A szójatej nem csökkenti a koszorúér-betegség kockázatát

MTI
megjelent:

Sokan vártak a szójatejben lévő fehérjék és növényi ösztrogének fogyasztásától kedvező eredményt olyan szempontból is, hogy így csökkenthető a szívinfarktus esélye. Korosodó nők ilyen irányú vizsgálata azonban nem jelzett semmiféle kedvező változást - adta hírül a Nutrition Research tanulmánya.

A szójából készült ételek-italok akkor lettek igen népszerűek, amikor a szakemberek ismertették, hogy azokban az országokban, ahol a szója alapvető élelmiszer, ritkább a rosszindulatú daganatok több formája, mint Európában. Főleg a japán és a kínai statisztikák jelezték ezt és világszerte kutatás indult ennek a kérdésnek a vizsgálatára.

A szójatej táplálkozási szempontból nagyon hasonlít a tehéntejhez: fehérjetartalmuk mennyiségileg hasonló, bár összetétele különbözik. Kedvező tulajdonsága, hogy azok számára is biztonságos, akik tehéntej allergiában szenvednek. A szójában lévő izoflavonok pedig biológiailag kedvező hatású molekulák.

Korábban több tanulmány azt jelezte, hogy a szója fogyasztás csökkenti a koszorúér-betegség szempontjából veszélyes vérzsírok szintjét. Ennek alapján ajánlották a szójatartalmú diétát a szívinfarktus megelőzésére is.

A táplálékkiegészítőket nem javasolják

Néhány éve 22 nagy vizsgálatból származó tudományos adatok igazolták, hogy a szójának "rossz" LDL koleszterint csökkentő hatása igen szerény, legfeljebb 3 százalék. Kristen M. Beavers és munkacsoportja most azzal foglalkozott, hogyan befolyásolja az érelmeszesedésre jellemző gyulladásjelző és oxidatív stresszre utaló anyagok előfordulását a változó kor utáni, korosodó nők vérében bőséges szójatej ivása a csökkentett zsírtartalmú tehéntejhez képest.

A 31 önként jelentkező nő egy hónapig igen pontosan, az előírásnak megfelelően étkezett. Ennek ellenére a szójatej mérhetően nem csökkentette a vizsgált gyulladásjelzők és stresszanyagok szintjét.

Ezek az eredmények hasonlóak azokhoz, melyek alapján az Amerikai Szív Szövetség szakbizottsága néhány éve már hangsúlyozta, hogy a szójából készült élelmiszerek fogyasztása telítetlen zsírtartalmuk, a bennük lévő rostok, vitaminok és nyomelemek miatt a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése végett ajánlott, de ilyen táplálékkiegészítők, tabletták szedése nem javasolt.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Dr. Jäger Szilvia
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
WEBBeteg - K. J., fordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.