• Szívinfarktus: megfelelő gyógyszereket mielőbb

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ha a heveny szívinfarktus miatt rohammentőt hívó beteg a lehető legkorábban, már a rosszullét helyszínén megfelelő gyógyszereket kap, a kórházi ellátás későbbi eredményei is lényegesen javíthatók.

    Ha valaki a mellkasában, vagy deréktól fölfelé bárhol nagy fájdalmat, rosszullétet érez, amilyet korábban soha nem tapasztalt, és az 15 percnél tovább tart, rohammentőt hívjon azonnal és olyan szakintézetbe jusson be mielőbb, ahol éjjel-nappal minden fölszerelés és személyzet megtalálható ahhoz, hogy kizárja a heveny szívinfarktust, vagy ha annak bekövetkeztét észleli, azonnal kezelni is tudja.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szívgyógyászok világszerte így tájékoztatják az embereket. Ezeknek a szabályoknak a betartása sokak életét mentheti meg. Azt igyekeznek mindenfelé elérni, hogy a mellkasi panasz megjelenésétől számítva minél rövidebb idő alatt, ha lehet, egy órán belül bekerüljön az infarktusra gyanús személy az őrzőszobába, ahol ilyenkor legtöbbször szívkatéteres vizsgálat történik.

    A szakorvosok így biztonságosan kizárják a koszorúér szűkületet, elzáródást, de ha a föltételezett diagnózis megfelel a valóságnak, kitágítják a koszorúeret és szükség esetén fémhálóból álló csövecskét is beültetnek a kitágított érszakaszba, ami nyitva tartja a koszorúeret és biztosítja a zavartalan véráramlást.

    Már a mentőben célszerű beadni a véralvadásgátlót

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    George Dangas és munkacsoportja 3203 szívinfarktus miatt kezelt beteg adatait dolgozta fel, akik a szívroham kezdetétől 12 órán belül kerültek a kórházba. Az értágítás után valamennyi betegnek beültettek fémcsövet, szaknyelven sztentet. A kutatók azt nézték, volt-e különbség a sztent átjárhatósága szempontjából attól függően, milyen gyógyszeres előkezelés történt.

    Kiderült, hogy azok a betegek, akik már az első ellátás során, akár a mentőkocsiban véralvadásgátló heparin injekciót kaptak, ritkábban kerültek vissza a kórházba a fémcsövecske elzáródása miatt, mint azok, akiknél ilyen előkezelés nem történt.

    Hasonló előnnyel járt, ha a másik, clopidogrel hatóanyagtartalmú gyógyszert, amit ilyen beavatkozások után mindenütt kötelező szedni, szintén már a kórházba szállítás idején bevette a beteg. Fontos fölismerés: a sztent bealvadása főleg akkor következett be, ha a dohányosok az infarktus után is folytatták a cigarettázást.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Élet szívinfarktus után

    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Angina pectoris: a mellkasi fájdalom

    Az angina pectoris típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom nyomó, szorító jellegű, mintha prés alatt lenne a mellkas. Az angina pectoris tüneteként a fájdalom kisugározhat a bal vállba, karba. A betegek sokszor a torkukban és az állkapcsukban is égő fájdalmat éreznek, és hátba kisugárzó fájdalom is felléphet.

    Mi a teendő szívinfarktus esetén?

    Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető szabályokkal, hiszen ilyen esetekben perceken múlhat az ember élete.

    Nyilvános defibrillátor mentette meg egy férfi életét az osztrák parlament épületében

    Nyilvánosan használható defibrillátor mentette meg egy férfi életét, aki az osztrák parlament épületében kapott szívinfarktust szombaton késő délután.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.