Bárányhimlő terhesség alatt

Dr. Lesznyák Judit
szerző: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Várandósság idején minden kismama igyekszik megóvni a szervezetét a betegségektől, hiszen jó néhány közülük káros hatással lehet a fejlődő magzatra. Ilyen betegség a bárányhimlő is. A fertőzés ellen hatékonyan lehet védekezni védőoltással, ezért minden olyan nőnek ajánlott az oltás beadatása, aki gyermeket szeretne, és még nem esett át a fertőzésen.

A mindenki által jól ismert bárányhimlő az esetek többségében szövődmények nélkül elmúlik, az ép immunrendszer viszonylag hamar megállítja a vírusok ámokfutását, s a fertőzés leküzdése után élethosszig tartó immunvédettség alakul ki. A bárányhimlő az egész világon elterjedt fertőzés, melyen szinte mindannyian átesünk gyermekkorunkban, a statisztikák szerint leggyakrabban 2 és 6 éves korunk közt. A szövődmények újszülöttkorban veszélyesebbek. Amennyiben azonban a vírus felnőttkorban éri el először a szervezetet, jóval nagyobb az esély bizonyos komplikációkra, különös tekintettel a légzőrendszert érintő súlyos elváltozásokra (tüdőgyulladás). A terhesség idején elkapott bárányhimlő fertőzés az anyára és a magzatra is veszélyesebb az átlagosnál.

Fertőzés terhesen: veszélyes a fejlődő szervezetre

A terhesség alatt jelentkező bárányhimlő a várandós nő megváltozott immunstátusza miatt nagyobb eséllyel társul valamilyen szövődménnyel, rendszerint tüdőgyulladással. Ugyanakkor a várandósság alatt elszenvedett fertőzés sajnos súlyos elváltozások kockázatát (ún. fötális varicella szindróma) jelentheti a fejlődő magzat számára is, mivel a kórokozók viszonylag könnyen átjutnak az anya szervezetéből a növekvő embrióba. Mivel a szervek kialakulása zömében már a terhesség első heteiben lezajlik, az első trimeszter alatt történő anyai és magzati fertőződés sok esetben súlyos, akár az idegrendszert, a szív- és érrendszert, a látásért, hallásért felelős struktúrák végleges károsodását okozhatja, nem ritkán a fejlődő végtagok deformitásával együtt.

Ez az emelkedett magzati kockázat viszonylagos csökkenést mutat a második és harmadik trimeszter idejére, azaz, ha ekkor történik a terhes nő és magzatának fertőződése, akkor nagy viszonylag nagy eséllyel nem következik be súlyos magzati károsodás. Általában elmondható, hogy az anyaméhen belül a bárányhimlőn átesett, egyébként egészséges csecsemők későbbi életük során viszonylag védettnek tekinthetők, közülük sokan gyermekkorban (amikor kortársaik a bárányhimlővel küzdenek) már a felnőttkorra jellemző vírus-reaktiválódás tüneteit (övsömör) mutatják.

A magzati fertőződés kockázata a terhesség legvégén ismét emelkedik: ha az édesanya a szülés előtti öt napon, vagy a szülést követő 2 napon belül betegszik meg. Ekkor ugyanis - a megszületés miatt - már nem jut idő és lehetőség arra, hogy az anya szervezete által termelt ellenanyagok is a magzatba kerüljenek, így a kisbaba védtelen marad a fertőzéssel szemben. Ilyenkor a legtöbb esetben nem csupán a változatos bőrtünetek, de tüdőgyulladás, súlyos légzészavar, májérintettség sárgasággal, szívizomgyulladás, a vesék és az agy gyulladása jelentkezhet. Kezelésük alapját ilyenkor intravénás immunglobulinok, továbbá a vírus elleni specifikus ellenanyag beadása, különféle vírusellenes szerek, és a légzést-keringést támogató gyógyszerek széles skálája jelenti. A halálozás kockázata ezekben az esetekben igen magas, akár a 30%-ot is elérheti.

A terhesség alatt jelentkező övsömör a magzatra nézve nem tekinthető veszélyesnek, ilyenkor ugyanis a vírus nem kerül át a méhlepényen a fejlődő magzatba.

Fertőződés újszülött korban

Ha az édesanya (vagy nagyon közeli családtag, nemritkán az ovis testvér) a születést legalább 3 nappal követően betegszik meg bárányhimlőben, az újszülött kockázata egy súlyos kórkép kialakulására már korántsem akkora, mint a fentebb leírt esetekben. Ugyanakkor még ez a kor is veszélyesebbnek tekinthető, mint az óvodáskorúak fertőződése. Enyhe esetben akár még speciális kezelésre sincs szükség (anyai betegség esetén hatalmas előnyt élveznek ilyenkor a szoptatott babák, hiszen az anyatejjel rengeteg ellenanyaghoz is jutnak). A fertőzés súlyosabb formában intézeti kezelés, vírusellenes terápia válhat szükségessé.

Hogyan előzhető meg a bárányhimlő terhesség alatt?

Amikor a párok kisbabát szeretnének, érdemes végiggondolni, kinek milyen nagyobb betegsége volt, vagy éppen nem volt gyermekkorában. Ha a gyermeket vállalni készülő édesanya csak egy kicsit is bizonytalan abban, hogy gyermekként átesett-e a bárányhimlő fertőzésen, mindenképpen érdemes erről háziorvosával vagy nőgyógyászával beszélni. A szakorvosok ilyen esetben vérvételre irányítják őket, amelynek eredményéből könnyen megállapítható, hogy jelen van-e szervezetükben a vírus elleni ellenanyag. Ha ez hiányzik, még a tervezett terhesség előtt mindenképpen érdemes a bárányhimlő elleni védőoltást beadatni.

Ez is érdekelheti Felkészülés a várandósságra: mik az ajánlott szűrővizsgálatok?

Dr. Lesznyák Judit

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

Cikkajánló

A bárányhimlő tünetei és kezelése

Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Bárányhimlő
A bárányhimlő (varicella) az egyik leggyakoribb, leginkább az őszi-téli szezonban tomboló betegség. Elsősorban 3 és 10 éves kor közötti gyerekek körében, zárt közösségben okoz járványt. Terjedése rendkívül gyors: cseppfertőzéssel a levegőn keresztül fertőz, de a használati tárgyak is közvetítik. A betegséget okozó vírus ellen 2019 őszétől kisgyermekek számára kötelező a védőoltás.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.