• A kisebb születési súly veszélyei

    Szerző:
    WEBBeteg

    Számos betegség visszavezethető a magzat méhen belüli fejlődésére. A kutatások szerint a kis súlyú újszülöttek felnőtt korukban fogékonyabbak az érrendszeri megbetegedésekre.

    Az európai átlagos születési súly 3200 gramm. Alacsony testsúlyúnak számít az az újszülött, akinek a testtömege 2500 gramm alatt marad. A tapasztalatok szerint Magyarországon évente kb. 8000 ilyen alacsony súlyú csecsemő születik.

    Hirdetések

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?


    A magasvérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magasvérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.
    A magas vérnyomásról>>

    Mitől lehet kisebb az újszülött testtömege?

    Az optimális testsúly elérésének szempontjából meghatározó a méhen belüli tápanyag ellátottság. Az anya hiányos vagy nem megfelelő táplálkozása is okozhat kisebb születési súlyt. A koraszülött csecsemők szintén a súlyhatár alatt maradnak, mivel az ő esetükben a méhen belüli fejlődési idő lerövidül. „Mindkettő magában hordozza azokat a rizikótényezőket, amelyekkel a koronária betegség, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és bizonyos vesebetegségek nagyobb eséllyel fordulhatnak elő a későbbiekben.” – nyilatkozta Dr. Tulassay Tivadar.

    Stresszhormonok

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A méhen belüli alultápláltság miatt magzati stressz állapot alakulhat ki, amely befolyásolja a magzat hormonműködését. Ez azt jelenti, hogy megnő azoknak a stresszhormonoknak (pl. kortizol, adrenalin) az aktivitása, amelyek segítik a magzat túlélését ebben a táplálékszegény környezetben. Ezek a hormonok biztosítják az alapvető életfunkciókat, de káros következményeket is okoznak. Csökken az érképződés, ami kevesebb érelágazódás, azaz a hajszálerek ritkább kialakulását eredményezi. Az érfalak merevebbek lesznek, és ez megnöveli a benne áramló vér nyomását. A magas vérnyomás számos szív és érrendszeri megbetegedést okozhat.

    Az alacsony születési súlyú gyerekek körében négyszer gyakoribb a koronária megbetegedések előfordulása, és hatszor gyakoribb a magas vérnyomás esélye. A rizikófaktorok halmozódása miatt ezeknek a gyerekeknek fokozottabban oda kell figyelniük az egészségükre.

    (freepress.eu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    A sürgős ellátást igénylő hasfájás jelei és okai

    A hasfájás újszülött- és csecsemőkorban is az egyik leggyakoribb panaszok közé tartozik. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a baba sírása nem az éhség vagy a hasfájás jele. Lehetséges, de közel sem biztos. A sírás annyit jelent, hogy komfortérzetében csorba esett, és ezt meglehetősen hangosan képes a környezete számára jelezni. Ugyanakkor számtalan oka lehet a sírásnak, melyek közül az egyik a hasfájás.

    Szamárköhögés - Az újszülöttekre veszélyes betegség

    A szamárköhögés, bár kötelező védőoltás van ellene, az újszülöttekre és csecsemőkre veszélyes betegség - mondta a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy két újszülött kaphatta meg a betegséget.

    Depressziós kispapák

    A Pediatrics szakmai folyóiratban 2016-ban megjelent tanulmány szerint a fiatal, átlagosan 25 éves kispapák közt 68 százalékkal több depressziós tünet jelentkezik az apává válás első 5 évében. Ez az adat a párkapcsolatban és gyermekükkel együtt élő apákra vonatkozik. Mi okozza a kispapa depressziót?

    Előtej (kolosztrum) - Mikor, mennyi a normális?

    A terhesség hónapjai alatt a hormonális változások miatt a női mell különleges átalakulásokon megy keresztül: mirigyállománya felszaporodik és alkalmassá válik a tejtermelésre. Míg a tejbelövellés a szülés után pár napot még várat magára, az úgynevezett előtej az első perctől kezdve a baba rendelkezésére áll.

    Akinek bőven van anyateje, segíthet másoknak

    Akinek bőven van anyateje, segíthet más kismamáknak - mondta az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnőtagozatának vezetője az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

    Rendben lezajlott a szülés? Mehet haza

    Az Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészeti tagozatának vezetője szerint a kollégium már húsz éve valamennyi kormánynál megpróbálta elérni, hogy a kötelezően előírtnál hamarabb is hazamehessenek a kórházból az anyák az újszülöttjeikkel, ám nem jártak eredménnyel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA