A kisebb születési súly veszélyei

Freepress
megjelent:

Számos betegség visszavezethető a magzat méhen belüli fejlődésére. A kutatások szerint a kis súlyú újszülöttek felnőtt korukban fogékonyabbak az érrendszeri megbetegedésekre.

Az európai átlagos születési súly 3200 gramm. Alacsony testsúlyúnak számít az az újszülött, akinek a testtömege 2500 gramm alatt marad. A tapasztalatok szerint Magyarországon évente kb. 8000 ilyen alacsony súlyú csecsemő születik.

Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

A magasvérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magasvérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.
A magas vérnyomásról>>

Mitől lehet kisebb az újszülött testtömege?

Az optimális testsúly elérésének szempontjából meghatározó a méhen belüli tápanyag ellátottság. Az anya hiányos vagy nem megfelelő táplálkozása is okozhat kisebb születési súlyt. A koraszülött csecsemők szintén a súlyhatár alatt maradnak, mivel az ő esetükben a méhen belüli fejlődési idő lerövidül. „Mindkettő magában hordozza azokat a rizikótényezőket, amelyekkel a koronária betegség, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és bizonyos vesebetegségek nagyobb eséllyel fordulhatnak elő a későbbiekben.” – nyilatkozta Dr. Tulassay Tivadar.

Stresszhormonok

A méhen belüli alultápláltság miatt magzati stressz állapot alakulhat ki, amely befolyásolja a magzat hormonműködését. Ez azt jelenti, hogy megnő azoknak a stresszhormonoknak (pl. kortizol, adrenalin) az aktivitása, amelyek segítik a magzat túlélését ebben a táplálékszegény környezetben. Ezek a hormonok biztosítják az alapvető életfunkciókat, de káros következményeket is okoznak. Csökken az érképződés, ami kevesebb érelágazódás, azaz a hajszálerek ritkább kialakulását eredményezi. Az érfalak merevebbek lesznek, és ez megnöveli a benne áramló vér nyomását. A magas vérnyomás számos szív és érrendszeri megbetegedést okozhat.

Az alacsony születési súlyú gyerekek körében négyszer gyakoribb a koronária megbetegedések előfordulása, és hatszor gyakoribb a magas vérnyomás esélye. A rizikófaktorok halmozódása miatt ezeknek a gyerekeknek fokozottabban oda kell figyelniük az egészségükre.

(Freepress)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Parrag Hanga, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.