkor a meddőség elsődleges, ha megelőzően már sikerült a teherbeesés, akkor másodlagos.

    A mesterséges megtermékenyítés forradalmasította a meddőség kezelését. Minden évben több száz újszülött jön a világra, akik a mesterséges megtermékenyítésnek köszönhetik életüket. Az orvostudomány eredményei hozzájárultak ahhoz, hogy számos meddő párnak saját gyereke szülessen.

    A mesterséges megtermékenyítés érinti a gyermekre vágyó pár mindkét tagját, mellettük azonban egy teljes csapat munkáját is igényl: orvosok, pszichológusok, embriológusok, laboratóriumi asszisztensek, nővérek együtt dolgoznak azért, hogy a fogamzás megvalósulhasson.

    A mesterséges megtermékenyítés leggyakoribb formája az alábbiak:

    In vitro fertilizáció (IVF)

    Férfi nemi szervek sémás ábrázolása; Forrás: http://www.tao-masszazs.hu
    Férfi nemi szervek sémás ábrázolása
    Forrás

    Ez a leghatékonyabb formája a mesterséges megtermékenyítési technikáknak. Az in vitro fertilizáció során érett petét vesznek ki, majd laboratóriumi körülmények között a partner spermiumával megtermékenyítik, és 3-5 nap múlva az embriót beültetik a méhbe. A mesterséges megtermékenyítést gyakran akkor javasolják, amikor mind a két petevezető elzáródik.

    Széles körben alkalmazott számos más rendellenesség esetén is, így például endometriózisban, a méhnyak elváltozásai miatt, ovulációs rendellenességekben, továbbá ha férfi áll a meddőség háttérben, illetve ha nem találják meg pontosan a meddőség okát. In vitro fetilizáció során gyakori vérvizsgálatokra és napi hormon injekciókra van szükség.

    Elektromos vagy vibrációs stimuláció

    Az elektromos vagy vibrátoros ingerlés segítségével elérhető az ejakuláció, ezáltal ondót tudnak nyerni. Ez az eljárás olyan férfiak esetén lehet hatékony, akik  gerincvelői betegségük miatt nem képesek az ejakulációra.

    Műtéti spermium aspiráció (spermiumvételezés)

    Ezen eljárás során a férfi ivarszervekből- a herékből, a mellékherékből, az ondóvezetékből, egy kis műtét során spermiumot vesznek. Ez a módszer akkor hatékony, amikor a fogantatás gátját a férfi húgyivar vezetékek elzáródása okozza.

    Intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI)

    Az eljárás során egy mikroszkópos technika segítségével egy spermiumot közvetlenül a petesejtbe injektálnak (fecskendeznek be), majd az in vitro fertilizációs eljáráshoz hasonlóan beültetik a méhbe. Ez az eljárás különösen kedvező hatású az olyan pároknál, akiknél a hagyományos in vitro fertilizáció sikertelen volt. Különösen magas a siker aránya azoknál, akiknek alacsony a spermium koncentrációja.

    Asszisztált beágyazódás

    E technika segítségével az embrió méhbe történő beágyazását próbálják meg segíteni. A mesterséges megtermékenyítés akkor működik a leghatékonyabban, ha a méh egészséges, jól reagál a fogamzást elősegítő hormonokra, az ovuláció rendszeres, vagy donor petesejtet alkalmaznak. Fontos továbbá az is, hogy a spermium egészséges legyen, ha nem, akkor pedig donor spermium álljon rendelkezésre. Általában a mesterséges megtermékenyítés sikerességi aránya 32 éves kor felett csökken.

    A szövődményekre lehet számítani a kezelés után?

    A meddőség kezelésének van néhány lehetséges szövődménye, ezek közé tartozik:

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Többes terhesség. A mesterséges megtermékenyítés leggyakoribb szövődménye a többes terhesség. Az, hogy hány embriót tart meg a pár, az egyértelműen az ő saját döntésük. Ha túl sok embrió fogan meg, lehetséges egy, vagy több embrió eltávolítása. Ezzel a többiek túlélési esélye növelhető meg.

    Alacsony születési súly.  Az alacsony születési súly leggyakoribb oka a többes terhesség. A mesterséges megtermékenyítés gyakran többes terhességet eredményezhet, továbbá a mesterséges megtermékenyítés útján fogant csecsemőknél amúgy is gyakoribb az alacsony testtömeg.

    Születési rendellenességek. Van némi aggodalom a születési rendellenességek és a mesterséges megtermékenyítés között fennálló esetleges kapcsolatot illetően. Jelenleg azonban további kutatások szükségesek a kapcsolat jellegét illetően. Mérlegelje ezt az eshetőséget is. A mesterséges megtermékenyítés mindentől függetlenül a leghatékonyabb módja a meddőség kezelésének.

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Időskor

    Dr. Kónya Judit

    Milyen betegségekre figyeljünk az idő múlásával?

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    Meddőség - A lombikbébi kezelés

    Sokak életében néhány hónap alatt megérkezik az a kis csoda, amire manapság egyre több párnak akár éveket is várnia kell. A meddőség a párok kb. 15 százalékát érinti, de sajnos napjainkban egyre többen és egyre fiatalabb korban szembesülnek azzal a ténnyel, hogy nem jön a baba.

    Ösztrogéndominancia - Sok nőt érint, akár meddőséget is okozhat

    Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság, és sajnos nemcsak kellemetlen tüneteket okoz, de súlyos betegségekhez, akár meddőséghez is vezethet. Dr. Lőrincz Ildikótól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusától megtudhatja, vajon milyen kezelési lehetőségek közül választhat a beteg.

    A férfi meddőség okai

    Magyarországon különböző felmérések szerint a párok 10-18 százaléka meddő. A meddőség okának felderítéséhez mindkét fél vizsgálata elengedhetetlen.

    A herecsavarodás kialakulása, tünetei és kezelése

    A herecsavarodásról minden fiatal férfinek vagy fiúgyermek szülőjének érdemes tudnia. Legfőképpen azért, mert a kórkép időben történő felismerésével és kezelésével megelőzhetőek a szövődmények. De mi is az a herecsavarodás?

    Milliárdos beruházással korszerűsítik a lombikprogramot Debrecenben

    A klinikai központ szerdán vette vissza a 2003-ban a Kaáli Intézetnek átadott meddőségi kezeléseket.

    A női meddőség okai

    A meddőség okát a közvélekedés rendszerint a nőkben keresi, holott a sikertelenség oka éppúgy lehet a férfi oldalán, sőt akár egy időben mindkét partnernél is. A statisztikák szerint a párok meddőségének oka az esetek 35 százalékában a nő, 30 százalékában a férfi egészségével összefüggő problémára vezethető vissza. Mintegy 20 százalékban a pár mindkét tagjánál található valamilyen elváltozás, és körülbelül 15 százalékban nem lehet kideríteni a meddőség okát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA