• A születéskor vékony méhlepény növeli a hirtelen szívhalál kockázatát

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy finn vizsgálat szerint a születéskor vékony méhlepény jelentősen növeli a hirtelen szívhalál kockázatát.

    Az International Journal of Epidemiology szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői a szívbetegségek okait már a megszületés előtti időszaktól tanulmányozták. Helsinkiben 1934 és 1944 között 6370 kislány és 6075 fiú jött a világra úgy, hogy az anya terhességének fontos adatai mellett a szülés részleteit is följegyezték.

    Hirdetések

    Ezek a gyermekek rendszeres vizsgálatokra is jártak, majd egészségük alakulása, haláluk körülményei is a statisztikai adatokból pontosan kideríthető volt. A várandós asszony és az újszülött súlyát, hosszát akkoriban ugyanúgy följegyezték, mint a terhesség időtartamát. Ezek mellett megmérték a méhlepény méretét és vastagságát is.

    A nemzetközi munkacsoport David Barker vezetésével ezeket a számokat értékelte. Barker professzor hangsúlyozta: "mind több kutatás foglalkozik azzal, hogy a koszorúér-betegség kialakulása már a megszületés előtti időszak eseményeitől is függ. A magzati fejlődés már az anyaméhben megszabhatja az újszülött sorsát".

    Rosszabb a magzat méhen belüli vérellátása

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az előző évtizedek során a múlt század harmincas-negyvenes éveiben született gyermekek közül a fiúknak 2,7 százaléka, a lányoknak 0,7 százaléka fejezte be életét hirtelen, betegség által megmagyarázhatatlan szívhalállal.

    A hirtelen szívhalál edzésben lévő, kiváló sportolók körében is előfordul és ezek nem kis hányada fiatal kora ellenére már panaszt és tünetet nem okozó, korai koszorúér-betegségben szenvedett. A finn vizsgálat értékelésébe csak olyanok halálozási adatait vették be, akiknél ilyen eltérés nem fordult elő.

    Kiderült, hogy másfélszer gyakoribb volt a hirtelen szívhalál azok között, akiknek a méhlepénye az átlagosnál vékonyabb volt. Ez azt jelentette, hogy ezek a méhen belül rosszabb vérellátást kaptak és a kutatók feltételezése szerint az autonóm idegrendszer fejlődése is károsodást szenvedett. A hirtelen halált okozó szívritmuszavar ennek is lehetett a következménye.

    Genetikai szűrés


    Jó lenne, ha pontosabban ismerhetnénk egészségünk jövőjét: előre tudhatnánk, milyen betegségtől kell tartanunk és miképpen lehetne megelőzni a kóros állapotok megjelenését. Az utóbbi években érdekes adatok láttak napvilágot, melyek azt tudatták, hogy olyan, genetikai mutatókat azonosítottak, melyek előre megmondják különféle szervi betegségekre vonatkozó hajlamunkat. Genetikai szűrés: a koszorúérbetegség szűrésénél még megbízhatatlan>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    A szívinfarktus és a hirtelen szívhalál

    A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és a defibrillátor alkalmazása.

    Rendszeres kontrollal a hirtelen szívhalál megelőzhető

    A hirtelen szívhalál megrázó esemény, főként akkor, ha fiatal, látszólag egészséges sportoló esik áldozatául. Az idei budapesti IRONMAN versenyen, Radoslav Okrucky szlovák triatlonista kétszáz méterrel a cél előtt összeesett és meghalt. A 41 éves szlovák versenyző halálának oka, az eddigi értesülések szerint, hirtelen szívhalál.

    Echokardiográfiás vizsgálat a hírtelen szívhalál megelőzéséért

    Módosított ultrahangvizsgálat elvégzését javasolják amerikai kutatók fiatal sportolók esetében annak érdekében, hogy a hirtelen szívhalál kockázata kiszűrhető legyen.

    Ami a hirtelen szívhalál hátterében állhat

    A biológiai óra működésének felborulása okozhatja a hirtelen szívhalált okozó végzetes szívritmus zavart egy nemzetközi kutatócsoport új tanulmánya szerint, amely a Nature tudományos folyóirat legújabb számában jelent meg.

    A maraton kockázata

    A maratoni futás mind népszerűbb sportesemény, és a rendkívüli megterhelés ellenére százezrek állnak rajthoz minden esztendőben: nem ritka eset, hogy valamelyik résztvevő a 2500 évvel korábbihoz hasonlóan életét veszti a roppant megerőltető távon.

    A hirtelen szívhalál genetikai háttere

    Mind több betegségről igazolják, hogy a háttérben meghatározó szerepe van örökletes tényezőknek. Fiatal, tökéletesen egészségesnek tartott élsportolók hirtelen szívhalálának föltételezett genetikai okairól számolt be az European Heart Journal.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA