• Mikroszkópikus méretű labdacsok a szív gyógyulásáért - Kutatás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kutatók már régóta kísérleteznek olyan eljárások kidolgozásával, amelyekkel a halálra ítélt szívterület hosszabb ideig életben tartható. Már évekkel ezelőtt találtak olyan enzimet, amely az oxigén hiánya miatt fuldokló sejtekben a mérgező szabad gyököket semlegesíti.

    A jövőben gyógyhatású enzimet kibocsátó, apró műanyaggömböket fecskendezhetnek a beteg szívbe, hogy így kezeljék a későbbi szívelégtelenség ellen. A patkányok szívén már eredményesen használt módszerről a világ egyik legnagyobb szívgyógyászkongresszusán, Orlandóban számoltak be.

    Hirdetések

    Szívinfarktus esetén valamelyik koszorúér elzáródik és az általa vérrel, oxigénnel ellátott szívizomterület sejtjei rövid idő alatt jóvátehetetlenül károsodnak. Ha valamilyen módon sikerül ezeket az izomsejteket épségben megőrizni, a később bekövetkező szívelégtelenség kockázata is jelentősen csökkenthető.

      Hogyan ismerjük fel a szívinfarktust?

    A szívinfarktus tipikus tünetei jól ismertek, azonban néha nem könnyű felismerni, mivel a tünetek mértéke nagy egyéni különbségeket mutat.
    Hogyan ismerjük fel a szívinfarktust?>>

    A kutatók már régóta kísérleteznek olyan eljárások kidolgozásával, amelyekkel a halálra ítélt szívterület hosszabb ideig életben tartható. Már évekkel ezelőtt találtak olyan enzimet, amely az oxigén hiánya miatt fuldokló sejtekben a mérgező szabad gyököket semlegesíti.

    Az enzim a szuperoxid-dizmutáz, nemzetközi rövidítéssel SOD, és nagy tudományos érdeklődést váltott ki világszerte.

    A kutatók mesterséges szívinfarktus esetén, kísérleti állatokba befecskendezték ezt az enzimet, de az anyag ilyen körülmények között csak olyan rövid ideig maradt hatásos, hogy annak gyógyító eredménye nem volt.

    Labdacsok a szív gyógyulása érdekében

    Most a kongresszuson elhangzó előadásban bejelentették: sikerült mikroszkópos méretű műanyag labdácskákat előállítani, amelyeket magukba szívják a gyógyító enzimet.

      Élet szívinfarktus után

    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett életmódváltásra és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.
    Élet szívinfarktus után>>

    Amikor ezeket injekcióval bejuttatják a károsodott szívizomba, az enzim fokozatosan kiszabadul a gömböcskékből és ellensúlyozza az izomsejteket mérgező, szabad gyökök hatását.

    Már régebben is dolgoztak különféle műanyagokkal, amelyeket aztán alkalmaztak bőrvarratok formájában. Ezek a polimerek azonban a beadás helyén gyakran gyulladást idéztek elő, ezért a szívben használatukra nem került sor. Az új anyagok, a poliketálok beadás után a szervezetben ártalmatlan vegyületekre lebomlanak, ezért biztonságosan alkalmazhatók.

    Kísérleti körülmények között a patkányok szívének teljesítményét a mesterségesen létrehozott szívinfarktus 20 százalékkal csökkentette. A poliketálgömböcskék által szállított enzimmel ezt a súlyos helyzetet teljes mértékben sikerült megakadályozni.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Angina pectoris: a mellkasi fájdalom

    Az angina pectoris típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom nyomó, szorító jellegű, mintha prés alatt lenne a mellkas. Az angina pectoris tüneteként a fájdalom kisugározhat a bal vállba, karba. A betegek sokszor a torkukban és az állkapcsukban is égő fájdalmat éreznek, és hátba kisugárzó fájdalom is felléphet.

    Az alkoholfüggőség - A leszokás módszerei

    Az alkoholfüggőség kezelése nagyon összetett, hiszen kezelni kell a megvonási tüneteket, csökkenteni kell az alkohol iránti vágyat, végül kezelni kell az alkoholizmus következtében kialakuló egyéb kórállapotokat.

    Gyakori gyulladásos betegség növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

    A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

    Időben lehetne kezelni az özvegycsináló artériát

    A Harvardról csábította haza a Lendület program Maurovich-Horvat Pál kardiológust. Néhány éven belül szeretne kifejleszteni egy olyan módszert, amellyel még szívinfarktus előtt megtalálhatnák a legnagyobb veszélyben lévő embereket. A kutatóorvossal készült interjút és a Lendület-napon tartott előadásáról készült videót most nézhetik meg honlapunkon.

    A McDonalds-étel árt a májnak

    Egyhónapos McDonalds-diétára fogott svéd fiataloknak a vérében aggasztóan megugrott egy olyan enzim szintje, amely a májkárosodásnak a velejárója, derül ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmányból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.