• Hirtelen szívhalál nőknél - Kis mennyiségű alkohollal megelőzhető?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kisebb eséllyel fejezik be életüket hirtelen szívhalál következtében azok a nők, akik rendszeresen, de mértékletesen fogyasztanak alkoholt, mint azok, akik vagy egy kortyot sem isznak, vagy kemény alkoholisták.

    A világ egyik legnagyobb orvosi vizsgálatának eredményeit a Heart Rhythm októberi száma közölte. Frank Speizer amerikai orvos 1976-ban arra gondolt, hogy a nők betegségeinek okait olyan vizsgálattal lehetne kideríteni, melyben a gyengébb nemnek sok ezer tagja vesz részt, éveken keresztül.

    Hirdetések

    Az egészségügyben dolgozó ápolónők évente kötelező orvosi vizsgálata évtizedeken keresztül mutatja, hogy a munkájukat egészségesen kezdő nők betegségei a kor előrehaladásával hogyan jelennek meg és ebben föllelhető-e az életmód jellemzőinek szerepe. A nővérek egészségének vizsgálatával foglalkozó szakemberek már száznál több tanulmányban ismertették a női egészségre vonatkozó, fontos ismereteket.

    Most azokat a tényeket elemezték, melyek negyedévszázadnál hosszabb idő során 85 067 ápolónő és asszisztens megfigyelésekor gyűltek össze. A résztvevők 1980 és 2006 közötti időszakra vonatkozó egészségügyi adatait négyévenként rögzítették. Az óriási adathalmaz elemzése szerint azok az amerikai egészségügyben dolgozó nők, akik átlag napi 5-15 gramm alkoholt fogyasztottak, ami fél-egy deci bornak felel meg, 36 százalékkal kisebb hirtelen szívhalál kockázattal éltek, mint azok, akik soha nem ittak semmiféle szeszt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az utóbbiak és a mértékletes alkoholfogyasztásnál többet italozók hirtelen szívhalál esélye viszont meredeken emelkedett. Ezek az eredmények kizárólag nőkre vonatkoznak, de a tanulmány szerzői emlékeztetnek arra, hogy már korábban megjelent egy hasonló vizsgálat orvosok egészségéről, melynek résztvevői férfi doktorok voltak. Az erősebb nem képviselőinél az italozást úgy értékelték, hogy enyhe-mértékletes alkoholfogyasztásnak az számított, ha valaki hetenként kettő-hat italt ivott meg. A mértékletes szeszivás a férfiak hirtelen szívhalál esélyét is 80 százalékkal csökkentette az absztinensekéhez képest.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Mi mindenre jó a pálinka? Tényleg van gyógyító hatása?

    Mint a tengeri hajósoknak a rum, a magyar embernek a pálinka volt az univerzális, külsőleg-belsőleg használható csodagyógyszer. Milyen előnyei és hátrányai vannak a fogyasztásának?

    Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

    A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

    Alkoholizmus - Mit tehetnek a hozzátartozók?

    Kedves Doktornő, mit tehetnek a családtagjai azért a 78 éves férfiért, aki napi 4-6 üveg sört, 3-4 felest iszik, ettől rendkívül agresszívé és önveszélyessé válik. Ő maga nem ismeri be, hogy problémáit az ital okozza. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Ittasság, részegség vagy alkoholmérgezés?

    Ugyanazon mennyiségű alkohol a különböző személyeknél más-más fokú ittasságot-részegséget okoz, köszönhetően az egyéni toleranciának. Nagyobb mennyiségű ital fogyasztása vagy alacsonyabb alkoholtolerancia súlyos mérgezést okozhat.

    Mit jelent, ha valakinek sportszíve van?

    A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít fiatalságunk megőrzésében és számos súlyos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi. Aki sportol, egészséges, vélhetjük mindezek alapján. Miért van szükség mégis a hobbi- és élsportolók rendszeres szűrésére?

    Hol kezdődik az alkoholizmus? - Az orvos válaszol

    Hol kezdődik az alkoholizmus, és milyen tünetekről lehet felismerni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.