• A nők hajlamosabbak az infarktusra, de...

    Szerző:
    WEBBeteg

    Régen sokkal több férfi került szívinfarktus miatt kórházba, mint nő, de ez az arány megfordulóban van, a gyengébb nem tagjai azonban jobban gyógyulnak szívroham után, mint a férfiak.

    Az elgondolkoztató adatokat az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat  két tanulmánya ismerteti. Az Egyesült Államokban 1988 és 1994 között a szívinfarktus sokkal gyakoribb volt a férfitársadalomban, mint a nők között.

    Hirdetések

    Mi a teendő szívinfarktus esetén?
    Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető szabályokkal, hiszen ilyen esetekben perceken múlhat az ember élete. Bővebben: Mi a teendő szívinfarktus esetén?
    Ez a különbség alaposan csökkent, mert az amerikai férfiak az utolsó öt évben ritkábban kapnak infarktust, viszont mind több nőbeteget kell szívroham miatt mentővel bevinni a kórházi őrzőszobába. A kemény tények erősen cáfolják azt a közhitet, hogy a változás kora előtt a nőket a koszorúér-betegség ellen védik a női nemi hormonok. Ez bizonyos mértékben igaz, de a  szív- és érrendszeri betegségre vonatkozó kockázati tényezők sokkal nagyobb mértékben befolyásolják korunkban a nők életét, mint a férfiakét.

    Az 1994-2006 közötti időszak adatait földolgozó tanulmány, csaknem egymillió infarktus miatt kezelt beteg halálozásával kapcsolatban bizonyította, hogy az 55 évesnél fiatalabb korcsoportban, a nők háromszor jobb eséllyel tudták túlélni a szívrohamot, mint az erősebb nem tagjai. Az idősebbeknél ilyen különbség már nem volt. 

    Sok országban, például nálunk is, a nők fiatal korosztálya, vezetői pozícióba kerülve olyan életstílust vesz fel, ami korábban a férfi vezetőkre volt jellemző: több a kellemetlen munkahelyi stressz, a distressz és ma már több fiatal nő dohányzik, mint férfi.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Sabine Oertelt-Prigione és Vera Regith-Zagrosek szerkesztőségi cikke, mely a tanulmányokat bevezeti, hangsúlyozza: "Az eredmények alapján a kockázati tényezőkre, mint a dohányzásra, a magas vérnyomásra vagy a cukorbetegségre vonatkozó fokozott tanácsadási program, a megelőzés elmulasztása teljességgel megengedhetetlen".

    Fölhívják a figyelmet a Szív Világszövetség nemzetközi mozgalmára, melynek lényege, hogy mindenki megértse: a nők szíve a koszorúér-betegség szempontjából ugyanolyan mértékben veszélyeztetett, mint a férfiaké. A világszerte terjedő mozgalom jelképe elegáns, piros női ruha és jelszava: "Ez nem piros ruha. Ez riadó" A világméretű program hazai gazdája a Magyar Nemzeti Szívalapítvány.

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A megtört szív szindróma

    A világirodalom, a film- és zenevilág állandóan visszatérő témája a megtört szív fájdalma. Bármennyire is furcsán hangzik, de létezik ilyen betegség.

    Fékezzünk! A stressz miatt megduplázódik az infarktuskockázat

    Egy-egy váratlan trauma, vagy akár az állandósult rohanó, leterhelt életmód is okozhat stresszt, és a következménye mindkettőnek drámai lehet. Még veszélyesebb a köztudatban nem is igazán ismert gyermekkori stressz, mivel növeli a szív- és érrendszeri betegség vagy szívinfarktus kockázatát.

    Élet szívinfarktus után

    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    Az elhanyagolt érszűkület infarktushoz vezethet - Figyelemfelkeltő tünetek

    Hazánk a szív- és érrendszeri betegek számában az élmezőnyhöz tartozik, és a helyzet javításához elengedhetetlen mind az orvosok felvilágosító munkája, mint a betegek valódi életmódváltása. Ha nem változtatunk, akár fekély, infarktus vagy stroke is fenyegethet!

    A stressz növeli az érelmeszesedés kockázatát

    Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre - derült ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmányból.

    Fogamzásgátlás plusz dohányzás egyenlő életveszély?

    A női szervezet kényes egyensúlyát már a legkisebb mértékű dohányzás is képes felborítani. Dr. Demjén László a dohányzó nőknek adott fogamzásgátlási tanácsokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.