Mennyit hízhat a kismama várandósság alatt?

szerző: Dr. Gajdács Ágnes, obezitológus
megjelent:

Vajon mennyi az ideális súlygyarapodás egy kismama életében? Hatással lehet a babára is a túlsúlyunk? Ezekre a kérdésekre ad választ Dr. Gajdács Ágnes, obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász, aki több mint 20 éve kutatja a fogyókúra különböző területeit.

A gyermekvállalás során a súlygyarapodás szempontjából négy különösen veszélyeztetett időszak létezik:

Az első, a megelőzés szempontjából is kiemelten fontos időszak a várandósság előtti néhány hónap. A gyermekvállalás előtt mindenképpen érdemes rendezni a testsúly- és testösszetétel eltéréseket - legyen szó akár súlyfeleslegről, akár alultápláltságról -, hiszen így az egészségügyi előnyök mellett a vágyott terhesség létrejöttére is nagyobb az esély.

Gyakori kérdés Túlsúlyosan is vállalhatok gyermeket?

A második ilyen időszak a két gyermek születése közti szakaszra tehető. Ha az első gyermek születése után rövidesen szeretnének még egy gyermeket, és az első várandósság előtt vagy alatt összeszedett pluszkilókat nem sikerült leadnunk, akkor a második gyerek tervezését már eleve súlyfelesleggel indítjuk - árulta el Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász, aki azt is hozzátette, ez akár szövődmények forrása is lehet, tehát érdemes a szülés utáni 3-12. hónapban megszabadulni a súlytöbbletünktől.

A harmadik időszak a szoptatás, amikor ugyan élettanilag fogyni kellene, mégis sok újdonsült anyuka ilyenkor hízik a legtöbbet!

A negyedik, vagy „konyhamalac időszak” a gyermek elválasztásától az óvodás vagy iskolás korig tart, tehát amíg az anyuka és a gyermek többnyire ugyanazt eszi. Ilyenkor az anyukák előszeretettel fogyasztják el a gyermekük maradék ételét is a saját adagjukon kívül, és nagyon sokszor ez vezet a hízáshoz!

Terhesség alatt mennyi a normális súlygyarapodás?

Azt, hogy mennyit hízhat egy kismama terhesség alatt, elsősorban a várandósság előtti testtömeg-indexe (BMI) határozza meg. Ha a testtömeg indexe alapján az alultáplált kategóriába tartozik, akkor akár 14-20 kg súlygyarapodás is megengedett, hiszen a szervezet így próbálja a számára kedvező testsúlyt kialakítani a szüléshez. Ha a BMI normális, 12,5-17,5 kg a még elfogadható súlygyarapodás. Ha a leendő anyuka a túlsúlyos tartományban van, 7,5-12,5 kg a javasolt hízás, az elhízott kategóriában viszont maximum 5,5-10 kg súlygyarapodás ajánlott, e fölé semmiféleképpen nem érdemes menni.

Várandósság hízási táblázat

A magzatra is negatívan hat a túlsúly!

Természetesen felvetődhet az a kérdés, hogy miért van ekkora jelenősége akár a várandósság előtti túlsúlynak vagy a terhesség alatti nagyobb súlygyarapodásnak.
Ha az anya testtömeg-indexe magasabb a normálisnál, a gyermek esetében gyakoribbak az olyan rendellenességek, mint pl. a nyitott gerinc, különféle agyi rendellenességek, vagy emésztőrendszeri problémák, sőt a halva születések száma is nő. Az elhízott anyák gyermekeinek 15 százaléka 4 éves korára már szintén elhízott.

Az anya magasabb BMI-je a terhesség és szülés körüli anyai szövődmények (pl. császármetszés, terhesség alatt vérnyomás-emelkedés, terhességi cukorbetegség, terhességi toxikózis) előfordulási arányát is növeli. Ha például az első terhesség előtt az anyai BMI normális, a második terhesség előtt viszont az anya már elhízott, 3-szoros a rizikója a cukorbetegség kialakulásának. Még több rizikóval kell számolniuk azoknak az anyáknak, akinek a két terhesség között a testtömeg indexük 3 vagy több egységgel gyarapodott.

Ez a cikk is érdekelheti Kismamák egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozása

(Dr. Gajdács Ágnes, obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Czinkóczky Béla, szájsebész, fogszakorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.