• A gyors szénhidrátok növelik a női szívinfarktus kockázatát

        Szerző:
        WEBBeteg

        Nagyobb a szívroham kockázata azoknál a nőknél, akik sok nagy glikémiás indexű, gyorsan felszívódó szénhidrátot, például fehér kenyeret vagy cukros ételt esznek - közölték hétfőn megjelent tanulmányukban olasz kutatók.

        Az Archives of Internal Medicine című szaklapban közzétett vizsgálat a koronáriás szívbetegségek emelkedett kockázatát mutatta ki nőknél - férfiaknál azonban nem - akkor, ha étrendjük gazdag volt nagy glikémiás indexű ételekben. A glikémiás index azt jelzi, hogy az elfogyasztott szénhidrátból milyen gyorsan jelenik meg lebontás után a glükóz a véráramban.

        Hirdetések

        A nők többségénél atípusos a szívinfarktus

        A nők nagy részénél szívroham után láthatatlan az érelzáródás. Ez az oka annak, hogy a nők infarktus után sokkal kevesebb kezelést kapnak, mint a férfiak - derítette ki egy új amerikai kutatás.
        Bővebben >>

        A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy minden nagy szénhidráttartalmú diéta emeli a vércukorszintet és az ártalmas vérzsírok, a trigliceridek szintjét, miközben csökkenti a védő (HDL) koleszterin szintjét, ezáltal növeli a szívbetegségek kockázatát.

        A különféle szénhidrátoknak azonban eltérő hatásuk van a vércukorszintre, nagyobb terhelést, a vércukorszint kiugrását okozzák a nagyobb glikémiás indexű ételek.

        Sabina Sieri és munkatársai 47 749 felnőttet, ezen belül 15 171 férfit és 32 578 nőt kérdeztek ki felmérésükben. Az elemzésben 4-4 csoportra osztották a résztvevőket az elfogyasztott szénhidrát mennyisége alapján.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A felső negyedbe tartozó, legtöbb szénhidrátot fogyasztó nőknél nagyjából kétszeres volt a szívbetegség kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebbet ették, vagyis az alsó negyedbe tartoztak. Amikor a szénhidrátokat tovább csoportosították alacsony és magas glikémiás indexű kategóriákba, a különbség még nagyobbnak mutatkozott.

        Az étrendjük alapján a legnagyobb glikémiás terhelést vállaló nők csoportjában a szívbetegség kockázata 2,24-szer volt nagyobb, mint a legkisebb terhelésű nők csoportjában. A férfiaknál ilyen összefüggés nem jelentkezett. A nemek közötti különbséget a szakemberek azzal magyarázzák, hogy a nők és a férfiak eltérő módon bontják le a cukrokat és a zsírokat, és azok felszívódása is különböző.

        (MTI)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Fiatalkori mellrák

        Tóth András

        Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

        Mi az a divertikulózis?

        Dr. Mármarosi István

        Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

        Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

        A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

        A rostok szerepe az étrendben

        Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben.

        Szénhidrátszámolás: nem bonyolult, de gyakorlást igényel

        A szénhidrátszámolás segíthet abban, hogy a nagyobb vércukor-ingadozásokat elkerülje, vércukra zömében 4 és 8 mmol/l között legyen. Az inzulinadagot - ha inzulint szükséges adnia - a fogyasztani kívánt szénhidrátmennyiséghez pontosabban tudja majd igazítani, ha jól számol.

        Tej és tejtermékek: Ön tudta?

        A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani. Ennek oka, hogy a tejben és tejtermékekben számos értékes tápanyag - fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok - található, melyekre a szervezetnek szüksége van, bizonyos összetevői (kalcium) pedig ebből az élelmiszercsoportból hasznosulnak a legjobban. A tej és tejtermékek minden korcsoport számára ajánlottak, különösen a növekedésben lévő gyerekeknek az erős, egészséges fogak és a megfelelő csonttömeg kialakulása érdekében.

        Milyen és mennyi szénhidrát szükséges az edzéshez?

        A táplálkozás a hiányzó láncszem az edzés és a teljesítmény között. Szarka Dorottya, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa elmagyarázza, miért fontosak a szénhidrátok a teljesítményhez, és hányféle típusuk ismert.

        Időskori táplálkozás

        Ahogy idősödik az ember, úgy nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is bekövetkeznek, ami hatással van a táplálkozásra is.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.