• Ételek, melyeket jobb kerülni terhesség idején

        Szerző:
        WEBBeteg

        Gyermekvárás idején gyakran hallhatjuk a régi mondást, miszerint kettő helyett kell ennünk. Mindez többek között azt is jelenti, hogy kerülnünk kell mindazokat az ételeket, melyek veszélyeztethetik akár az anya, akár a baba egészségét.

        Lehetséges, hogy eddigi kedvenc ételei vagy italai elsőre egészségesnek tűnnek, ám ha jobban megvizsgáljuk őket, kiderülhet róluk, hogy potenciális veszélyforrást jelentenek. Íme a lista azokról az ételekről, melyeket jobb kerülni a terhesség idején.

        Kardhal, cápa, királymakréla, konzerv fehér tonhal: Ezekben a nagytestű halakban magas a higanymetil, mely ártalmas a gyermek agyfejlődésére és az idegrendszerre. Várandós és szoptató nők biztonságosan heti 30 dkg tengeri halat fogyaszthatnak.

        Hirdetések

        Tavi és folyami halak: A hobbi horgászat noha népszerű sport, de sajnos előfordulhat, hogy baktériummal vagy vírussal fertőzött hal kerül belőle az asztalra. Mindenképpen javasolt, hogy csak megbízható forrásból vásároljon, kizárólag ellenőrzött halat.

        Nyers vagy nem teljesen átsült hús, hal, sushi, tojás: A nem teljesen átsült állati eredetű ételek különböző vírusokat, baktériumokat tartalmazhatnak. Használjon húshőmérőt, hogy meggyőződjön a hús állapotáról, illetve főzze a tojást addig, amíg már nem lágy.

        Hot dog és löncshúsok: Ezek a húsfélék tartalmazhatnak egy baktériumot, az úgynevezett Listeria monocitogenest, amely fertőző betegséget okoz, és akár vetélést, halvaszülést és egyéb komoly egészségügyi problémákat is vonhat maga után.

        Pasztörizálatlan tejtermékek: Ide tartoznak bizonyos sajtfajták is, mint a  Brie, feta, Camambert, Roquefort. Ezeknek is nagyon magas a listeria baktérium szintje.

        Pasztörizálatlan gyümölcslevek: Különösen kerülendők az utcai árusoknál, illetve a nagyáruházakban frissen facsarva kapható gyümölcslevek, mivel ezekben a termékekben előfordulhat a coli baktérium.

        Gyógynövények, gyógyteák: Noha a gyógynövények természetes anyagok, még nem tudunk róluk eleget ahhoz, hogy nyugodt szívvel ajánljuk a terhesség idejére, sokuk pedig vérbőséget okozhat.

        Alkohol: A sör, a bor és minden egyéb alkohol oxigént von el a sejtektől, ezzel megakadályozva azoknak normális fejlődését. Az alkohol negatív hatása az idegrendszerre visszafordíthatatlan, így nem létezik olyan kevés mennyiség, melyet biztonságosnak mondhatunk a gyermekvárás idején.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Csapvíz a fejletlen országokban: Igyon palackozott vizet, hogy elkerülje a különféle fertőzéseket!

        Olyan ételek, melyek allergiát okozhatnak: A családi anamézis függvényében az Ön gyermeke is hordozhatja magában a hajlamot bizonyos ételallergiákra. A mogyorótartalmú ételek kerülése a várandósság idején csökkenti a gyermek későbbi ételallergiájának kockázatát. Mielőtt jelentős változtatást hajtana végre étrendjén, konzultáljon szakemberrel, aki segíthet az allergia kockázatát csökkentő diéta kidolgozásában.

        (WEBBeteg - CS. K.; Forrás: WebMD)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Az intimlézer

        Dr. Kiss György

        Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

        Gyümölcsök és puffadás

        Dr. Hidvégi Edit

        Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

        Hogyan kerülhető el a herpesz fellángolása?

        Ha valaki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, akkor a vírus már nem irtható ki a szervezetéből. A herpeszvírusok megbújnak az idegdúcokban, és időről időre reaktiválódva a tünetek fellángolását, a herpesz megjelenését okozzák.

        Előzzük meg a herpesz terjedését! 9 tipp a mindennapokra

        Az ajakherpesszel való megfertőződés kockázata megelőző intézkedésekkel csökkenthető. Ha a herpeszvírus egyszer már bekerült a szervezetbe, akkor azt nem lehet kiirtani, ugyanis megbújik az idegdúcokban, és időről időre aktiválódik. A herpeszes fellángolások gyakoriságának csökkentéséért sokat lehet tenni.

        Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával

        Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.

        Voksán Virág hipoallergén ételt ad a kutyájának

        A DJ kiskutyájának minőségi ételére ugyanúgy hangsúlyt fektet, mint a sajátjára. Kiko csak csirkefehérje-mentes és hipoallergén ételt kap. A magas hústartalom fontos, de legalább olyan fontos, hogy minél kevesebb búzát, kukoricát és glutént tartalmazzon a kutyatáp, mert ezekre az állatnak nincs igazán szüksége. A csirkehús-allergia gyakori a kutyáknál, ezért a csirkehús etetése az arra érzékeny kutyáknál kerülendő. Emellett a mesterséges adalékanyagok sem tesznek jót az állatoknak.

        Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

        Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

        Számos veszély leselkedhet ránk a strandon és uszodákban

        Az úszás egészséges. Azonban az úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak, a magnéziumhiány pedig lábgörcsöt.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA