• Mégsem gátolja az ösztrogén a szívroham kialakulását?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A korábbi feltételezés szerint az ösztrogének gátolják a koszorúérbetegség kialakulását. Az utóbbi azonban időben mind több adat jelzi, hogy legtöbbször ennek az ellenkezője igaz.

    Mivel a nők gyakran csak a férfiaknál idősebb korban kapnak szívinfarktust, ezért jogos volt a feltételezés: a női nemi hormon a változás kora előtt megvédi őket a koszorúérbetegség ellen. A legújabb elemzések a kezelés elején inkább a fordítottját jelzik - olvasható az Annals of Internal Medicine című folyóiratban.

    Hirdetések

    Szívroham után: a nőknek nagyobb segítségre van szükségük

    Az infarktust követő, kritikus esztendőben a szívbeteg nők nagyobb mértékű társadalmi segítséget igényelnek, mint a férfiak.
    Részletek >> 

    Először olyan tanulmány jelent meg, amely ugyan igazolta, hogy a nők ritkábban és később lesznek szívbetegek, de tüzetesen megvizsgálva a férfiak és a nők nagy csoportját, az derült ki, hogy a különbséghez nincs szükség a hormonok áldásos hatására. A két csoport közötti eltérést megmagyarázhatta, hogy a nők körében a jól ismert kockázati tényezők: a dohányzás, a sörhas vagy a kezeletlen magas vérnyomás, cukorbetegség ritkábban fordultak elő.

    Sengwee Darren Toh és munkatársai 16.608 nőt vizsgáltak. Véletlenszerű kiválasztás szerint a csoport fele olyan hormonkészítményeket szedett, amilyeneket a változó kor kellemetlen tüneteinek kezelésére adnak, a csoport másik fele pedig ugyanolyan külsejű placebót.

    A vizsgálat résztvevőinek sorsát éveken keresztül követték. Mint kiderült, a változó kor kellemetlen tüneteinek kivédésére általánosan rendelt női nemi hormon, az ösztrogén-progeszteron kombináció a gyógyszerek szedésének első két évében kissé növelte a szívroham esélyét.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kockázat növekedésének mértéke statisztikai módszerekkel vizsgálva nem volt jelentős, de az egyértelmű volt, hogy a hormonkezelés a szívroham esélyét nem csökkentette.

    A kutatók igen érdekesnek találták, hogy hosszú ideig történő gyógyszerszedés, hat év után a különbség megfordult: akkor már kissé ritkábban következett be a hormont szedők csoportjában infarktus.

    Toh és munkatársai arra hívják fel a figyelmet, hogy az ilyen kezelést a változó kor elérése után, éppen a korai panaszok ellen kezdik el és nem lehet előre megmondani, ki az, akinek a hőhullámai ugyan elmaradnak, de szívrohamot kap.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Angina pectoris: a mellkasi fájdalom

    Az angina pectoris típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom nyomó, szorító jellegű, mintha prés alatt lenne a mellkas. Az angina pectoris tüneteként a fájdalom kisugározhat a bal vállba, karba. A betegek sokszor a torkukban és az állkapcsukban is égő fájdalmat éreznek, és hátba kisugárzó fájdalom is felléphet.

    Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

    A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

    Ösztrogén- és progeszteronszint - Fontos az egyensúly!

    Mindkét hormonfajta a petefészkek szövetének terméke. Keletkezésük mennyiségét az agyalapi mirigy tüszőérlelő (FSH) és sárgatestérlelő (LH) serkentőhormonjai szabályozzák.

    Ösztrogéndominancia - Sok nőt érint, akár meddőséget is okozhat

    Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság, és sajnos nemcsak kellemetlen tüneteket okoz, de súlyos betegségekhez, akár meddőséghez is vezethet. Dr. Lőrincz Ildikótól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusától megtudhatja, vajon milyen kezelési lehetőségek közül választhat a beteg.

    A menopauza 5 leggyakoribb tünete

    A menopauzával összefüggésbe hozható tünetek nagy része valójában a perimenopauza időszakában jelentkezik. Míg egyes nők különösebb komplikációk vagy kellemetlen panaszok nélkül esnek át a menopauzán, másokat már a perimenopauzától kezdve legyengítenek, kimerítenek a tünetek, melyek akár évekig is tarthatnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.