Mióma terhesség alatt

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó frissítve:

A mióma jóindulatú, rendszerint ártalmatlan izomtumor, amely a méh izomszövetéből indul ki. Ha a méh belsejében alakul ki, fájdalmat és vérzészavarokat okozhat, illetve megakadályozhatja a terhesség kialakulását. Elhelyezkedhet a méh külső felszínén is, ekkor általában csak akkor okoz panaszokat, ha a mérete nagyon nagy.

A téma cikkei

8/1 Mi az a mióma?
8/2 A mióma hajlamosító tényezői
8/3 A mióma tünetei
8/4 A mióma diagnosztizálása
8/5 A miómák típusai
8/6 A mióma kezelési lehetőségei
8/7 Mióma terhesség idején
8/8 Így hat a termékenységre a mióma

Milyen gyakran fordul elő mióma terhesség során?

Mivel a miómát nem mindig fedezik fel a terhesség ideje alatt, csak becsülni lehet az előfordulási gyakoriságát. Körülbelül a kismamák 1-20 százalékánál alakul ki, ám a mióma csak az esetek 10 százalékában okoz problémát a várandósság közben.

Mi az oka a miómák kialakulásának terhes nőknél?

A szervezetben lezajló változások miatt a terhesség alatt a mióma vagy nagyon gyors és erős növekedésnek indulhat, vagy a mérete épp ilyenkor csökkenhet. Az, hogy az izomtumor nő-e, a vér hormonkoncentrációjától függ. Terhesség során nagyon sok női hormon szabadul fel, ami stimulálhatja a mióma növekedését.

Milyen problémákat okozhat a mióma terhesség alatt?

A mióma megléte már magát a teherbeesést is meggátolhatja, azáltal, hogy akadályozza a megtermékenyített petesejt méhfalba való beágyazódását. Ha a beágyazódás mégis megtörténik, a mióma oly mértékben zavarhatja az embrió fejlődését, hogy vetélés következhet be. Amennyiben a mióma megjelenése ellenére a terhesség eljut a 12-14. hétig, akkor a terhesség többnyire problémamentesen folytatódik, a magzat általában zavartalanul fejlődik tovább. Rendkívül ritka, hogy a miómák következtében a gyermek valamilyen károsodást szenved, koraszülés azonban előfordulhat.

Szülés során viszont előfordulhat, hogy nagyméretű mióma kerül a szülőcsatorna útjába, emiatt császármetszés válhat szükségessé. A miómák mérete a terhesség alatt jelentősen nőhet, ezért néha fájdalmat és nyomásérzést keltenek.

Mikor kell műtétileg eltávolítani a miómákat terhesség során?

A miómák műtéti eltávolítására terhesség során nem kerül sor, kivéve abban az esetben, ha az anya életét veszélyeztetik. A mióma műtéti eltávolítása terhesség alatt mindig nagyon kockázatos, a méh és a mióma erős vérzése miatt. Ráadásul egy ilyen műtét következtében idő előtti fájások jelentkezhetnek.

Van lehetőség a mióma eltávolítására a császármetszés során?

Elméletileg lehetséges, azonban semmiképp sem tanácsos a császármetszés során eltávolítani a miómákat, egyrészt azért, mert előfordulhat, hogy a mióma pont ott található, ahol a császármetszést ejtik. Másrészt a császármetszés mellett másik beavatkozást a nagyfokú vérzés veszélye miatt lehetőleg kerülni kell. Ráadásul a terhesség alatt nagyon gyorsan növő miómák a szülést követően általában elhalnak, illetve nem növekednek tovább és nem okoznak semmilyen panaszt. Mindenképp tanácsos a baba születése után legalább fél-egy évet várni és figyelemmel kísérni, hogy ez idő alatt hogyan változnak a miómák.

Terhesség előtt el kell-e távolítani a miómákat?

Több tényezőtől függ, hogy a terhesség előtt szükség van-e a miómák eltávolítására, így attól, hogy pontosan hol helyezkednek el a miómák, milyen panaszokat okoznak, illetve, ha a leendő kismamának volt már korábbi terhessége, mennyire nehezítették azt meg, okoztak-e vetéléseket. A műtét lehetőségét minden nő esetében egyénileg kell mérlegelni, ultrahangvizsgálatra is szükség van a döntéshez, amit kizárólag szakorvos hozhat meg.

Terhesség alatti nőgyógyászati problémák

Tudástár Hogyan változnak a mellek? Miért jelentkezik a fáradtság, hányás, a gyakori vizelési inger? Mennyire gyakori a fejfájás, szédülés, székrekedés? Milyen nőgyógyászati problémák adódhatnak? Terhességi fájdalmak, egészségügyi problémák terhesség alatt

Mennyi időnek kell eltelnie a miómák eltávolítása és a teherbeesés között?

Erre vonatkozólag eddig semmilyen tudományos vizsgálatot nem végeztek, de a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy ha a miómák a méh külső felszínén helyezkedtek el, nem szükséges várni a teherbeeséssel. Amennyiben azonban a méh belsejéből kellett eltávolítani a miómát, akkor körülbelül negyed év várakozási idő javasolt. Korábban egy-másfél évet tanácsoltak.

Megelőzhető a miómák kialakulása?

Nem. A miómák kialakulása öröklött tényezőktől függ. Nem ismert olyan intézkedés, amellyel megakadályozható lenne a kialakulásuk.

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; albertinen.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

Cikkajánló

A mióma tünetei és következményei

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Mióma
A mióma legtöbbször tünetmentesen növekszik, és rutin nőgyógyászati vizsgálat során fedezi fel az orvos. Azonban jelenléte az esetek mintegy 10 százalékában vezethet enyhébb és súlyosabb tünetek megjelenéséhez is.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.