• Péterfy Bori: ösztönösen letettem a cigarettát, nagyobb intenzitással figyeltem arra, miként élek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Tíz százalék körüli a 38 év felett szülő nők aránya – derül ki a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának adataiból. Minél később szül egy nő, annál nagyobb lehet a szövődmények aránya, de ha a kitolódott gyermekvállalásra tudatosan készülnek, csökkenthető a kockázat.

    Egy előrelátó, káros szenvedélyektől mentes, jó formában lévő 40 év feletti nő is lehet olyan egészséges és szép kismama, mint egy 10 évvel fiatalabb nő. Ez nem korfüggő, de nagyon hangsúlyos az egészség, a jó kondíció, a tudatosság. Erről beszélgettem a Péterfy Bori & Love Band énekesnőjével.

    Hirdetések

    41 évesen vállaltam gyereket, valahogy tudatos volt minden, ösztönösen letettem a cigarettát, bár soha sem voltam nagy dohányos. Mindig is figyeltem arra, miként élek, mit és mikor étkezem, hogyan tartom formában magamat, régóta sportolok. Ez valahogy nálam természetesen jött, a terhesség előtt is – mesélte Péterfy Bori, akivel az augusztus végi, szegedi, SZIN-koncert előtt beszélgettünk. Nálam is elvégezték az ilyenkor szükséges vizsgálatokat, így folyamatosan mértük a testsúlyomat, a vérnyomásomat, általános fizikális vizsgálatokon voltam.

    A 35 évnél idősebbeknek, illetve akiknek a családjában előfordul kromoszóma rendellenesség, azoknak genetikai tanácsadóba kell menniük. A szűréssel a Down-szindróma előfordulásának valószínűségére lehet következtetni, ez azonban nálam fel sem merült.

    A szülés után történt egy hatalmas változás az életemben, kevesebbet alszom, de ez nem tudatos döntés volt, Doma akarta így - mosolyog Péterfy Bori, aki állandóan mozgásban van, végigkoncertezték a nyarat, színházban játszik.

    Nem ez az ideális, de...

    Nőgyógyászati szempontból az ideális az lenne, ha 20 és 30 éves koruk között szülnének a nők. Prof. Dr. Rigó János, Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgató szerint évek óta megfigyelhető, hogy későbbre tervezik a gyermekvállalást, aminek elsősorban társadalmi okai vannak.

    Péterfy Bori szerint ennek a hátterében az is állhat, hogy ebben az életkorban érik meg lelkileg az ember arra, hogy gyereket vállaljon. Minden nő életében eljön az az időszak, hogy vágyakozik egy csöppség után, de nem áll még készen rá. - Nekem is eszembe jutott már korábban, de most jött el az ideje.

    Emelkedhet a kísérőbetegségek kockázata

    Amire nem is gondolnánk...


    Idősebb korban gyakrabban jelentkeznek a különböző kórképek: a mióma, a vetélés, a koraszülés, a méhen kívüli terhesség és a meddőség kialakulásának is nagyobb az esélye.

    Koraszülés>>

    Negyven év felett a krónikus magas vérnyomás a terhes nők 10 százalékában, cukorbetegség 10-20 százalékban fordul elő – sorolja a klinikaigazgató. Kockázati tényező lehet még a túlsúly, az egészségtelen életmód, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a dohányzás. Kevesen gondolnánk, hogy a várandós nő dohányzása hatással lehet a magzat testi és értelmi fejlődésére, illetve a gyermek későbbi életminőségére is.

    Az anyai életkor növekedésével a különböző kóros állapotok kialakulása nemcsak az anyát, hanem a magzatot is veszélyeztetheti. Például a Down-szindróma előfordulása 36 éves korban 1:100, 42 év felett már 1:50 arányban figyelhető meg. Sajnos a magzati fejlődési rendellenességek is gyakrabban fordulnak elő.

    Mit tehetünk?

    Rigó professzor azt tanácsolja, hogy a tervezett fogamzás előtt érdemes átgondolni, és ha kell, változtatni az addig megszokott életmódon.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A stresszt ajánlatos kerülni, ha pedig valaki túlsúlyos, tanácsos lefogyni, ha szükséges, dietetikussal megtervezni a diétát, változatosan, naponta ötször, kis adagokban étkezni. Ez azért is fontos, mert így csökkenthető a terhesség alatt kialakuló magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázata.

    A krónikus betegségben szenvedő, gyógyszert szedő nőknél már a fogamzás előtt gyakran a gyógyszeres kezelés átállítása is szükségessé válik.

    (WEBBeteg-Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Medencevégű fekvés és magzatfordítás

    Közvetlenül születés előtt a legtöbb baba fejjel lefelé néző helyzetben van az anyaméhben. Előfordul azonban, hogy a fenék vagy a láb van a méhszájnál a születés előtt – az ilyen babákat hívják medencevégű fekvéses (köznyelvben farfekvéses) babának, vagy ebben az esetben beszélünk medencevégű fekvéses szülésről.

    Hogyan mondja el idősebb gyermekének, hogy a kistestvére Down-szindrómás?

    Az újszülött Down-szindrómával való diagnosztizálásának sokkoló híre után azokra a szülőkre, akiknek nagyobb gyermekük is van, még egy fontos, nehéz feladat vár. Elmagyarázni idősebb gyermeküknek, hogy a kistestvére Down-szindrómával fog együtt élni.

    A Sheehan-szindróma tünetei és kezelése

    Az agyalapi mirigy a hormonrendszerünk karmestere. Ha a karmester kilép, a zenekar sem játszik tovább. Valami ilyesmi történik a Sheehan-szindrómában is. A betegséget 1937-ben írta le Sheehan.

    Gyermekvállalás Down-szindrómás gyermek után

    Egy Down-szindrómás gyermek születése után az újabb terhességet vállaló szülők általában készek elfogadni az új baba érkezésével fellépő helyzetet, akár Down-szindrómás, akár egészséges lesz. Ugyanakkor számos olyan felmerülő félelem és aggodalom van, mely a legtöbb ilyen szülőben felmerül.

    A diagnózis: Down-szindróma - Hogyan dolgozhatják fel a szülők?

    Szinte elképzelni is nehéz, milyen vegyes érzelmekkel szembesülnek azok a szülők, akiknek gyermeke Down-szindrómával születik. Ilyenkor talán még fontosabb egymás támogatása, mint máskor, azonban sokszor az apa és az anya reakciói teljesen eltérnek egymástól, és az ebből adódó nézeteltérések egyáltalán nem segítenek.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA