• Fontos kérdések a lombikbébi kezelésről

    Szerző:
    WEBBeteg

    Sokan azt gondolják, hogy a lombikbébi kezelés - a szervezeten kívüli megtermékenyítés - azonnali megoldást jelent a meddő pároknak, pedig minimum egy év a várakozási idő, amíg lezajlanak a szükséges vizsgálatok a nő és a férfi részéről is, illetve megtörténik a megtermékenyítés. Dr. Kodaj Imre szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk, aki feleségével szintén részt vett a programban.

    A világon jelenleg mintegy 5-6 millió közötti a mesterséges megtermékenyítéssel született gyerekek száma 1978 júliusa óta, amikor világra jött Louise Brown, az első lombikbébi. Magyarországon 1998 óta 30 ezer gyerek született így.

    A házaspárok 13 százaléka meddő (ebből 40 százalék női, 40 százalék férfi és 20 százalék ismeretlen eredetű meddőség).

    Hirdetések

    Olyan pároknak segít a kezelés, akiknél nagy valószínűséggel nem jön létre a megtermékenyülés természetes úton, pl. ha a petevezetékek közül egyik sem átjárható (hiányzik vagy lezárt), vagy a spermiumok száma nagyon alacsony. Szükségessé válhat bizonyos nőgyógyászati betegségek kapcsán is.

    Vannak, akik erkölcsi (vallási), illetve anyagi okok miatt nem választják ezt a programot. Egyébként közös döntés, nagyon ritkán fordul elő, hogy a férfi nem szeretne részt venni a programban – mondja dr. Kodaj Imre szülész-nőgyógyász.

    Az én történetem    Az első házasságomból három fiú született, a legfiatalabb 27, a legidősebb 44 éves - meséli dr. Kodaj Imre. A feleségem semmiféle fogamzásgátló készítményt nem szedett, ezért műtéti úton sterilizáltattam magamat. A második házasságomban a gyermekvállalásnál felvetődött a kérdés, hogy honnan veszünk spermiumokat. Végül kimetszettek a hereszövetből egy részt, és táptalajban tenyészették a spermiumokat. Harmadik próbálkozásra sikerült a megtermékenyítés. Ikrek lettek, egy fiú és egy lány született öt perc különbséggel, most 17 évesek. Az egész programmal kapcsolatban semmiféle előzetes félelmem nem volt, a feleségem egészséges, fiatal, nekem pedig már van három gyermekem. Nagyon ritkán beszélek erről, ha van olyan páciensem, aki kétségek között van, megemlítem neki, hogy nálunk is felmerült ez a probléma, mi is végigmentünk a kezelésen.

    Ez a legutolsó lehetőség, amit ajánlok a gyereket tervező párnak, és a páciens választja ki, hogy melyik intézetbe szeretne menni, én maximum felsorolom a lehetőségeket – avat be a részletekbe dr. Kodaj Imre. Jelenleg 5 beültetést teljes mértékben finanszíroz az állam, kivéve a kezeléshez szükséges gyógyszereket.

    Milyen vizsgálatok szükségesek?

    Az előzetes vizsgálat során több mindent meg kell nézni, pl. van-e peteérés, milyen a spermalelet, a hormonszint, ultrahanggal megnézik, milyen állapotban van a méh, átjárható-e a petevezeték. Azt is el szoktam mondani, hogy a lombik eljárás egy óriási lehetősége az orvostudománynak, de a beavatkozás drága, bár támogatja az OEP, és nem veszélytelen, több a fejlődési rendellenesség kockázata, mint a spontán szülésnél. Ez átlagosan 6 százalékra tehető, míg az egyéb esetekben ez az arány 4 százalék.

    Ezekre mindenképpen számítsanak:

    EKG
    Mellkas RTG
    Mammographia (40 év felett)
    Emlő ultrahang (40 év alatt)

    Méhnyakrák-szűrés
    Chlamydia trachomatis szűrés
    Hüvelyváladék-tenyésztés

    Vércsoport+ellenanyagszűrés

    Hepatitis B-szerológia
    Hepatitis C-szerológia
    Lues-szerológia
    HIV-szerológia
    (a fenti 4 vizsgálatot a férjnél is el kell végezni)

    Méhűr vizsgálata (HSG, HSK, Hy-Co-Sy, MRI, 3D-UH)

    Bővebben: Dévai Intézet

    Az egész program időtartalma minimum 8 hónap, a vizsgálatoktól egészen addig, hogy behelyezik a megtermékenyített petesejtet. Innentől kezdve pedig elindul a várakozási idő. Ami a mi részünk, hogy megnézzük, milyen a petevezető átjárhatósága, a többi vizsgálatot, illetve a beavatkozást az intézet végzi el. Mindenhol más a protokoll. 12 hetes terhesen találkozom ismét a pácienssel – teszi hozzá dr. Kodaj Imre.

    Mire számíthatnak?

    A sikerességi ráta 30 százalék. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a spontán terhesség kb. egyharmadában születik egészséges gyerek. Volt már rá eset, hogy mind az 5 eset sikertelen volt, majd idővel spontánul teherbe esett a nő.

    Minden esetben időre és nyugalomra van szükség. Sokan azt gondolják, hogy a program azonnali megoldást jelent, azonban ehhez is idő kell – hangsúlyozza a szülész-nőgyógyász.

    Az eljárás menete

    1. A petefészek előkészítése

    A siker egyik legfontosabb feltétele, hogy több petesejt álljon rendelkezésre a lombikbébi kezeléshez. Ehhez a petefészek olyan hormonális előkészítése szükséges, amellyel a petesejtek fejlődését segíteni lehet. A petesejtek érésének folyamatát az orvos ellenőrző vizsgálatokkal kíséri figyelemmel, átlagosan 2-3 (ritka esetben ennél több) alkalommal. Az ellenőrző vizsgálat általában ultrahanggal történik, de szükség esetén vérvételre is sor kerül a hormon meghatározások céljából.

