• Hepatitis B, C és HIV vírusok meddő páciensek és petesejt-donorok körében

    Dr. Vereczkey Attila - Versys Clinics
    Szerző:
    WEBBeteg

    Az ESHRE, vagyis az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság évente több tudományos konferenciával is várja a meddőség területén dolgozó szakembereket. A Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szakemberei is részt vettek a Stockholmban tartott konferencián. Az Ő segítségükkel megtudhatjuk, hogy miként küszöbölhetik ki a meddőségi klinikák a Hepatitis vírus terjedését azon meddő páciensek körében, akik az ivarsejt donációt veszik igénybe.

    Hogyan lehet elkapni a fertőzéseket?

    „A meddőségi klinikákon a mindennapi gyakorlat és a kivizsgálás részét képezi a páciensek HIV, ill. hepatitis B és C vírusokra való szűrése. Az említett kórokozók szexuális úton terjednek, de fertőzhetnek nem megfelelő körültekintéssel végzett asszisztált reprodukciós kezelések, vagyis inszemináció, illetve lombik-kezelés során is, és átjuthatnak akár az anyáról magzatára is.

    Hirdetések

    Természetesen előfordulhat, hogy a páciensről kiderül, hogy hordozza valamelyik vírust, ilyenkor pedig a megszokottnál is körültekintőbb asszisztált reprodukciós labormunkára van szükség, hogy kizárjuk a fertőzés továbbterjedését. Természetesen elengedhetetlen a hordozó páciens házastársának, illetve élettársának az adott vírussal szembeni azonnali immunizálása is.

    Sajnos jelenleg még csak az említett vírusok közül egyedül a hepatitis B ellen létezik védőoltás.” – tudhattuk meg Dr. Vereczkey Attilától, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet meddőségi és endoszkópos specialistájától.

    Habár a magyar törvények szerint hazánkban minden, asszisztált reprodukcióra jelentkező pár átesik a megfelelő szűrővizsgálatokon, kérdéses, hogy vajon érdemes-e minden próbálkozás előtt megismételni a szűrést, és ezzel kizárni, hogy ha legelőször negatívnak is bizonyult az illető, nem az adott vírusra jellemző ablakperiódus (amikor még olyan alacsony a szervezetben az ellenanyagok szintje, hogy nem mutatható ki) fennállása miatt született a negatív diagnózis?

    A kutatás eredménye

    Hogyan zajlik a petesejt-adományozás?


    Szakmai becslések szerint 150 ezerre tehető a terméketlenséggel küzdő párok száma hazánkban. A meddőség kezelésének egy ritkábban emlegetett formája a petesejt donáció, más néven petesejt adományozás. A petesejt-adományozásról bővebben>>

    „Egy spanyol kutatócsoport tanulmányában azt vizsgálta, hogy milyen gyakorisággal fordul elő a két hepatitis vírus és a HIV a petesejt-donorok és a meddőségi kezelésben résztvevők körében, valamint hogy mennyire gyakori az ablakperiódus-jelenségre visszavezethető negatív eredmény az első szűréskor. A vizsgálathoz felhasznált adatokat több mint 10 spanyol klinika elmúlt 13 évének páciensanyagából gyűjtötték össze - összesen félmilliónál is több szűrővizsgálatot elemeztek.

    A tapasztalatok szerint a HIV hordozók a meddőségi páciensek körülbelül másfél ezrelékét tették ki, míg a hepatitis B vagy C formájával fertőzöttek aránya 6,0-6,5 ezrelék körül mozgott.

    Ennél jóval alacsonyabb arányban találtak vírushordozókat a petesejt-donornak jelentkezők körében. Kiderült, hogy a meddő csoportban a férfiak a nagyobb arányban fertőzöttek, igaz, a meddőségi kezelés szempontjából nincs jelentősége, hogy a pár melyik tagja a vírushordozó.” – tudhattuk meg Szabó Katalintól, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet laborvezető embriológusától.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szükség van a szűrés megismétlésére

    „Az egészségesnek bizonyult páciensek újraszűrését átlagosan az első szűrés után másfél évvel végezték. Egymillió páciensre vetítve alig 5 új HIV, 20 hepatitis B, valamint 6 hepatitis C fertőzést találtak. A tapasztalatok tehát azt mutatják, hogy a jelenleg hatályban lévő törvényi szabályozás, miszerint a pácienseket és donorokat a kivizsgálás részeként kell szűrni, megalapozott, és szükségszerű, hiszen a páciensek egészségének védelme alapvető fontosságú” – magyarázta Dr. Vereczkey Attila.

    (Dr. Vereczkey Attila, Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet, meddőségi specialistája, minimál invazív-endoszkópos sebészet)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Az endometriózis és a teherbe esés lehetősége

    A fogamzási problémákkal küszködő nők egyharmada endometriózistól szenved, aminek a legsúlyosabb szövődménye a meddőség. Szerencsére a legtöbb esetben végül a betegség ellenére is teherbe tudnak esni.

    A női meddőség okai

    A meddőség okát a közvélekedés rendszerint a nőkben keresi, holott a sikertelenség oka éppúgy lehet a férfi oldalán, sőt akár egy időben mindkét partnernél is. A statisztikák szerint a párok meddőségének oka az esetek 35 százalékában a nő, 30 százalékában a férfi egészségével összefüggő problémára vezethető vissza. Mintegy 20 százalékban a pár mindkét tagjánál található valamilyen elváltozás, és körülbelül 15 százalékban nem lehet kideríteni a meddőség okát.

    A Chlamydia-fertőzés

    A Chlamydia-fertőzés napjaink leggyakoribb nemi úton terjedő betegsége, ennek ellenére még mindig nem kap elég figyelmet. A méhszáj gyulladását okozza, de ha a kismedencébe terjed, akkor a petevezető gyulladását, károsodását idézi elő, melynek következménye lehet a meddőség.

    A petefészek elégtelenség kezelési lehetőségei

    Korai petefészek elégtelenségben elsősorban az alacsony ösztrogén szint miatt kialakuló szövődményeket kell kezelni. Ezzel megelőzhető a legtöbb kísérőtünet vagy szövődmény kialakulása, ám sajnos jelenleg nincs olyan kezelés, amivel a termékenység biztosan és teljesen helyreállítható.

    Egy ismeretlen szüli meg a gyermekem - Mindent a petesejt és spermadonorokról 2. rész

    Napjainkban a magyar párok 15-25%-a fogamzási problémával küzd. Ilyenkor sajnos gyakran előfordul, hogy egy ismeretlen segítségére van szükség ahhoz, hogy egy párnak gyermeke szülessen. Emellett az is egyre gyakoribb, hogy egyedülálló nők a termékeny éveik vége felé közeledve spermadonor segítségét veszik igénybe annak érdekében, hogy teherbe essenek.

    Hogyan fokozhatják fogamzóképességüket a nők?

    Nem kell egyből meddőségre gondolni, ha pár hónap alatt fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés. Megéri azonban átgondolni, mit lehet tenni a fogamzóképesség növelése érdekében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA