• