• Az ikerterhesség első jelei

        Szerző:
        WEBBeteg

        Nem csak a normál terhességnek vannak korai jelei, hanem az ikerterhességnek is. Általánosságban elmondható, hogy a terhesség korai jelei ikerterhesség során fokozottan vannak jelen. Mivel az ikerterhességre lelkileg, fizikailag, anyagilag és érzelmileg is fel kell készülni, összeszedtük a leggyakoribb tüneteket, melyek arra utalnak, hogy többes terhességről van szó.

        Extrém fáradtság

        Az ikerterhesség leggyakoribb panasza az extrém mértékű fáradtság. Álmosság, letargia, kimerültség jellemzi, mely akár fokozódhat is, hiszen a szervezet számára megterhelő több baba tápanyaggal való ellátása.

        Hirdetések

        Az ikerterhesség

        Az ikrekkel várandós anyukákat az orvostudomány mindig is kiemelt figyelemmel kísérte, hiszen a terhesség ilyen esetben több kockázatot hordoz magában, mint azoknál, akik csak egy gyermeket hordoznak a szívük alatt.
        Az ikerterhesség>>

        Súlyos reggeli rosszullétek

        Az ikreket váró anyukák többsége erőteljes reggeli rosszullétekről számol be. Amennyiben túlságosan is szagérzékeny, fokozott nyáltermelést észlel, illetve gyakori gyomorpanaszai vannak, illetve reggelente hányinger/hányás gyötri, azt valószínűleg a hormonok okozzák. Ezek a panaszok rendszerint a 12-14. hét táján elmúlnak.

        Erőteljes pozitív terhességi teszt

        Az ikreket váró kismamák szinte kivétel nélkül már közvetlenül a menstruáció kimaradását követően erőteljes pozitív terhes-tesztről számolhatnak be. Bár általában a korai terhes teszt csak halvány csíkkal jelzi a baba érkezését, ikerterhességnél a hCG szint jóval magasabb, így a teszt is egyértelműbb eredményt ad. A hCG (humán chorion gonadotropin) egy olyan hormon, mely a megtermékenyítés után körülbelül 10 nappal már kimutatható a női vérből, és mennyisége a terhesség 10. hetéig rohamosan növekszik. Az ikerterhesség emelt szintű hCG-t eredményezhet.

        A terhességi korhoz képest nagyobb és gyorsabban növő pocak

        Ikerterhesség esetén az anya méhe nagyobbra tágul, mint a normál terhességek során, így a pocak is nagyobb. Korai szakaszban a megnövekedett vér térfogat és az extra magzatvíz mennyiség miatt látszik hamarabb a terhesség, mint másoknál.

        Hízás

        Ikerterhesség - Milyen veszélyeket rejt az anyára nézve?

        Az ikerterhesség veszélyeztetett állapot, mivel az ember szervezete alapvetően egyszerre egy gyermek kihordására alkalmas, így minden további magzat komoly megterhelést jelent az anyára és a magzatokra nézve.
        Ikerterhesség - Milyen veszélyeket rejt az anyára nézve?>>

        Ahogy a többes terhesség miatt az anya pocakja nagyobbnak látszik, úgy a súlygyarapodás is fokozott lehet. Természetesen a terhességi súlygyarapodás függ az anya magasságától, testtípusától és a terhességet megelőző testsúlyától is.

        Korai magzatmozgás

        A baba mozgásának érzékelése az egyik legizgalmasabb pontja a terhességnek. Az ikreket váró anyák általában hamarabb és/vagy erőteljesebben érzékelik a magzatmozgást. Vannak azonban olyan esetek is, mikor a babák elhelyezkedése miatt (pl. befelé mutató kezek és lábak) kevesebb mozgást éreznek.

        Ultrahang megerősítés

        A mai modern technológia már lehetővé teszi az ikerterhesség korai diagnózisát, akárcsak a babák életképességét. Az ultrahang az egyetlen biztos módja annak megállapításának, hogy többes terhességről van-e szó. Valószínűtlen, hogy az ultrahang eltévessze a babák számát, különösen a második trimeszterben. Vannak azonban olyan esetek, mikor az extrém többes terhességnél (ötös/hatos ikrek) nem tudják elsőre megállapítani a babák számát.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Magzati szívhang

        Az első trimeszter végén tapasztalt szakember már el tudja különíteni a babák szívverését is. Ritkán előfordulhat azonban, hogy ami második szívhangnak hangzik, az háttérzaj vagy az anya szívének hangja.

        Abnormális AFP eredmény

        Az alfa-fetoprotein (AFP) szűrés a kismama véréből történik a második trimeszterben, és a magzati rendellenességek szűrése a célja. Ikerterhesség esetén a teszt szokatlanul magas pozitív eredményt mutathat.

        Családtörténet/megérzés

        Az eltúlzott tünetek és kóros vizsgálati eredmények mellett nem hagyható figyelmen kívül az anyai intuíció és a családban előforduló ikerterhességek megléte sem. Ez mind utalhat arra, hogy többszörös terhességre kell számítani.

        (WEBBeteg - Cs. K., fordító; Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      •  
      • Cikkajánló

        Hepatitis C

        Elmesélem betegségünk és gyógyulásunk történetét. Homonnai Gabriella írása.

        Magas pulzusszám

        Milyen tényezők állhatnak a szapora pulzusszám hátterében?

        Bárányhimlő terhesség alatt

        Várandósság idején minden kismama igyekszik megóvni a szervezetét a betegségektől, hiszen jó néhány közülük káros hatással lehet a...

        Terhesség és magas vérnyomás, és a terhességi magas

        A cím nem szójáték, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a terhes nőnél mért magas vérnyomás hátterében, nem csak egyféle betegség...

        Terhességi teszt és a terhesség jelei

        Mit tehetünk, hogy megkapjuk a biztos választ: terhesek vagyunk-e vagy sem? A legbiztosabb és leggyorsabb megoldás a terhesség tünetei előtt...

        A koraszülött gyerekekről

        A koraszülött babák éretlenségükből adódóan a külvilághoz nehezebben alkalmazkodnak, amely aztán több betegség kialakulásának a...

        Terhességek rendellenességei: üszögterhesség

        A terhesség során számos nem várt, gyakran tragédiával végződő esemény is bekövetkezhet. Az üszögterhesség, vagy más néven...

        Ikerterhesség - Milyen veszélyeket rejt az anyára

        Az ikerterhesség veszélyeztetett állapot, mivel az ember szervezete alapvetően egyszerre egy gyermek kihordására alkalmas, így minden további...

        A női meddőség okai

        A meddőség okát a közvélekedés rendszerint a nőkben keresi, holott a sikertelenség oka éppúgy lehet a férfi oldalán, sőt akár egy...

        Petefészek ciszta: érdemes megműttetni?

        Amennyiben nem okoz panaszt a ciszta, akkor is érdemes műtéti úton eltávolítani, hiszen növekedésével a petefészek szövetet roncsolja...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA