Terheseknek hasznos a csokoládé

Független Hírügynökség
megjelent:

Napi egy szelet minőségi étcsokoládé védi a terhes kismamákat a magas vérnyomástól - állapították meg amerikai orvosok. Kutatásuk részleteit az Epidemiology című orvosi szaklap májusi számában jelentetik majd meg.

A Yale Egyetem kutatói csaknem 2,300 kismamát vizsgáltak 1996 és 2000 között. Szülésük után megmérték a köldökzsinórból vett vérben a teobromin szintjét.

Az anyag a csokoládé egyik összetevője, a szervezetben pedig közvetlen hatást gyakorol a vizeletkiválasztásra, a szívműködésre, tágítja az ereket- vagyis a vérnyomás csökkenését idézi elő.

A csokoládéban található magnézium szintén mérsékli a magas vérnyomást, a flavanoidok pedig antioxidánsok.

A saját bevalláson alapuló vizsgálatoknál nehéz számszerűsíteni a csokoládé fogyasztást és esetleges hatásait, mert a csokoládétermékekben nagyon eltérő a kakaótartalom. Értők szerint minél sötétebb a csokoládé, annál jobb.

Ellenben minél több zsiradékot és cukrot tartalmaz, annál kevesebb benne a teobromin - hívta fel a figyelmet a kutatás vezetője, Elizabeth Triche. A csokoládé teobromintartalma 0,15 és 0,46 százalék között lehet.

Az orvos szerint a terhességnél gyakori vérnyomásproblémák megelőzéséhez olyan teobrominszint szükséges, amennyit napi egy szelet jó minőségű étcsokoládé elfogyasztása biztosít.

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.