• Szívinfarktus: A nők halálozási aránya magasabb

    Szerző:
    WEBBeteg

    A cukorbaj mind a nők, mind a férfiak csoportjában a koszorúér-betegség egyik legfontosabb kockázati tényezője. Egy új, német vizsgálat tanúsága szerint viszont szívinfarktus után a cukorbeteg nők hosszútávú halálozása lényegesen rosszabb, mint a férfiaké.

    Augsburg városában a német szívgyógyászok 1984-ben indították el a MONICA/KORA vizsgálatot, amely alapvetően betegségnyilvántartás: valamennyi, a városban és a körülötte lévő településeken, heveny infarktus miatt kezelésbe vett betegek minden lényeges adatát tartalmazza. Ez a hatalmas adathalmaz már eddig is több nagyjelentőségű tudományos ismeretet eredményezett.

    Hirdetések

    Christa Meisinger és munkatársai 2009-ben közölték azt az érdekes megfigyelést, hogy az egyedül élő férfiak gyakrabban lesznek cukorbetegek, mint a családban élők. Ez nőkre nem vonatkozott, de a férfiakra akkor is érvényes volt, ha figyelembe vették a cukorbetegséggel kapcsolatos egyéb kockázati tényezőket, mint a túlsúlyt vagy a testmozgás hiányát.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A német munkacsoport azt is vizsgálta, hogy változott-e az infarktus okozta halálozás az elmúlt 25 évben. Megállapították, hogy ezen idő alatt igen jelentős mértékben csökkent, és ez a korszerű, koszorúér-tágításos kezelésnek és az új gyógyszerek adásának köszönhető. Most befejezett vizsgálatukban azt tanulmányozták, hogy a cukorbajban is szenvedő betegek infarktus utáni sorsa hogyan alakul, azokéhoz képest, akiknek nincs cukorbetegsége. A MONICA/KORA nyilvántartásban 196 nő és 505 férfi adatai találták, akik heveny infarktus következtében meghaltak és cukorbetegségük is volt. Ezeket az adatokat hasonlították össze 415 olyan nő és 1327 olyan férfi halálozási adataival, akik nem szenvedtek cukorbetegségben.

    A megfigyelési időszak 4,3 év volt. A heveny infarktus utáni első hónapban nem észleltek különbséget sem a nők és a férfiak, sem a cukorbetegségben is szenvedő, illetve ezzel a kockázati tényezővel nem terhelt szívbetegek között. A későbbi időszakban viszont nagy eltérés jelent meg a nők és a férfiak között: a cukorbeteg nők lényegesen nagyobb arányban haltak meg szívinfarktust követően, mint a férfiak. A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez fokozott figyelmet igényel a gondozást végző orvosoktól. A tanulmány az American Journal of Cardiology december 15-i számában jelent meg.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Az éjszakai műszak a feje tetejére állítja a bioritmusunkat

    Tapasztalták már, hogy egy át nem aludt éjszaka után másnap képtelenek koncentrálni, fejfájással, szédüléssel küszködnek? A rossz komfortérzethez az is elég, ha rosszul és kevesebbet alszanak ahhoz képest, amit megszokott a szervezetük. Elképzelni is nehéz, hogy miként élik meg a nappali ténykedésüket azok, akik rendre éjszakai vagy váltott műszakban dolgoznak.

    Közel 1500-an vettek részt a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének rendezvényén

    A május 12-én második alkalommal megrendezett „Botra fel” elnevezésű rendezvényén rengetegen vettek részt. A 18 vidéki városban és 2 budapesti helyszínen megtartott, nordic walking oktatással egybekötött séta célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az életmód és mozgás fontosságára, amelyek segítségével a diabétesz jobban ellenőrzés alatt tartható.

    Stresszes? Ellenőriztesse a vércukorszintjét!

    A cukorbetegség sokszor már csak előrehaladott stádiumban okoz tüneteket, azonban tudnunk kell, hogy számos tényező hajlamosít a kialakulására. Dr. Marton Anna, belgyógyász, kardiológus, diabetológus a stresszről mint önálló rizikófaktorról beszélt.

    A neuropátia szűrése májustól már Heves megyében is elérhető

    Dr. Vácity József, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet főigazgatója és Dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója 2018-án ünnepélyesen átadták használóinak a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben működő Heves Megyei Neuropathia Centrumot, melynek vezetője Dr. Harcsa Eleonóra főorvos. A centrum Heves megyéből fogad betegeket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.