• 40 felett romlik a férfiak termékenyítő képessége

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nők nehezebben esnek teherbe, és gyakrabban vetélnek, ha a magzat apja idősebb 40 évesnél, állapítja meg egy hétfőn megjelenő francia tanulmány.

    Az már eddig is tudott dolog volt, hogy a nők szülőképessége a 35. év táján csökkenni kezd, de az új tanulmány szerint ebben a férfiak is szerepet játszanak.

    Hirdetések

    A francia kutatók több mint 12 ezer párnál 21 ezer méhen belüli mesterséges megtermékenyítés eredményeit vizsgálták meg. A várakozásnak megfelelően azt találták, hogy a 35 feletti nőknél lényegesen csökkent a teherbe esés aránya, és gyakoribbá váltak a vetélések. De akkor is csökkent a teherbe esések aránya, ha az apa idősebb volt 40 évesnél. A vetélések aránya is magasabb lett.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vizsgált párok többsége orvosi kezelés alatt állt a férfiak terméketlensége miatt, de a kutatók következtetései kivetíthetők a termékeny férfiakra is. A méhen belüli megtermékenyítést úgy végzik, hogy a spermiumokat centrifugálással elkülönítik az ondófolyadék többi elemétől, és csak a spermasejteket juttatják be közvetlenül a méhbe. Ez a mesterséges megtermékenyítés leghatásosabb módja.

    A tanulmány a Reproductive Biomedicine című brit tudományos folyóiratban fog mejelenni.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Szívbetegségre hajlamosíthat a korai menzesz és menopauza

    Friss kutatások szerint a korán érkező menstruáció, a korai menopauza és a vetélés is a szívbetegségek rizikófaktorainak számíthatók. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a további hajlamosító tényezőkről és a kivizsgálás jelentőségéről beszélt.

    Preimplantációs szűrés - A meddő párok számára is van remény

    A világ legtöbb részén ma már bevált, rutinszerű eljárásnak számít a beültetést megelőző magzati vizsgálat. Mikor van szükség preimplantációs szűrésre, és meddig tart, amíg megérkeznek az eredmények? A témáról dr. Vereczkey Attila, meddőségi specialistát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet alapítóját, orvosigazgatóját kérdeztük.

    Preimplantációs szűrés - Egy eljárás, amivel csökkenthető a vetélések száma

    A technológia gyors fejlődésének köszönhetően ma már az egészségügyben, azon belül a mesterséges megtermékenyítés területén is olyan új módszerek váltak elérhetővé, melyek segítségével egyre több sikeres beavatkozás hajtható végre. A lombikbébiprogram egyik hazai szakemberével, dr. Vereczkey Attilával, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet alapítójával, orvosigazgatójával beszélgettünk modern eljárásokról, genetikai vizsgálatokról és a lombikprogram sikerességének feltételeiről.

    A passzív dohányzás növeli a meddőség esélyét

    Ha az eddigi figyelmeztetések még mindig nem győzték meg a dohányzás ártalmairól, talán most sikerül. A Rochester Medical Center tudósai arra a megállapításra jutottak, hogy a passzív dohányzás akár gyermek, akár felnőttkorban jelentősen megnöveli a nők esélyét a meddőségre illetve a vetélésre.

    Meddőség: a pajzsmirigy működése a petefészekre is hat

    A pajzsmirigy gyulladása vagy csökkent működése akár önmagában is meddőséget, vetélést okozhat. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a pajzsmirigy működésére ható hormonok a petefészek működését is befolyásolják. A petefészek által termelt hormon szintjének ellenőrzése meddőség, vetélés, korai klimax esetén és lombikprogram előtt is javasolt.

    Hogyan változott az IVF eredményessége?

    A meddőség problémája manapság egyre több pár életében központi szerepet játszik. A mesterséges megtermékenyítés (IVF) szerencsére ma már hazánkban is elérhető kezelés, és az egészségügy ezen területén zajló folyamatos kutatások, innovációk a meddő párok számára egyre több bizakodásra adnak okot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások