A várandósság lelki hatásai

szerző: Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus - Vanderlich Egészségcentrum
megjelent:

A várandósság nemcsak testi, de lelki változásokkal is együtt jár. A kismamának új szerepre kell felkészülnie: az anya szerepre. Megváltozik kapcsolatrendszere: férjéhez édesanyjához, önmagához való viszonya is.

Ennek kapcsán a pszichológia ún. normatív krízisről beszél: egyrészt lelki fejlődést hordoz magában ez az állapot, másrészt számtalan korábbi belső konfliktust, megoldatlan problémát hozhat újra felszínre. Nem minden kismamának jelent felhőtlen boldogságot a várandósság, van, akinek a szó szoros értelmében terhesség. Ilyenkor a pszichológus segíthet a félelmek, lehangoltság, kapcsolati, vagy egyéb problémák leküzdésében.

Új családtag, új kihívások

Szülés után az anyuka újabb nehézségekkel találhatja szembe magát. Így például ún. nehéz csecsemők esetén eltér az anya és gyermekének temperamentuma, ennél fogva nehéz lehet az összehangolódás, vagy a gyermek rossz étkű vagy nem akar aludni, stb. Ilyenkor nem ritka, hogy az anyuka önmagát hibáztatja, tehetetlennek, lehangoltnak, „rossz anyának” gondolja magát, vagy épp csecsemője iránt táplál agresszív érzéseket. Ez utóbbi jellegzetes tünete a szülés utáni depressziónak. Nem arról van szó, hogy rossz anya lenne az illető, hanem egy gyakori hangulatzavarban szenved. Fontos, hogy ilyenkor segítséget kapjon a kismama.

A kapcsolatok átalakulnak

A férjével való kapcsolatban is támadhatnak nehézségek, párkapcsolati krízis léphet fel. A férj is új feladatokkal találja szembe magát: az apa szerepre kell felkészülnie, és mint családfenntartó még nagyobb lesz a felelőssége. Az apuka esetleg háttérben érezheti magát, hisz az anya elsősorban a gyermekre koncentrál.

Sokszor megváltozik a tágabb családdal való kapcsolat is. Konfliktusforrás lehet például az, hogy a nagyszülők túl gyakran szeretnék látni az új jövevényt, vagy épp ellenkezőleg: a kismama több segítséget, támogatást kívánna, mint amit kap.

Ezen kívül még számos nehézséggel találhatják szembe magukat az anyukák. Idealizmus azt gondolnunk, hogy a várandósság, a GYED, GYES időszaka mindenkinek felhőtlen boldogság. Vannak, akik attól való félelmükben, hogy „rossz anyák”, szégyellnek segítséget kérni. Aki így érzi magát, épp annak a legfontosabb, hogy megkapja a pszichés támogatást, kezelést. Nemcsak saját életminősége, közérzete, hangulata javulását, hanem kapcsolati problémáinak javulását is remélheti a pszichológusi segítség igénybevételétől. Ugyanis az anya pszichés állapotjavulása az anya-gyermek kapcsolatra és az anya-apa-gyermek kapcsolatra is pozitív hatással van.

(Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus, Vanderlich Egészségcentrum)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.