Táplálkozás és termékenység - Milyen ételekkel támogatható a fogantatás?

WEBBeteg
frissítve:

Ha belegondolunk, hogy a petesejt és a hímivarsejt mennyire érzékeny a külső behatásokra, logikus, hogy a terhességre való felkészülés és a babavárás időszakában mennyire fontos az, hogy mit fogyasztunk.

Érdemes már a „próbálkozás” előtt 2-3 hónappal életmódot, ezen belül étrendet változtatni a könnyebb teherbeesés és a magzat egészsége céljából. Fontos megjegyezni, hogy nincs olyan csodadiéta, amely garantáltan terhességet eredményezne és biztosítaná a magzat fejlődését. Az elfogyasztott ételek jelentős hatással vannak mind a nők, mind a férfiak reproduktív egészségére, a bélrendszerre, a véráramlásra, a hormonszintekre és az általános egészségi állapotra, ezáltal fokozhatják (vagy káros szokásos esetén csökkenthetik) a termékenységet.

Kerülendő ételek, italok

Koffeinfogyasztás

A koffein és a fogamzás közti összefüggéseket több tanulmány is vizsgálta, de az eredmények egymásnak ellentmondóak. Abban viszont egyetértenek a szakemberek, hogy napi 2 csésze kávé fölött már negatív hatást gyakorolhat a koffein a gyermekáldásra. Amennyiben valakinek meddőségi problémái vannak, és mesterséges megtermékenyítésre van szükség, teljesen fel kell hagyni a kávézással. Meddőségi specialisták véleménye szerint a koffein az erek szűkületét váltja ki, ezáltal a méh vérellátását is befolyásolja.

A kávé hirtelen abbahagyása erős fejfájást is okozhat, ezért a leszokás fokozatos legyen.

Finomított szénhidrátok

A finomított szénhidrátok, például a fehér kenyér, a tészta, a fehér rizs direkten nem csökkenti a teherbeesés lehetőségét, viszont fölösleges plusz kalóriát jelent valódi tápanyagok bevitele nélkül. A feldolgozás során a gabonákból eltávolítják azokat a fontos anyagokat (vitaminok, antioxidánsok, vas), melyekre nagy szüksége lenne az anyának a terhesség során. Ezért azt javasoljuk, hogy a teljes kiőrlésű gabonákat fogyassza.

Amennyiben a terherbeesést policisztás ovárium szindróma, azaz PCOS nehezíti, akkor a finomított szénhidártokat teljesen nélkülözni szükséges, hiszen ezek jelentős inzulinfelszabadulást okoznak. A PCOS sikeres kezelése jelentős részben étrendi és életmódterápia, azaz a rostban gazdag táplálkozás, testmozgás és testsúlykontroll jelenti a kezelés alapját.

Alultápláltan és elhízottan sem könnyű a fogantatás
Sem az nem kedvez a termékenységnek, ha egy nő túl sovány, sem az, ha túlsúlyos, elhízott, vagyis a kettő közötti, normál állapot elérése lenne a cél. Ha csak a mérleget figyeljük, az sem vezet jóra, hiszen nemcsak maga a testtömeg, de a testzsírszázalék is befolyásolhatja a termékenységet. Ez pedig, alkati és egyéb tényezők mellett a táplálkozástól is függ.
A másik oldalt vizsgálva az is gyakori probléma lehet, hogy ha egy túlsúlyos, elhízott nő vágyik az anyaságra, de a teste, mintegy a további súlygyarapodástól is megőrizve őt, „megakadályozza” a fogamzást. A jó hír az, hogy életmódváltással és egészséges mértékű fogyással az esetek nagy részében a termékenység is visszanyerhető. Schmidt Judit, a Versys Clinics dietetikusa

A nyers ételek veszélyei

A lágy sajtok, a pasztörizálatlan tejtermékek egy veszélyes baktériumot, a Listeriát tartalmazhatják. A terhesek hússzor nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg, mint az átlag populáció. A Listeria-fertőzés vetélést is okozhat. Kerülje a nyers ételeket, az ételeket alaposan főzze meg. Bizonyos baktériumok a hűtőben tárolva, alacsony hőmérsékleten is képesek gyorsan szaporodni.

Ne kísérletezzen csodadiétákkal!

A fehérjedús Atkins-diéta régebben hatalmas népszerűségnek örvendett, majd kiderültek a hátrányai. Meddőségi szakemberek szerint az egyoldalú táplálkozás nincs jó hatással a termékenységre, ezért mindig kiegyensúlyozottan és változatosan táplálkozzon.

Ne fogyasszon alkoholt!

Egy pohár bor alkalomszerűen fogyasztva még nem befolyásolja a teherbeesés esélyét, viszont ha fennáll a lehetősége a terhességnek, de az még nem bizonyított, akkor már kis mennyiség is okozhat károkat a magzat méhen belüli fejlődésére. Ez azt jelenti, hogy az ovuláció időpontja és a következő menstruáció időpontja között érdemes absztinensnek lenni, míg a menstruáció alatt 1-2 pohár bor megengedett. A tömény szeszes italok tiltólistán vannak, a cukros koktélok szintén. Amennyiben valakinek szabálytalanok a ciklusai, akkor a legbiztosabb, ha egyáltalán nem fogyaszt alkoholt.