    2. A petesejtek leszívása

    A beavatkozás során a hüvelyen át egy ultrahangfejre szerelt eszköz segítségével leszívják a petesejteket tartalmazó folyadékot a petefészkekben lévő tüszőkből. A petesejtek leszívása alacsony kockázatú beavatkozásnak számít, szövődmények ritkán fordulnak elő. A páciensek 2-3 órás orvosi megfigyelés után kísérővel hazamehetnek.

    3. A petesejtek megtermékenyítése és tenyésztése

    A biológus speciális mikroszkóp alatt keresi meg a tüszőfolyadékban lévő petesejteket, majd tápoldatba és inkubátorba helyezi őket, ahol az élettani körülményeikhez hasonló feltételeket biztosítanak. A hímivarsejteket laboratóriumi módszerek segítségével előkészítik a megtermékenyítésre. Az egyszerűbb esetekben a meghatározott számú előkészített spermiumot egy szövettenyésztő edényben a petesejtek mellé helyezik. Ebben az esetben a hímivarsejtek lényegében a természetben ismert módon termékenyítik meg a petesejteket.

    Férfimeddőség esetén, amikor nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű hímivarsejt, akár egyetlen spermium is elegendő a petesejt megtermékenyítésére. Az ehhez szükséges hímivarsejtet ugyanis ún. mikromanipulációs módszerekkel is be lehet juttatni a petesejtbe. Ezt az eljárást intracitoplazmatikus spermium injekciónak (ICSI) nevezik.

    Megtermékenyítésüket követően a petesejtek visszakerülnek az inkubátorba. Mikroszkópos ellenőrzéssel már a beavatkozást követő napon megállapítható, hogy valóban bekövetkezett-e a megtermékenyülés.

    Az ellenőrzés után a már megtermékenyült petesejtek még legalább egy, de legfeljebb 5-6 napig inkubátorban fejlődnek tovább, egészen a beültetésig. Indokolt esetben arra is van lehetőség, hogy az embriók későbbi könnyebb megtapadását már ebben a fázisban megpróbálják segíteni a petesejtet körülvevő burok megrepesztésével (ún. asszisztált hatching).

    A laboratóriumi munkához tartozik a beültetésre nem került embriók mélyfagyasztása is. A megtermékenyült, de fel nem használt embriókat olyan speciális oldatba teszik, amely a fagyasztás során megvédi őket a jégkristályok képződésétől. Maga a fagyasztás egy számítógép által vezérelt fagyasztókészülékben történik, és több órát vesz igénybe. A fagyasztott embriók speciális tárolókba kerülnek elhelyezésre. Későbbi felhasználás esetén az olvasztás után dől el, hogy az embriók életképesek maradtak-e.

    4. Az embriók visszahelyezése (embrió transzfer)

    Az embriók méhüregbe történő beültetése fájdalommentes beavatkozás, a páciens számára olyan, mintha egy szokásos nőgyógyászati vizsgálaton venne részt. A biológus egy erre a célra kifejlesztett, steril, egyszer használatos katéterbe szívja föl a kiválasztott embriókat, minimális mennyiségű tápoldattal.

    Az orvos a puha, vékony katétert a hüvelyen keresztül, az előzetesen ultrahanggal meghatározott méhhossznak megfelelő távolságig bevezeti, és az embriókat befecskendezi. Az embrió transzfert követően a biológus ellenőrzi a katétert, hogy valóban minden embrió bekerült-e a méhbe.

    A lombikbébi kezelések eredményeként létrejövő terhesség semmiben sem különbözik a természetes fogantatás során bekövetkező terhességtől; a kihordás és a szülés folyamata is a megszokott módon zajlik le.

    Forrás: Kaáli Intézet

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Meddőség - A lombikbébi kezelés

    Sokak életében néhány hónap alatt megérkezik az a kis csoda, amire manapság egyre több párnak akár éveket is várnia kell. A meddőség a párok kb. 15 százalékát érinti, de sajnos napjainkban egyre többen és egyre fiatalabb korban szembesülnek azzal a ténnyel, hogy nem jön a baba.

    Ösztrogéndominancia - Sok nőt érint, akár meddőséget is okozhat

    Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság, és sajnos nemcsak kellemetlen tüneteket okoz, de súlyos betegségekhez, akár meddőséghez is vezethet. Dr. Lőrincz Ildikótól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusától megtudhatja, vajon milyen kezelési lehetőségek közül választhat a beteg.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Petefészek-daganatok - Petefészekrák

    A petefészek daganatai rendkívül sokfélék mind szövettani, mind szerkezeti, mind pedig funkcionális (hormontermelők vagy sem) szempontból. Léteznek jó- és rosszindulatú, valamint átmeneti formák. A gyakori funkcionális ciszták mindig jóindulatúak. A rosszindulatú petefészek-daganatok nagy része (közel 90 százaléka) hámsejt eredetű (carcinoma).

    Dohányzás: súlyosabb következmények a kismamáknál, mint gondolták

    A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében cigarettáznak, mivel a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető.

    Mit kell tudni a nőgyógyászati küretről?

    A fractionalt curettage a méhnyálkahártya mind jóindulatú, mind rosszindulatú betegségeinek diagnosztizálására és bizonyos esetekben egyben kezelésére alkalmazott műtét. Leginkább nőgyógyászati küret, egészségügyi küret, illetve kaparás néven ismert.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA