A kiegyensúlyozatlan étrend káros a magzatra

MTI
megjelent:

Olyan mechanizmusra bukkantak cambridge-i kutatók, amely megmagyarázhatja, miért növeli az anya kiegyensúlyozatlan étrendje az utódnál a diabétesz kialakulásának kockázatát későbbi életében - idézte hétfőn a BBC hírportálja.

Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent tanulmányban állatkísérleteik eredményéről számoltak be a kutatók. Leírásuk szerint a patkánykísérletek azt jelzik, hogy az anya kiegyensúlyozatlan étrendje miatt "elhallgathat" egy gén, amely az utódban az inzulin termelődéséért felelős.

Korábbi tanulmányok utaltak arra, hogy a hiányos anyai étrend hozzájárulhat az utódnál jelentkező cukorbetegséghez, a Cambridge-i Egyetem kutatóinak mostani eredményei pedig egy lehetséges magyarázatot adnak ennek mechanizmusára.

A szóban forgó gén a Hnf4a jelű, amely a hasnyálmirigy kialakulásában és az inzulintermelésben játszik szerepet. Amikor a kísérletekben a terhes patkányokat fehérjében szegény étrenden tartották, utódaiknál az elvárhatónál nagyobb arányban jelentkezett a 2-es típusú diabétesz a későbbiekben. Kiderült az is, hogy eközben a Hnf4a jelű gén kikapcsolt állapotba került.

Mint Susan Ozanne kutatásvezető elmondta, a továbbiakban más típusú kiegyensúlyozatlan étrendekkel is lefolytatják a vizsgálatokat, hogy megnézzék, azok milyen hatással vannak a patkányutódok egészségére.

A kutatók feltételezik, hogy az embernél hasonló mechanizmusok működnek, mint a kisemlősöknél tapasztalt, ezért hangsúlyozták, hogy a nőknek kiegyensúlyozott étrendjükre várandósságuk alatt különösen oda kell figyelniük.

Ételek, melyeket jobb kerülni terhesség idején
Gyermekvárás idején gyakran hallhatjuk a régi mondást, miszerint kettő helyett kell ennünk. Mindez többek között azt is jelenti, hogy kerülnünk kell mindazokat az ételeket, melyek veszélyeztethetik akár az anya, akár a baba egészségét.

(MTI)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.