Probiotikumok alkalmazása terhesség alatt

Medipress
megjelent:

A probiotikumok használata nagy népszerűségnek örvend. Az új kutatások szerint alkalmazásuk terhesség alatt nemcsak biztonságos, de számos előnyös hatásuk is van, mind az édesanyára, mind a magzatra.

A probiotikumok élő baktériumok, milliós számban élnek bélrendszerünkben. Születéskor kerülnek be szervezetünkbe, nélkülük megemelkedik a fertőzés kockázata, vitamin- és ásványianyag-hiánybetegségek alakulnak ki, és meggyengül az immunrendszerünk működése is.

Ha bélrendszerünkben sok jótékony hatású baktérium él, meggátolja a kórokozók elszaporodását, például a fertőzött étellel bekerülő Salmonellák és Proteusok elszaporodását.

Probiotikus törzsek

  • Bifidobacterium adolescentis, bifidum, longum, infantis
  • Lactobacillus acidophilus, casei, delbruekii
  • Saccharomyces boulardii

Terhességben a táplálkozásra még jobban odafigyelünk. A hormonális változások, a fáradtság és stressz felborítja a bélrendszer egészséges bakteriális egyensúlyát, lelassul az emésztőrendszer működése, székrekedés alakul ki, a kismamák gyakran küzdenek emésztési nehézségekkel, hányingerrel, hányással. A nőgyógyászok gyógyszerek segítségével próbálják csökkenteni a tüneteket. Ezek többsége átjut a méhlepényen, magzatra való hatásuk nem teljesen ismert. Valójában csak mérséklik a tüneteket, a valós okot nem szüntetik meg. A probiotikumok fogyasztása helyreállítja a bakteriális egyensúlyt és megszünteti a panaszokat.

A bélflóra támogatása immunrendszerünket is erősíti

A téma cikkei

5/1 Immunerősítés probiotikumokkal
5/2 Mikor szedjünk probiotikumot?
5/3 A probiotikumok hatása
5/4 Probiotikumok szedése terhesség alatt
5/5 Ki nem szedhet probiotikumot?

Bőrünk szervezetünk első védelmi vonala. Ennek ellenére kevesen tudják, hogy immunrendszerünket 60-70 százalékban a bélrendszerünk alkotja. A terhesség immunrendszerünket is nagy kihívás elé állítja. A probiotikumok csökkenthetik a megfázások valószínűségét és a légúti megbetegedéseket. Csökkentik a húgyúti-, és a gombás fertőzéseket, a bőrgyulladásokat, melyek mind gyakoriak a terhesség alatt.

A probiotikumok megszületéskor a magzat immunrendszerét is erősítik. Az ilyen édesanyák gyerekei 50 százalékkal ritkábban lesznek allergiásak - főleg az ekcéma, az asztma és az atopiás dermatitisz valószínűsége csökken, aminek nemcsak a tüneteit enyhíti, de gyakran teljes gyógyulást eredményez.

A probiotikumok átjutnak az anyatejjel, így erősítik az újszülöttek immunrendszerét is. A joghurt, a kefir, a tehéntúró és a savanyú káposzta nagyon sok probiotikumot tartalmaz – első sorban Lactobacillus acidophilust és bifidobaktériumot, bár mire ezek a termékek a boltok polcaira kerülnek, már kevés élő baktérium található bennük. Az ilyen ételek nagyon jó hatásúak, a probiotikummal való kiegészítés mégis gyakran szükséges, hogy bélrendszerünk egészséges flóráját erősítsük. A termékeket gyógyszertárakban és drogériában vény nélkül megvásárolhatjuk.

(Medipress)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.