További tudnivalók röviden
  • Glutamát - Az ízfokozó megemelheti a prolaktin szintet, ami akadályozza a teherbeesést. Ajánlatosabb tehát házi készítésű ételeket fogyasztani, és kevés ételízesítőt használni.
  • Propolisz - Egy endometriózisban szenvedő nők körében végzett kutatás szerint 40 százalékkal megemelte a teherbe esés esélyét, de további kutatások szükségesek a hatás vizsgálatához.
  • Maca gyökér - Egyes kutatások szerint javítja a spermiumok minőségét, más kutatások nem erősítették meg ezt az összefüggést.

Ajánlottak tápanyagok és ételek a termékenység fokozásához

Színes zöldségek, gyümölcsök

A színes ételek (zöldségek és gyümölcsök) nemcsak szépen mutatnak, de tele vannak értékes tápanyagokkal:

  • antioxidánsokkal,
  • vitaminokkal,
  • ásványi anyagokkal,
  • rostokkal.

Szinte minden - lehetőleg friss, szezonális - zöldség és gyümölcs az ajánlott élelmiszerek közé tartozik. Ha ételallergiára utaló panaszokat tapasztal (kiütés, puffadás, száj körüli égő érzés), az adott ételt mindenképp zárja ki étrendjéből.

Omega zsírsavak

A fogantatás időszakában nagyon fontos az omega-3 és omega-6 zsírsavak fogyasztása, bár nem mindig a hal az ideális forrása ennek. A környezetszennyezés oly mértékű, hogy számos értékes hal húsa szennyeződött higannyal, ezért általánosságban a kerülendő halfélék közé tartozik a tonhal, a kardhal, a makréla és a sügér. Amerikai felmérések szerint ugyanakkor jellemzően biztonsággal fogyasztható a lazac és bár nem hal, de a garnélarák is ide tartozik.

Javasolt a lenmag fogyasztása, amely az omega-3 zsírsavak egyik leggazdagabb forrása. A hidegen sajtol lenmagolaj salátákhoz kitűnő, de főzni nem szabad vele, mert értékes összetevői tönkremennek. Hasonlóan értékes zsírsavakat tartalmaznak más magvak (pl. napraforgó) és a diófélék, mogyorók is.

A zsiradékbevitel növelése mindenképp előnyös a fogantatás szempontjából, az alacsony zsírtartalmú diéta az eddigi kutatások szerint nehezíti a teherbeesést. Természetesen nem mindegy, milyen típusú zsírokat fogyasztunk.

Tejtermékek

A tejben található kazein sokak számára igen nehezen, nagy energiaráfordítással emészthető, ezért a tej nem tartozik a termékenséget elősegítő ételek közé, sőt egyes orvosok azt javasolják, hogy a teherbe esni vágyó hölgyek kerüljék a tej napi fogyasztását. A joghurt és a sajtok azonban fontos szerepet töltenek be az egészséges étrendben, mert ezen tejtermékek könnyebben emészthetőek, és fontos zsírokat, kalciumot, probiotikumokat, fehérjét és D-vitamint tartalmaznak, amelyek támogatják az ovulációt.

Megfelelő mennyiségű vas

A terhesség során nagyon gyakran bekövetkezik a vashiányos vérszegénység, ezért fokozott vasbevitelre van szükség, kifejezetten azoknak a hölgyeknek, akiknél a menstruációs ciklus erős vérzéssel jár vagy elhúzódó. A terhesség során a magzat megszerzi azt, amire szüksége van, ezért érdemes feltöltött raktárakkal nekiindulni a terhességnek.

A természetes vasforrásokat helyezze előtérbe, és mindig C-vitamin tartalmú ételekkel együtt fogyassza. Nagy mennyiségben tartalmaznak vasat a zöld leveles zöldségek (pl. spenót, blokkoli), a tojássárgája, a máj, a diófélék, a hüvelyesek (pl. bab, lencse) és a teljes kiőrlésű gabonák. A spárga amellett, hogy vasat és más értékes nyomelemeket tartalmaz, magas folsavtartalmú, ugyanakkor alacsony a kalóriatartalma és nátriumtartalma.

Vitamindús táplálkozás és vitaminpótlás

A fenti táplálkozási ajánlásokkal általánosságban fedezhető a szervezet vitaminigénye. A téli és tavaszi hónapokban ugyanakkor nehéz minden vitamint biztosítani kizárólag táplálkozással, ezért könnyen kialakulhat tápanyaghiány. Gondolni kell továbbá a sikeres fogantatásra is, a magzat pedig már fejlődésének első heteiben is fokozott tápanyagszükségletet jelent az anyai szervezet számára. Ezen megfontolásból az ajánlások szerint az a legjobb, ha a kismama már a gyermektervezés idején elkezdi szedni a terhesvitamint és a folsavat.

Arra figyeljen oda, hogy különböző vitaminkészítményeket egyszerre ne szedjen, nehogy a zsírban oldódó vitaminokat túladagolja. Magzatvédő vitaminok mellett ne alkalmazzon más készítményt. Az A-vitamin túladagolása például májkárosodáshoz vezethet.

További tudnivalók a sikeres fogantatáshoz

A sikeres fogantatás természetesen nem kizárólag a táplálkozáson múlik. Fontos a háttérben álló szervi eltérések és betegségek kizárása, az étkezésen túl más területen is az egészséges életmód kialakítása, mindez a nők mellett a férfiak esetében is. Ehhez nyújtanak segítséget további cikkeink:

WEBBeteg összeállítás
Források:
Dr. Csuth Ágnes - WEBBeteg; Healthline; Dr. Demjén László nőgyógyász - Oxygen Medical

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.