• Kampány a vastagbélrák ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja. Ennek kereteiben a Van Holnap! Zsákos Alapítvány idén először rendezte meg március 2-án a Legyen egy kék napod! Figyelemfelkeltő megmozdulást.

    Sajnos hazánkban ez a betegség tabunak számít, a betegek szégyenlik, mások pedig inkább nem is vesznek tudomást róla, ezért tartja az Alapítvány fontosnak a figyelemfelkeltést. A program célja, hogy a kék napon minél többen öltözzenek kékbe, ezzel felhívva a figyelmet a vastagbélrákra, és az ellene való küzdelemre, és ha csak egy mondatra is, de essen szó a betegségről és a szűrés lehetőségéről.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     Fontos tudni, hogy a vastagbélrák az egyik legjobban szűrhető daganatos betegség, nagyon jól kezelhető, és túl lehet élni.

    Sokak mellett fontosnak tartja a Zsákos Alapítvány programjához való csatlakozást Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, akik jóhangulatú kék napján és fotózásán a Zsákos Alapítvány tagjai is részt vehettek, valamint a Nyíregyházi ILCO Egyesület, melynek tagjai minden erejüket bevetették a kampány sikeréért.

    A vastagbélrák tünetei:


    • hasmenés vagy tartós székrekedés
    • gyomorpanaszok, hasi fájdalom, felfúvódás, hányinger
    • véres széklet
    • általános gyengeségérzet, fáradtságérzet
    • indokolatlan testsúlycsökkenés

    (Van Holnap! Zsákos Alapítvány)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A vastag- és végbéldaganatok sugárterápiája

    A sugárterápia nagy energiájú sugarakat (például röntgensugarakat) vagy részecskéket használ a rákos sejtek elpusztítására. Sokkal gyakrabban használják a végbélrák kezelésére, mint vastagbélrák estén. Egyes vastag- és végbélrákos megbetegedéseknél az egyidejűleg alkalmazott kemoterápia hatásosabbá teheti a sugárterápiát. A két kezelés együttesét kemoradioterápiának hívják.

    Célzott terápiák a vastagbélrák kezelésében

    A célzott onkológiai készítmények alkalmazása napjainkban már a terápia részét képezi, azokat szakmai szempontok alapján a hagyományos kemoterápiás készítményekkel kombináltan kapják a vastagbélrákos betegek.

    Életeket menthet a vastagbélszűrés

    A legújabb hírek szerint augusztus végén valóban elindulhat az országos vastagbélrákszűrési program, amelynek előkészítése még 2016 márciusában kezdődött. A projekt felgyorsítása elengedhetetlen, mert Magyarország Európában az első, világszinten a negyedik helyen áll a vastagbélrák okozta halálozásban, mivel a betegséget gyakran már gyógyíthatatlan állapotban fedezik fel.

    A vastagbélrák műtéti kezelése

    Az operáció a leggyakoribb és legfontosabb kezelési módszernek számít a korai stádiumú vastagbélrák esetén. A műtét típusa a betegség kiterjedésétől, a tumor elhelyezkedésétől és a műtét céljától függ.

    A vastagbélrák kezelése

    A vastagbélrák terápiájának megválasztása minden esetben a daganat helyi kiterjedtségének, valamint a nyirokcsomókban, vagy más szervekben lévő áttéteknek a meghatározása alapján történik: a gyógyszeres kezeléstől a sugárterápián át a különböző műtéti eljárásokig számos eljárás közül választhat orvosa.

    A húgyhólyag daganatokról

    A húgyhólyag a vizelet tárolására alkalmas szervünk, sajnálatos módon a féktelen dohányzás évek alatt daganat kialakulásához vezethet ebben a szervben is. Több klinikai kutatás igazolta, hogy a húgyhólyagrák az esetek 30-70%-ában dohányosoknál alakul ki. A tumor gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben, gyakoribb a fejlett országokban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA