• Szívroham után: a nőknek nagyobb segítségre van szükségük

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az infarktust követő, kritikus esztendőben a szívbeteg nők nagyobb mértékű társadalmi segítséget igényelnek, mint a férfiak.

    A gyengébb nem tagjai közül is mind többen szenvednek szív- és érrendszeri betegségben és ennek tanulságairól egy vizsgálat eredményei alapján a Circulation:Cardiovascular Quality and Outcomes szakfolyóirat számolt be.

    Hirdetések

    Női infarktus: mások a tünetek

    A női szívinfarktus tünetei mások, mint a férfiaknál tapasztalt, mellkasi fájdalommal járó szívrohamoké.
    Gyakran nem ismerik fel >>

    Az Amerikai Szív Szövetség adatai szerint az USA területé, minden percben egy nő valamilyen szívbetegség következtében fejezi az életét. Ugyanakkor csak minden ötödik asszony tudja, hogy nemcsak a férfiakra, hanem a nőkre is a legveszélyesebb betegség a szívroham vagy az agyi katasztrófa.

    Judith Lichtman és munkatársai 19 amerikai kórházban 2411, heveny szívroham miatt kezelt beteg sorsát követték. A vizsgálat nemcsak az orvosi kezelés módszerét, eredményeit követte, hanem az infarktus utáni év körülményeit, érzelmi viszonyait is igyekezett fölmérni.

    Mind a nők, mind a férfiak közül azok javultak a legkisebb mértékben, voltak képesek lelkileg is földolgozni a szívrohamot és kerültek a leggyakrabban depressziós állapotba, akiknek környezete a legkevesebb segítséget adta a betegnek. A nem megfelelően támogató környezet azonban a szívbeteg nők javulását nagyobb mértékben gátolta, mint a férfiakét.

    Mivel a nők általában tovább élnek, mint a férfiak, gyakori, hogy a kórházból hazakerülő asszony teljesen egyedül marad. Ilyenkor nagy jelentősége van a szervezett rehabilitációs egészségügyi programnak - hangsúlyozta a vizsgálat vezetője.

    Egy másik tanulmány szerint a férfiak és a nők infarktus utáni ellátása jelentősen különbözik. A gyengébb nem képviselői gyakran gyengébb kezelési módban részesülnek: a gyógyító személyzet nem olyan aktív, mint a férfibetegek ellátása során.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ebben szerepet játszik az is, hogy a korszerű kezelési módszerek többsége férfiakon végzett vizsgálatok adatain alapul. Chiara Melloni és munkatársai hangsúlyozzák, hogy noha a szív- és érbetegségek azonos gyakorisággal fordulnak elő a férfiak és a nők körében, a kezelési irányelvek alapjául idézett, 156 tanulmányban a nőbetegek aránya csupán 30 százalék.

    A helyzet javítására mind az egészségügyi minisztérium, mind a gyógyszerek ellenőrzését-engedélyezését intéző hivatal több nőbeteg vizsgálatát javasolja az új technikák, gyógymódok kidolgozásához.

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Angina pectoris: a mellkasi fájdalom

    Az angina pectoris típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom nyomó, szorító jellegű, mintha prés alatt lenne a mellkas. Az angina pectoris tüneteként a fájdalom kisugározhat a bal vállba, karba. A betegek sokszor a torkukban és az állkapcsukban is égő fájdalmat éreznek, és hátba kisugárzó fájdalom is felléphet.

    Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

    A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    A menopauza 5 leggyakoribb tünete

    A menopauzával összefüggésbe hozható tünetek nagy része valójában a perimenopauza időszakában jelentkezik. Míg egyes nők különösebb komplikációk vagy kellemetlen panaszok nélkül esnek át a menopauzán, másokat már a perimenopauzától kezdve legyengítenek, kimerítenek a tünetek, melyek akár évekig is tarthatnak.

    Szexuális készenléti zavarok - Rengeteg nőt érint

    A nők jelentős része küzd a szexuális késztetés problémájával, aminek egyik legkellemetlenebb jele a vaginális nedvesedés hiánya. Dr. Demjén László, nőgyógyász szerint a megoldás felé vezető első lépés az okok feltárása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.