Gyakori tévedések a meddőséggel kapcsolatban

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A legtöbb nő úgy gondolja, hogy ha egészséges életmódot folytat, helyesen táplálkozik, rendszeresen mozog, nem dohányzik, egyéb káros szenvedélyei sincsenek, akkor nem lehetnek meddőségi problémái.

A sikeres fogantatás egy igen összetett és bonyolult folyamatrendszer eredménye, vagyis bármely összetevőjének meghibásodása meghiúsíthatja a sikeres gyermeknemzést. Cikkünkben a meddőséggel kapcsolatban felmerülő leggyakoribb tévhitekről olvashat.

Aki egészséges, annak nem lesznek meddőségi problémái

Az esetek nagy részében ez így is van, de vannak olyan esetek, amikor a probléma nincs összefüggésben az életmóddal vagy táplálkozással.

A meddőségi problémák általában 35 év fölött jelentkeznek

Az igazolódott, hogy a teherbeesés esélye folyamatosan változik egy nő élete során, és nincs konkrét időszak, amikor zuhanásnak indul. Általában a húszas évek elején van a csúcsponton egy nő termékenysége, de ez nem jelenti azt, hogy ebben a korban a fogamzás mindig zökkenőmentes és idősebb korban problémákra kell számítani.

Ha már valaki szült, a következő teherbeesés könnyebb lesz

Nincs rá garancia, előfordulhat szekunder infertilitás is, mely nem ritka jelenség.

Az ovuláció a 14. napon van

A tipikus menstruációs ciklus 28 napos, de nem minden nő tipikus. Számos nőnek van 21-35 nap közötti ciklusa. Ahhoz, hogy kiszámoljuk az ovuláció lehetséges időpontját, a ciklus hosszából le kell vonni 14 napot. De még ez sem garantált időpont, akár korai, akár késői ovuláció is előfordulhat.

r Számolja ki ovulációját kalkulátorunkkal!

A menstruáció alatt nem lehet teherbe esni

Ahogy változik a nőknél a menstruációs ciklus hossza, úgy az is előfordulhat, hogy valaki épp a menstruáció alatt esik teherbe.

A meddőségi problémák oka a nő

A meddőségi problémák ugyanolyan gyakorisággal fordulnak elő a férfiaknál, mint a nőknél. Egy tanulmány szerint egyharmad arányban a nő, egyharmad arányban a férfi és egyharmad arányban mindkét fél felelős a termékenységi problémáért, másik tanulmány szerint 40-40%-ban valamelyik félnél, 20%-ban mindkét partnernél van valamilyen rendellenesség.

A fogamzásgátlók meddőséget okozhatnak

A hormonális fogamzásgátlók hatása visszafordítható, sőt azáltal, hogy csökkenti a méhen kívüli terhesség esélyét, a kismedencei gyulladást, még jótékony hatása is van a megtermékenyülésre.

A teherbe esés csak aktus alatt következhet be

Az aktus és a megtermékenyülés között napok is eltelhetnek, a spermium a nő szervezetében napokig is élhet, így ha napokkal az aktus után következik be az ovuláció, még kialakulhat terhesség.

Mi vezethet meddőséghez?
Általában nem szabad túlságosan aggódni, ha nem sikerül azonnal teherbe esni. Fontos, hogy odafigyeljen egészségére, és hogy egészséges életet éljen. Azonban gyakran ez sem lehet elég. Ekkor bátran forduljon szakorvoshoz segítségért. Mi vezethet meddőséghez?

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Mi történik a meddőségi kivizsgáláson?

Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Meddőség
Azon párok számára, akik rendszeres nemi élet mellett legalább 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbe eséssel, komplex meddőségi kivizsgálás javasolható, melynek során meghatározzák a meddőség fennálló okait, valamint terápiás terv elkészítése történik.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.