Hogyan fokozhatják fogamzóképességüket a nők?

szerző: Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta, klinikai farmakológus - WEBBeteg
frissítve:

Nem kell egyből meddőségre gondolni, ha pár hónap alatt fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés. Megéri azonban átgondolni, mit lehet tenni a fogamzóképesség növelése érdekében.

1. A túl intenzív sport is káros lehet. A rendszeres mozgás fontos, de ha annyira intenzíven sportol, hogy menstruációja ritka, vagy elmarad, akkor valószínűleg termékenysége is csökkenhet.

2. Kerülje a túl magas, vagy túl alacsony testtömeget! Ezek bármelyike befolyásolhatja a hormon háztartást, és meddőséget eredményezhet.

3. Kerülje az alkoholt, a dohányzást és a kábítószereket! Ezek az anyagok károsíthatják a fogamzóképességet, továbbá veszélyeztetik az egészséges terhességet. Ne fogyasszon alkoholt, és ne dohányozzon. Kerülje a kábítószereket, például a marihuánát és a kokaint.

5. Korlátozza koffein fogyasztását is! Érdemes a koffeinfogyasztást napi egy, vagy két kávéra csökkenteni, ha szeretne terhes lenni.

6. Korlátozza a gyógyszerfogyasztást! Mind a vényköteles, mind a vény nélkül kapható gyógyszerek csökkenthetik a teherbe esés valószínűségét, illetve a terhesség megtartásának képességét. Beszéljen orvosával az Ön által rendszeresen szedett gyógyszereket illetően.

És ha továbbra sem sikerül teherbe esni?

A meddőség elfogadása különösen nehéz, mivel nem lehet tudni milyen hosszan nem sikerül teherbe esni, illetve fog-e egyáltalán sikerülni. A meddőség gyakran még kemény munka árán sem kezelhető. Jelentős érzelmi terhet ró ez az állapot a párra is, éppen ezért fontos végig gondolni azt, hogy hogyan lehet ezt az időszakot átvészelni.

Szabja meg a korlátokat! Döntse el előre, hogy hány és milyen jellegű eljárást hajlandó Ön és partnere elfogadni, mind érzelmileg mind anyagilag. A fogamzóképesség fokozására szolgáló kezeléseket egy bizonyos ponton túl már a társadalombiztosítás nem fedezi, és sajnos néha a sikerhez ismételt próbálkozásokra van szükség. Egyes párok beszűkülnek, és már csak erre a problémára tudnak összpontosítani, így mind érzelmileg, mind anyagilag teljesen kizsigerelik magukat.

Gondolja végig az egyéb lehetőségeket! Amilyen hamar csak tudja, gondolja végig az alternatívákat, pl. az örökbefogadást, a donor spermium, vagy, pete elfogadását, vagy akár azt, hogy nem lesz gyereke. Ez csökkentheti szorongását a kezelések során.

Készüljön fel időben a lehetséges eredményekre!

Kudarc. A kudarc által okozott érzelmi stressz néha nagyon erős lehet, és megviselheti azokat a párokat is, akiknek korábban nagyon jó kapcsolatuk volt. Ne habozzon orvosához fordulni, hogyha a veszteségérzése túlságosan megviseli Önt, vagy partnerét.

Siker. Egyes vizsgálatok eredményei szerint akkor is fokozott stresszhatás éri a párokat, ha sikeres volt a meddőség kezelése. Mások szerint azok a nők, akiknek mesterséges megtermékenyítés segítségével sikerült teherbe esniük, jobban érzik magukat és nő az önértékelésük, kevésbé szoronganak a terhességük során, mint azok, akik hagyományos úton estek teherbe.

Többes terhesség. Az a sikeres fogantatás, mely eredményeként több embrió is beágyazódik, számos újabb bonyodalmat és érzelmi problémát idézhet elő. Az ikreket szülő nőknél nagyobb a depresszió kockázata.

A szülővé válás folyamata. A szülést követően a szülőknek gyakran kisebb az önbizalmuk és alacsonyabb az önértékelésük. Fontos, hogy folyamatosan beszélgessenek partnerével arról, hogy milyen szülők szeretnének lenni, és hogy milyen változásokat hoz a gyerek az életükben.

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta, klinikai farmakológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta, klinikai farmakológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus; Dr. Csősz György, nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.