• Mellrákdiagnózis terhesség alatt

    Szerző:
    WEBBeteg

    Abból adódóan, hogy a nők az ipari országokban egyre idősebb életkorban vállalnak gyermeket, egyre gyakoribb, hogy emlőrák pont a terhesség során alakul ki.

    Hazánkban a 45 és 65 év közötti nők kapnak értesítést kétévente a mammográfiai vizsgálaton való részvétel esedékességéről. 45 éves kor alatt az emlőket panasz vagy veszélyeztetettség esetén vizsgálják ultrahanggal, tehát ebben a korcsoportban rutinszerűen emlőrákszűrést nem végeznek. Ez okból kifolyólag, valamint mert a terhességgel összefüggésben az emlő mirigyszövete fiziológiásan gyarapodik, az emlőrák (mammakarcinóma) felfedezése gyakran késik, és a tumort előrehaladottabb stádiumában diagnosztizálják, mint nem terhes nők esetében. Ezért az első trimeszter után, amikor a magzat szervei már kifejlődtek, vagyis az organogenezis időszaka lezárult, a kismama emlőrákjának kezelésére szisztémás kemoterápia javasolt. Az aktuális tanulmányok szerint ezen kezelés alkalmazása a terhesség alatt a magzat számára jól tolerálható és fejlődési rendellenességek gyakoribb előfordulását nem okozza. Azonban azok az újszülöttek, akiknek édesanyja kemoterápiás kezelést kapott, gyakrabban születnek kisebb születési súllyal.

    A terhességi emlőrák (= terhességasszociált emlőrák = pregnancy-associated breast cancer (PABC)) kezelésére vonatkozóan nagyon kevés evidenciaalapú (bizonyítékalapú) adat áll rendelkezésre. Különösen az újabb gyógyszerek terhesség alatt történő alkalmazására vonatkozóan nincs elegendő adat, mivel ilyen vonatkozásban ezeket a készítményeket nem vagy nem elég kiterjedten vizsgálták, így az erre vonatkozó ismeretek hiányosak, tehát nem lehet tudni, hogy milyen hatással lennének a fejlődő magzatra.

    Hirdetések

    A terhesség befolyása az emlő rákos sejtjeinek növekedésére és invazivitására

    A terhességi emlőrák különbözik attól a karcinómától, amely nem terhes nőknél alakulhat ki. Terhesség során a tumor gyorsabban növekszik és az invazivitása (a daganatnak a környező szövetekbe való terjedési és azokat roncsoló képessége) nagyobb mértékű, vagyis agresszívebb, nagyobb mértékben nő és terjed. Terhességi emlőrákban gyakrabban fordul elő a HER2-receptor-pozitivitás, viszont ritkábban mutatnak ösztrogénreceptor-pozitivitást, illetve progeszteronreceptor-pozitivitást. A mammakarcinóma egy különösen agresszív formája, a tripla negatív mellrák (triple negative breast cancer (TNBC)) úgy tűnik, hogy terhes nőknél is visszatérően előfordul. A tripla negatív mellrák nem mutat pozitivitást sem a HER2-, sem az ösztrogén-, sem a progeszteronreceptorra, ami azt jelenti, hogy a rákos sejtek felszínén nincsenek sem ösztrogén-, sem progeszteronreceptorok, és a HER2-receptorból nincs több a felszínükön, mint az egészséges sejtek felszínén.

    Annak jellemzésére, hogy a terhesség milyen befolyással bír a különböző tumortípusokra, a következő sejtvonalakkal stimulált placentakondicionált médiummal végzett kísérleteket hajtanak végre.

    Különböző emlőráksejtvonalak invazivitása és receptorexpressziója

    Emlőráksejtvonal neve

    MCF-7

    MDA-MB-231

    SK-BR-3

    Invazivitás

    jól differenciált, nem invazív (WDNI)

    tripla negatív emlőrák (TNBC)/ invazív

    jól differenciált, nem invazív (WDNI)

    Receptorexpresszió

    ER+/PR+/HER-2-

    ER-/PR-/HER-2-

    ER-/PR-/HER-2+

    Háromdimenziós sejtkultúrák

    További módszerek háromdimenziós sejtkultúrák vizsgálatával foglalkoznak, ezek a hagyományos kétdimenziós kultúrák alternatíváját jelentik. Ezek a multicelluláris (sok sejtből álló) sejtkultúramodellek az in vivo (az élő szervezetben lévő) avaszkuláris tumorrégiók és mikrometasztázisok realisztikusabb utánzatai, mint a hagyományos kétdimenziós sejtkultúrák. Ezért manapság ezek a 3D-s sejtkultúramodellek egyre nagyobb jelentőséget nyernek a rákkutatásban.

    A mellrák kezelésére használt különböző gyógyszerek toxikológiai tesztelése emberi méhlepényen (placentán)

    A különböző gyógyszerek toxikológiai tesztelése és a placenta szövetére kifejtett hatásaik vizsgálata azt a célt szolgálja, hogy megtalálják azokat a kezelési sémákat, amelyek a lehető legkevesebb szöveti károsodást okozzák, vagyis azt a terápiát, amelyik a lehető legkevésbé ártalmas a magzatra nézve, és amely alkalmazása mellett a kisbaba születése idejére el tudja érni a korának megfelelő testsúlyt. Az ilyen toxikológiai vizsgálatokhoz kis szövetdarabkákat, úgynevezett explantumokat használnak, és ezeket inkubálják a mellrák kezelésére alkalmazott kemoterapeutikumokba, hogy a hisztológiai (szövettani) elváltozásokat, illetve a vitalitásban (életképesség) beálló (élettani) és hormonrendszeri zavarokat analizálni, vizsgálni tudják. A minták terhességi emlőrákban szenvedő nők placentájából származnak. Attól függően, hogy a gyógyszerek a placentaszövetre milyen hatást fejtenek ki, választják ki azoknak a gyógyszereknek a körét, amelyek hatását tovább vizsgálják. A következő vizsgálatokban a kiválasztott gyógyszerekkel a szövetminta egy-, illetve kétoldalú perfúzióját végzik el, azaz a minta egyik, illetve mindkét oldalát átöblítve, belemártva az inkubáló gyógyszerbe azt vizsgálják, hogy az milyen további hatásokkal van a szövetre, valamint azt, hogy a szer átjut-e a szöveten, illetve ha igen, akkor milyen mértékben.

    Olvasson tovább! Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; geburtshilfe.uniklinikum-jena.de
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 7000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egy ötöd részében pedig HER2 pozitív emlőrák a diagnózis.

    Mit használhatok allergiás tünetek ellen, ha várandós vagyok?

    Várandósság alatt, ha csak lehet, inkább nem szedünk gyógyszereket, ám vannak olyan állapotok, amikor mérlegelni kell, hogy a gyógyszer szedése vagy mellőzése jelent-e nagyobb kockázatot. Arról, hogy mivel enyhíthetik biztonságosan a kismamák az allergiás panaszaikat, dr. Augusztinovicz Monika, allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA