Ezek lehetnek az ikerterhesség első jelei

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos frissítve:

Nemcsak a normál terhességnek vannak korai jelei, hanem az ikerterhességnek is. Általánosságban elmondható, hogy a terhesség korai jelei ikerterhesség során fokozottan vannak jelen. Mivel az ikerterhességre lelkileg, fizikailag, anyagilag és érzelmileg is fel kell készülni, összeszedtük a leggyakoribb tüneteket, melyek arra utalnak, hogy többes terhességről van szó.

Extrém fáradtság

Az ikerterhesség leggyakoribb panasza az extrém mértékű fáradtság. Álmosság, letargia, kimerültség jellemzi, mely akár fokozódhat is, hiszen a szervezet számára megterhelő több baba tápanyaggal való ellátása.

Súlyos reggeli rosszullétek

Az ikreket váró anyukák többsége erőteljes reggeli rosszullétekről számol be. Amennyiben túlságosan is szagérzékeny, fokozott nyáltermelést észlel, illetve gyakori gyomorpanaszai vannak, illetve reggelente hányinger/hányás gyötri, azt valószínűleg a hormonok okozzák. Ezek a panaszok rendszerint a 12-14. hét táján elmúlnak.

Erőteljes pozitív terhességi teszt

Az ikreket váró kismamák szinte kivétel nélkül már közvetlenül a menstruáció kimaradását követően erőteljes pozitív terhes-tesztről számolhatnak be. Bár általában a korai terhességi teszt csak halvány csíkkal jelzi a baba érkezését, ikerterhességnél a hCG szint jóval magasabb, így a teszt is egyértelműbb eredményt ad. A hCG (humán chorion gonadotropin) egy olyan hormon, mely a megtermékenyítés után körülbelül 10 nappal már kimutatható a női vérből, és mennyisége a terhesség 10. hetéig rohamosan növekszik. Az ikerterhesség emelt szintű hCG-t eredményezhet.

A terhességi korhoz képest nagyobb és gyorsabban növő pocak

Ikerterhesség esetén az anya méhe nagyobbra tágul, mint a normál terhességek során, így a pocak is nagyobb. Korai szakaszban a megnövekedett vér térfogat és az extra magzatvíz mennyiség miatt látszik hamarabb a terhesség, mint másoknál.

Hízás

Ahogy a többes terhesség miatt az anya pocakja nagyobbnak látszik, úgy a súlygyarapodás is fokozott lehet. Természetesen a terhességi súlygyarapodás függ az anya magasságától, testtípusától és a terhességet megelőző testsúlyától is.

Korai magzatmozgás

A baba mozgásának érzékelése az egyik legizgalmasabb pontja a terhességnek. Az ikreket váró anyák általában hamarabb és/vagy erőteljesebben érzékelik a magzatmozgást. Vannak azonban olyan esetek is, mikor a babák elhelyezkedése miatt (pl. befelé mutató kezek és lábak) kevesebb mozgást éreznek.

Ultrahanggal történő megerősítés

A mai modern technológia már lehetővé teszi az ikerterhesség korai diagnózisát, akárcsak a babák életképességét. Az ultrahang az egyetlen biztos módja annak megállapításának, hogy többes terhességről van-e szó. Valószínűtlen, hogy az ultrahang eltévessze a babák számát, különösen a második trimeszterben. Vannak azonban olyan esetek, mikor az extrém többes terhességnél (ötös/hatos ikrek) nem tudják elsőre megállapítani a babák számát.

Magzati szívhang

Az első trimeszter végén tapasztalt szakember már el tudja különíteni a babák szívverését is. Ritkán előfordulhat azonban, hogy ami második szívhangnak hangzik, az háttérzaj vagy az anya szívének hangja.

Abnormális AFP eredmény

Az alfa-fetoprotein (AFP) szűrés a kismama véréből történik a második trimeszterben, és a magzati rendellenességek szűrése a célja. Ikerterhesség esetén a teszt szokatlanul magas pozitív eredményt mutathat.

Családtörténet/megérzés

Az eltúlzott tünetek és kóros vizsgálati eredmények mellett nem hagyható figyelmen kívül az anyai intuíció és a családban előforduló ikerterhességek megléte sem. Ez mind utalhat arra, hogy többszörös terhességre kell számítani.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.