• Otthonszülés: háttér kell

    WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
    Szerző:
    WEBBeteg

    Az otthonszülést szabályozó tervezet szerint a szüléseket megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkező orvosok vagy bábák kísérhetnék. Ehhez a bábáknak tanfolyamot kellene végezniük, azonban ez a tanfolyam egyelőre részleteiben kidolgozatlan.

      A téma cikkei


    3/1 Érvek az otthonszülés mellett
    3/2 Érvek a kórházban szülés mellett
    3/3 Otthonszülés: háttér kell

    Amíg az első bábák elvégzik az előírt tanfolyamot, addig kötelező lenne megfelelő tapasztalattal rendelkező szülészorvosnak jelen lenni a szülés alatt. Ez azonban nem annyira egyszerű, az orvosoknak csak kis százaléka vállalkozna ilyesmire.

    Az indokok között szerepel például az, hogy az otthonszülés levezetését mindenki csak a munkaidején kívül vállalhatná, vagyis a pihenőidejében. Sajnos nem előre megjósolható az sem, hogy a szülés mikor kezdődik el és mennyire húzódik el.

    Hirdetések

    A tervezet egyébként szabályozza azt is, hogy mik azok a körülmények, amikor az otthoni szülés átgondolást igényel, vagy amikor nem vállalható. Ilyenek például a túl nagy vagy túlságosan alacsony várható magzati súly, az anya idős életkora, előzetesen végzett császármetszés, előzetes vetélések, az anya anyagcsere-betegségei, ikerterhesség, igazolt koraszülés vagy túlhordás, fekvési rendellenességek (a farfekvés is), vércsoport összeférhetetlenség, idő előtti burokrepedés. Meghatározza a miniszteri tervezet azokat a tárgyi feltételeket is, amelyeket biztosítani kell a szülés ideje alatt.

      Gyermekvárás, terhesség


    Az otthonszülésre készülő anyának nyilatkozatot kellene tenni szándékáról és a szülés várható időpontja előtt részt kellene vennie bizonyos vizsgálatokon, melyek segítségével megállapítható, hogy van-e akadálya az otthoni szülésnek. Az otthonához legközelebb eső kórházat is értesíteni kellene arról, hogy sürgős esetben várhatóan oda szállítják majd.

    Természetesen az otthoni szülésről tájékozató, arra felkészítő tanfolyamon is részt kell vennie a párnak (ez jelenleg is így van), hiszen nagyon fontos, hogy felelősen tudjanak dönteni ebben a fontos kérdésben.

    (Dr. Szimuly Bernadett)

    3/2 Érvek a kórházban szülés mellett | 3/3 | Következő oldal
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    Magas vérnyomás és terhesség

    A terhesség során jelentkező magas vérnyomás – függetlenül attól, hogy korábban is meg volt-e vagy csak a fogantatás után jelentkezett – különleges odafigyelést igényel. A magas vérnyomás és a terhesség kombinációja nem szükségszerűen veszélyes állapot. Az alábbiakban megtudhatja, mit tehet a maga és gyermeke egészsége érdekében.

    Több idő és kevesebb beavatkozás kell a nőknek szülés közben

    Az egészségügyi szakembereknek bízniuk kellene abban, hogy a nők képesek életet adni a gyermeküknek természetes módon. Ez szerepel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) új irányelveiben, melyek kevesebb szülőszobai orvosi beavatkozást ajánlanak - olvasható a HVG-n.

    A császármetszésnek hosszú távon előnye is lehet

    A császármetszéssel szülő nőknél később kisebb lehet a kockázata az inkontinenciának, mint a természetes úton szülőknél, ugyanakkor egy átfogó tanulmány szerint későbbi terhességeiknél megemelkedhet náluk a vetélés vagy a halvaszületés rizikója - olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

    Történhet-e császármetszés az anya kérésére?

    A császármetszések aránya az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedik. Mi lehet ennek az oka? Amerikai adatok alapján az Egyesült Államokban 29, 1 százalékra növekedett, ami 40 százalékos emelkedést jelent 1996-hoz képest. A legmagasabb arány Brazíliában a legszembetűnőbb, itt ugyanis a császármetszés aránya a jobb anyagi helyzetben levő asszonyoknál 55 százalék, a magánkórházakban megközelíti a 80-90 százalékot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA