• A vastagbéldaganat szövettani típusai

    Szerző:
    WEBBeteg

    A vastagbélrák diagnosztikájában is döntő szerep jut a szövettani vizsgálatnak, mivel ez igazolja egyértelműen a daganat rosszindulatúságát, továbbá ez határozza meg annak típusát, a kilátásokat és a választandó kezelést. Milyen eredmények születhetnek a vizsgálaton?

    A vastagbélrák téma cikkei

    1. A vastagbélrák és tünetei
    2. A vastagbélrák szűrési lehetőségei, kivizsgálása
    3. Táplálkozás és vastagbéldaganat
    4. A vastagbéldaganat szövettani típusai
    5. A vastagbélrák kezelése

    A vastagbélrák felismerésében legáltalánosabban alkalmazott diagnosztikus eljárás a vastagbéltükrözés (colonoscopia). A vizsgálat során felfújják a vastagbelet, hogy a szonda akadálymentesen haladhasson előre a vizsgálandó területen. Ha a vizsgáló orvos egy adott bélszakaszon elváltozást lát, akkor lehetősége van arra, hogy abból szövettani mintát vegyen, s azt továbbküldje szövettani vizsgálatra.

    Miután a gasztroenterológus szakorvos levette a mintát, azt elküldi az illetékes patológiai intézetnek, egy általa feltételezett iránydiagnózissal. A mintát patológus szakorvosok vetik részletes vizsgálatok alá.

    A diagnózishoz vezető lépések 
    • Részletes anamnézis (kórelőzmények, műtétek, krónikus betegségek).
    • Fizikális vizsgálatok.
    • Képalkotó eljárások (ultrahang, röntgen, CT, MR).
    • Mintavétel az adott elváltozásból (biopszia).
    • Biopsziás anyag patológiai feldolgozása, szövettani diagnózis megalkotása.

    A szövettani diagnózis megalkotásához felhasználják a mikroszkópiát (fénymikroszkóp, fluoreszcensmikroszkóp, elektronmikroszkóp), immun-hisztokémiát (ez az eljárás a szövetet alkotó sejtek molekuláris összetételéről is ad információt).

    A szövetminták makroszkópos és mikroszkópos kiértékelése alapján születik meg a kórszövettani lelet, amely tartalmazza azokat az adatokat (pl. a daganat pontos típusát, differenciáltságát, amelyekre támaszkodva eldönthető az onkológiai kezelés.

    Milyen szövettani típusai vannak a vastagbéldaganatoknak?

    A rákos megbetegedések nagyon összetettek, nem lehet leegyszerűsíteni a csoportosításukat. Az egyes szövettani típusoknak nagyon eltérő prognózisuk, és e típusoknak akár a kezelési módjuk is különbözhet.

    A daganatok lehetnek jó- vagy rosszindulatúak. A vastagbél jóindulatú daganatai közé tartozik a vastagbélpolip, melyet daganatot megelőző állapotnak is szoktak hívni a szakirodalomban. Mivel polipnak neveznek minden, a bélüregbe bedomborodó képletet, egyes poliptípusok még nem számítanak daganatnak, csupán annak "előfutárai".

    • A még nem daganatnak számító polipok a hyperplasiás (szövettúltengéses) polip és a gyulladásos polip.
    • Az adenoma a felhám (epithelialis) daganatokat jelöl, amelyek mirigyekre jellemző szerkezetűek, vagy amelyek mirigyből származnak, de nem feltétlenül mirigyes szerkezetűek. A vastagbélrákok többsége adenomából alakul ki (adenocarcinoma).
    • A hamartoma olyan elváltozás, amely rendszertelen szövetszaporulatként jelenik meg egy adott szövetben.

    Az adenomát további alcsoportokra lehet bontani, melyek több szempontból is fontosak, kiemelendő a prognosztikai jelentőségük. Ezek mérete és alakja alapján lehet következtetni, hogy mekkora eséllyel változnak át rosszindulatú daganattá.

    Adenomatípus

    Gyakoriság

    Méret és carcinomakockázat

     

    Tubularis, nyeles adenoma

     

    70%

    < 1 cm 1%

    > 1-2 cm 10%

    > 2 cm 10-50%

    Villosus adenoma

    20%

    nagyságtól független 20-50%

    nagyságtól független 20-50%

    Tubulovillosus adenoma

    10%

    A táblázatban szereplő adatok közül kiemelendő, hogy a villosus adenoma fajul rosszindulatúvá leggyakrabban. Általában tünetmentes a polipok valamennyi formája, többnyire vastagbél-szűrés keretében fedeznek fel véletlenül. A vastagbéldaganat 90%-ban az 50. életév után jelentkezik, esetenként azonban már 40 éves kor előtt is előfordul. Az adenocarcinoma 2-5%-ban többszörös, így mindig keresni kell a további daganatokat.

     A vastagbélrák kialakulása, lefolyása 

    A vastagbélrák stádiumai

    A szövettani vizsgálat végén a patológus kiad egy stádium megjelölést a kezelő orvosnak, aki ennek alapján tud dönteni a terápiás protokollról. Ezen stádiumbeosztás a tumor méretén, a helyi nyirokcsomó érintettségén valamint azon alapul, hogy van-e távoli áttét más szerveken.

    A vastagbéldaganatot (colorectalis carcinoma) I-IV-es skálán lehet osztályozni, az I. a legjobb kilátással rendelkező stádium, míg a IV-es stádiumban már távoli áttétek jelentek meg a szervezetben, sokkal rosszabb prognózissal.

    A colorectalis carcinomát szövettani differenciáltsági fokozatokba sorolják, ezek a következők:

    Fokozat (grade)

    Leírás

    Megjegyzés

    G1

    jól differenciált

    kis malignitású carcinomák

    G2

    közepesen differenciált

    G3

    rosszul differenciált

    nagy malignitású carcinomák

    G4

    differenciálatlan

    A vastagbéldaganat áttétei

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Minél rosszabb indulatú egy-egy daganat, annál nagyobb az esélye áttét kialakulásának. Az áttét többféle úton terjedhet, a leggyakoribb a lymphogén terjedés és a hematogén terjedés.

    A lymphogén terjedés azt takarja, hogy a daganatos sejtek, elérve a vastagbél nyirokelvezető rendszerét ezen keresztül terjednek el a testben a nyirokcsomók érintettségével. Valószínűleg sokan hallottak már arról, amikor egy vastagbél szakasz eltávolítás után az orvos közli a beteggel és hozzátartozóval, hogy volt-e nyirokcsomó érintettség vagy nem. A nagy malignitású carcinoma korán ad nyirokrendszeri áttét.

    A hematogén terjedés a vérrel való terjedést jelenti. Mivel az egész testünket behálózza az érrendszer, így a sejtek megtapadnak bizonyos szerveken (máj és tüdő, ritkábban más területek), és tovább szaporodnak. A betegek negyedénél már a diagnózis felállításakor májáttét észlelhető, az összes beteget tekintve több mint 50 százalékban alakul ki májáttét.

    Akkor a legjobbak a beteg kilátásai, ha nem volt nyirokcsomó áttét és hematogén elterjedésre utaló jeleket nem találtak sem az operáció közben, sem a képalkotó eljárásokkal (röntgen, CT, MR). Ezt kövtően is rendszeres kontrollokra kell, hogy járjon az operáción átesett páciens, hogy ha netán kiújult a betegség, akkor azt még lehessen idejében megfékezni.

    Milyen kilátásai lehetnek egy vastagbélrákos betegnek?

    A stádium-besorolás alapján állapítanak meg prognosztikus értékeket, azaz azt, hogy milyen a betegség gyógyulási esélye. Minden egyes stádiumhoz hozzárendelik az 5 éves túlélés arányát százalékosan. Ezen értékeket a sok éves statisztikák alapján határozzák meg. Az érték nagyban függ a betegség agresszivitásától, a beteg általános állapotától, a meglévő krónikus betegségeitől és hogy milyen rég áll fent a betegség. A vastagbéldaganat esetén az 5 éves túlélési arányok a következők a stádium-besorolás függvényében:

    Vastagbéldaganat túlélési esélye

    A vastagbélrák gyógyulási és túlésési esélye tehát jó, amennyiben idejében fedezik fel azt és nincs áttét. Annak a fő oka, hogy évente mégis több ezren vesztik életüket a betegségben, elsősorban a késői felismerés, a szűréseken való részvétel hiánya.

    Molekuláris diagnosztika

    Az utóbbi években forradalmi változást hozott számos daganattípus gyógyításában a molekuláris diagnosztika. Az eljárás a ráksejtek genetikai hátterének vizsgálatát jelenti. Ezen információra alapozva ugyanis alkalmazhatóvá válnak olyan speciális készítmények a terápia során, amelyek célzottan, egy-egy genetikai variáns esetében fejtik ki hatásukat. Ezen speciális, kifejezetten az adott daganattípusra ható szerek alkalmazásával a korábbiaknál sokkal jobb gyógyulási arány érhető el. Bővebben A molekuláris diagnosztika a vastagbélrák kezelésében

    Olvasson tovább A vastagbélrák kezelési lehetőségei

    Holányi PéterForrás: WEBBeteg
    Szerző: Holányi Péter
    Lektorálta: Dr. Méhes Gábor, a Magyar Patológusok Társaságának elnöke

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Csecsemőkori puffadás

    WEBBeteg

    A kólika kínzó tünetei enyhíthetőek! Tekintse meg infografikánkat!

    Hullik a haja?

    WEBBeteg

    A hajhullás elleni fellépést érdemes időben elkezdeni. Van megoldás! (x)

    A vastagbélrák szűrési lehetőségei...

    A vastagbélrákszűrés 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott, de gyanú esetén bármely életkorban fontos lehet a betegség mielőbbi...

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek...

    A vastagbélrák és tünetei

    A vastagbélrák és a végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb daganat és a második leggyakoribb oka a daganatos...

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy...

    Vizsgálatok a vastagbélrák kezelése...

    Amennyiben a szövettan igazolja a vastagbélrákot, további vizsgálatokra lehet szükség. A kivizsgálás azt szolgálja, hogy a kezelőorvosnak...

    Kérdések a vastagbélrák leletről: a...

    Mit jelentenek a leleten a BNO kódok? Mik a kilátások a betegség különböző fokozataiban?

    A tüdődaganatok szövettani típusai

    A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak...

    Mi az az intraoperatív fagyasztásos...

    A patológusok munkájának egyik érdekes és kevésbé ismert része az úgynevezett intraoperatív fagyasztásos vizsgálat. Ennek során...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.