• Mobiltelefon és terhesség - Veszélyeztetheti a magzatot?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A mobiltelefon sugárzása születés előtt és utána is növeli bizonyos viselkedési problémák (pl. hiperaktivitás, figyelemzavar, kortársakkal való együttműködés zavara) kockázatát – feltételezi a Journal of Epidemiology and Community Health online szaklapban megjelent tanulmány.

    Az új kutatásnak azonban vannak korlátai, s amint arra a kutatók is rámutattak, nincs elegendő adat ahhoz, hogy biztosan állítsák, a mobiltelefon expozíció viselkedési problémát okoz. Amint azt Leeka Kheifets, a tanulmány kutatója elmondta, a magzati expozíció valószínűleg nagyon alacsony, így ma még nem világos, hogyan befolyásolja a magzati fejlődést.  

    Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy néhány egyszerű óvintézkedéssel csökkenthető a terhességi és gyermekkori veszélyeztetettség. Egyszerűen csak tartsa távol a telefont a testétől és használjon kihangosító eszközt!

    Hirdetések

    Mobiltelefon expozíció és viselkedés

    Veszélyes-e a mikrohullámú sütő?


    A mikrohullámú sütőben elkészített élelmiszer ugyanolyan ízletes, mint bármely más módszerrel készült étel, ráadásul sokkal több vitamin, ásványi-és tápanyag marad benne, mint a hagyományos főzés során. Mindezek ellenére a mikrohullámú sütő veszélyes is lehet, ha nem a megfelelő módon használják. Veszélyes-e a mikrohullámú sütő?>>

    A kutatók 28745 hétéves gyermek és édesanyjuk adatait vizsgálta. Az anyák tájékoztatást adtak a terhesség alatti életmódjukról, beleértve a mobiltelefon használati szokásaikat is a terhesség alatt és után. A gyermekek 7 éves korában újból megkérdezték őket a gyerek mobiltelefon használati szokásairól és viselkedési problémáiról.

    A gyerekek 35%-a használt mobiltelefont, kevesebb, mint 1 %-uk heti több mint egy órát telefonált. A szülők elmondása szerint a gyerekek többségének (93%) nincs viselkedés zavara, ám 3.3%-nál borderline személyiségzavart, 3.1%-nál pedig egyéb viselkedési problémát (lelki tünetek, hiperaktivitás, figyelemzavar, kapcsolati problémák) tapasztaltak.

    A gyerekek 18%-a volt kitéve a mobiltelefon ártalmainak terhesség alatt és születés után, és ennél a csoportnál volt a viselkedési problémák előfordulása a legnagyobb. Kheifets azt tervezi, hogy 11 éves korukban ismét megkérdezi a gyerekeket a mobiltelefon használati szokásaikról.

    Csökkentse az expozíciót!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A mobiltelefon használat ártalmaival kapcsolatban már számos tanulmány megjelent. Ezért is fontos, hogy a várandós nők a pocakjuktól minél távolabb tárolják mobiljukat, illetve kihangosítóval használják azt. Noha még kevés adat áll rendelkezésünkre, jobb félni, mint megijedni – állítják a szakemberek.

    Nem csak a terhes nőkre és a magzatra veszélyes a mobiltelefon. Számos tanulmány bizonyítja, hogy férfiaknál a zsebben hordott mobil jelentősen csökkenti, illetve károsítja a spermákat.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Figyeljen rá, hol hordja a mobiltelefonját!

    Egy kutatás eredményei megerősítik azt a korábbi feltételezést, miszerint a mobiltelefon által kibocsátott sugárzás káros hatással van a spermiumokra.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    Nem vagyok feleségnek és anyának való? - Orvos válaszol

    Tényleg nem vagyok jó anya vagy csak túl stresszelem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A terhesgondozás menete hazánkban

    Az egyik legmaradandóbb élmény a leendő édesanya életében, amikor egy álmos reggelen végre megjelenik a pálcán az a bizonyos második csík. Az esetek döntő többségében ugyanis ez azt jelenti, hogy méhében új életet hordoz, és jó eséllyel kilenc hónap múlva egészséges újszülöttel gyarapszik a család.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA