• A szójatej nem csökkenti a koszorúérbetegség kockázatát

        Szerző:
        WEBBeteg

        Sokan vártak a szójatejben lévő fehérjék és növényi ösztrogének fogyasztásától kedvező eredményt olyan szempontból is, hogy így csökkenthető a szívinfarktus esélye. Korosodó nők ilyen irányú vizsgálata azonban nem jelzett semmiféle kedvező változást - adta hírül a Nutrition Research tanulmánya.

        A szójából készült ételek-italok akkor lettek igen népszerűek, amikor a szakemberek ismertették, hogy azokban az országokban, ahol a szója alapvető élelmiszer, ritkább a rosszindulatú daganatok több formája, mint Európában. Főleg a japán és a kínai statisztikák jelezték ezt és világszerte kutatás indult ennek a kérdésnek a vizsgálatára.

        Hirdetések

        A szójatej táplálkozási szempontból nagyon hasonlít a tehéntejhez: fehérjetartalmuk mennyiségileg hasonló, bár összetétele különbözik. Kedvező tulajdonsága, hogy azok számára is biztonságos, akik tehéntej allergiában szenvednek. A szójában lévő izoflavonok pedig biológiailag kedvező hatású molekulák.

        Korábban több tanulmány azt jelezte, hogy a szója fogyasztás csökkenti a koszorúér-betegség szempontjából veszélyes vérzsírok szintjét. Ennek alapján ajánlották a szójatartalmú diétát a szívinfarktus megelőzésére is.

        A táplálékkiegészítőket nem javasolják

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Néhány éve 22 nagy vizsgálatból származó tudományos adatok igazolták, hogy a szójának "rossz" LDL koleszterint csökkentő hatása igen szerény, legfeljebb 3 százalék. Kristen M. Beavers és munkacsoportja most azzal foglalkozott, hogyan befolyásolja az érelmeszesedésre jellemző gyulladásjelző és oxidatív stresszre utaló anyagok előfordulását a változó kor utáni, korosodó nők vérében bőséges szójatej ivása a csökkentett zsírtartalmú tehéntejhez képest.

        A 31 önként jelentkező nő egy hónapig igen pontosan, az előírásnak megfelelően étkezett. Ennek ellenére a szójatej mérhetően nem csökkentette a vizsgált gyulladásjelzők és stresszanyagok szintjét.

        Ezek az eredmények hasonlóak azokhoz, melyek alapján az Amerikai Szív Szövetség szakbizottsága néhány éve már hangsúlyozta, hogy a szójából készült élelmiszerek fogyasztása telítetlen zsírtartalmuk, a bennük lévő rostok, vitaminok és nyomelemek miatt a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése végett ajánlott, de ilyen táplálékkiegészítők, tabletták szedése nem javasolt.

        (MTI)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Világossejtes veserák

        Dr. Dobi Gyöngyi

        Mik a betegség tünetei? Milyen vizsgálatokkal mutatható ki? Hogyan kezelhető?

        Kiurgó pulzus

        Kardioközpont

        Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

        Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

        A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

        Angina pectoris: a mellkasi fájdalom

        Az angina pectoris típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom nyomó, szorító jellegű, mintha prés alatt lenne a mellkas. Az angina pectoris tüneteként a fájdalom kisugározhat a bal vállba, karba. A betegek sokszor a torkukban és az állkapcsukban is égő fájdalmat éreznek, és hátba kisugárzó fájdalom is felléphet.

        Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

        A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

        Szexuális élet szívinfarktus után

        A szívinfarktuson átesni félelmetes élmény. Még akkor is, ha az orvosa azt mondja, minden rendben van, nem csoda, ha fél. A félelem azonban csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket Ön és családja megtapasztalhat.

        Melyik kávé árt az egészségnek?

        Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Sokan nem tudnak lemondani a kávézásról, szinte szertartásként beleépül a napi rutinba.

        Szója, egy ellentmondásos étel - Együk vagy kerüljük?

        Aligha van még egy olyan sokarcú és ellentmondásos étel, mint a szója. Az egészséggel kapcsolatos hatásaira vonatkozó kutatások egy kisebb könyvtárat töltenének meg. Jó-e a szója vagy rossz? Együk vagy kerüljük? Erre a kérdésre kerestük a választ a szakirodalomban.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.