Az étcsokoládé-fogyasztás csökkentheti a terhességi magas vérnyomás kockázatát

szerző: E.M.M., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A terhesség alatti napi 30 gramm csokoládé elfogyasztása kedvező hatást gyakorolhat a magzat növekedésére és fejlődésére, a kanadai Laval Egyetem kutatási eredményei szerint.

Terhesség alatt sokféle étel kerülendő, és bár ezek közt nem szerepel a csokoládé, azért nagy mennyiségű fogyasztását zsír, cukor és koffeintartalma miatt a kismamáknak nem ajánlják.

Azonban a csokoládé mértékletes fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. A csokoládé flavonolt tartalmaz, melyet már kapcsolatba hoztak a szív- és érrendszeri problémák csökkent kockázatával és az alacsonyabb koleszterinszinttel. Minél sötétebb a csokoládé, annál több flavonolt tartalmaz. Korábbi tanulmányok arra is utaltak, hogy a terhesség alatti mértékletes csokoládéfogyasztás csökkentheti a preeclampsia, vagyis a terhességi magas vérnyomás kockázatát.

Bővebben Terhességi magas vérnyomás

Azonban Dr. Emmanuel Bujold szerint a terhesség alatti csokoládéfogyasztás és a preeclamsia kapcsolatát értékelő kutatások ellentmondó eredményeket hoztak, ezért úgy döntött, hogy mélyebben beleássa magát ennek vizsgálatába.

A magzati fejlődés szempontjából az alacsony és magas flavonol tartalmú csokoládé is hasznos lehet

A kutatók 129, 11-14 hetes kismamát vontak be a vizsgálatba egyszeres terhességgel.
A kiinduláskor végzett vizsgálatban, a méh artéria pulzatilitási Doppler indexen minden kismamánál dupla mélypont volt látható. A vizsgálattal a méh, a placenta és a magzat vérkeringését ellenőrzik, és a mélypontok jelzik a magas vérnyomás és egyéb lehetséges terhességi szövődmények kockázatát.

A kismamákat random módon napi 30 gramm alacsony vagy magas flavonol tartalmú csokoládé fogyasztására jelölték ki 12 héten át. A 12. hét végén ismét elvégezték a vizsgálatot, majd az anyákat egészen a szülésig követték.

Megállapították, hogy a két csoport között sem a terhességi magas vérnyomás gyakoriságában, sem a placenta és az újszülöttek súlyában nem volt számottevő különbség.

Viszont a kutatók észrevették, hogy a méh artéria Doppler pulzatilitása mindkét csoportban jelentősen javult, ami arra utal, hogy a magzat növekedése és fejlődése szempontjából az alacsony és a magas flavonol tartalmú csokoládé egyaránt kedvező. A javulás mértéke jóval nagyobb volt annál, amit a népesség körében általában várnánk. – jegyezték meg a szerzők.

A tanulmány azt jelzi, hogy a csokoládé pozitív hatást gyakorolhat a placenta működésére és a magzati fejlődésre, valamint azt, hogy a csokoládé kedvező hatása nem kizárólag és közvetlenül a flavonol tartalomnak köszönhető. – állítja Dr. Bujold.

Szabad-e rendszeresen étcsokit fogyasztani terhesség alatt?

A kérdésre Dr. Bujold a követezőket válaszolta: "Eredményeink alapján nem bocsátkozhatunk találgatásokba a csokoládé preeclampsiára gyakorolt általános hatásáról, mivel nem volt olyan csoportunk, amely nem fogyasztott csokoládét. Azonban korábbi epidemiológiai tanulmányok vizsgálatunkkal egybehangzóan arra utalnak, hogy az étcsokoládé terhesség alatti fogyasztása javíthatja a placenta működését és csökkentheti a preeclamsia veszélyét."

A kutatók a jövőben egy nagy esetszámú, randomizált kontroll vizsgálat levezetését tervezik, hogy még pontosabban meghatározhassák, hogy a terhesség alatti csokoládéfogyasztás csökkenti-e a preeclampsia és a terhességgel kapcsolatos egyéb betegségek kockázatát.

A kismamák számára további megnyugtató hírként egy korábbi vizsgálat arról számolt be, hogy eredményei alapján a mértékletes koffeinfogyasztás nem befolyásolja negatívan a születendő gyermek értelmi képességeit.

(WEBBeteg - Forrás: medicalnewstoday.com, Fordító: E.M.M., fordító)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Budai Kardioközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-specialista
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.