Milyen oltásokra van szükség terhesség előtt?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A gyermekvállalást tervező nőknek idejében gondolniuk kell a védőoltásokra! A terhesség alatt bizonyos oltóanyagok már nem adhatók be. Egyetlen kivétel az antitesteket tartalmazó passzív védőoltások és az influenza elleni védőoltás.

A kanyaró, a mumpsz, a bárányhimlő és a rubeola elleni oltásokat (amennyiben a leendő kismama még nem kapta meg korábban) három hónappal a terhesség előtt kell beadatni. Ezeket az oltásokat a terhesség alatt tilos beadni!

A terhesség alatt és az azt közvetlenül megelőző időszakban a legfontosabb, hogy az anya immunrendszere a lehető legerősebb legyen. Ha korábban nem adatta be, akkor a leendő anyukának gondoskodnia kell a szamárköhögés, a diftéria, a gyermekbénulás és a tetanusz elleni oltásokról is. Az oltás beadása szempontjából a legveszélyesebb a baba egészségére nézve a terhesség első három hónapja. Ha a kismama a terhesség alatt kap oltást, akkor fennáll a veszélye, hogy a magzat megfertőződik azzal a betegséggel, ami ellen az anya a védőoltást kapta, vagy vetélés is bekövetkezhet.

Miért jó időben gondoskodni az oltásokról?

Az egyetlen terhesség alatt is beadható aktív védőoltás a szezonális influenza elleni oltóanyag. A többi oltás beadatása a terhesség előtt azért is ajánlott, mert az anya így több antitestet ad át a magzatnak, aminek következtében a csecsemő élete első három-hat hónapjában nagyon erős immunrendszerrel rendelkezik majd. Azután majd megkapják a különféle betegségekkel szembeni csecsemő-és gyermekkori oltásokat.

Ha az anya korábban megkapott bizonyos betegségek elleni védőoltást vagy átesett néhány betegségen, akkor azokkal szemben a terhesség alatt és a születést követő első hónapokban a csecsemő is védett lesz.

Életmódváltás már a fogantatás előtt!

Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből! Életmódváltás már a fogantatás előtt!

WEBBeteg.hu logó Forrás: onmeda.de
Bak Marianna, biológus szakfordító
Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Védőoltás
A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.