Hasfájás terhesség alatt

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász frissítve:

A terhesség alatti hasfájás sokszor megrémíti a kismamákat, de gyakran csak a terhesség kísérő tüneteként jelentkező kezelést nem igénylő jelenségről van szó, ám ritkán előfordulhat olyan eset is, amikor a terhességgel összefüggésben vagy attól függetlenül jelentkező panasz orvosi ellátást tesz szükségessé.

Fontos elkülöníteni a várandósság következményeként jelentkező, illetve az attól eltérő okból fakadó hasfájásokat, a mögöttük álló okokat.

A terhességgel összefüggő hasfájás

A terhességgel összefüggő hasi fájdalmak egy része kezelést nem igényel, a terhesség velejárójaként is említhetjük. Ilyen a méh növekedése közben a méhszalagok, izmok húzódása, mely görcsös, éles fájdalommal járhat. Amíg a tünetek maguktól elmúlnak, és nem kíséri azokat láz vagy vérzés, nincs ok az aggodalomra. Ilyenkor ajánlott a kismamának egy kicsit lefeküdni, pihenni.

A terhesség következményeként előfordulhatnak a női nemi szerveket érintő fájdalmak, melyekre kimondottan oda kell figyelni. Ez lehet hüvelyi, méhtáji fájdalom vagy gyulladás; régi hegek (császármetszés) fájdalma. A méh görcsös fájdalma, összehúzódása a terhesség bármelyik szakaszában előfordulhat, és mindig figyelmet, sokszor orvosi vizsgálatot is igényel.

A terhességtől független hasfájás

A terhességtől teljesen független kórképek is előfordulhatnak, melyek a hasi, kismedencei szervek elváltozásainak kísérő fájdalmát jelentik. Ezen tünetek kezelésénél figyelembe kell venni a terhességet, hogy a szükséges kezelés összeegyeztethető legyen a várandóssággal.

Leggyakrabban okoz hasi fájdalmat terhesség alatt a vesekő vagy a vese üregrendszeri tágulata, esetleg felszálló húgyúti fertőzés.

Gyakori, időnként diagnosztikai nehézséget is okozó betegség a vakbélgyulladás vagy az epegörcs vagy epehólyag-gyulladás megjelenése a terhesség alatt.

A hasi fájdalom oka lehet azonban egyszerű húgyhólyagfertőzés vagy hüvelyfertőzés is.

Mindegyik esetben vagy gyógyszeres, vagy műtétes kezelésre lehet szükség, mindig az adott kismama egyedi helyzetét, állapotát figyelembe véve.

Tovább

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.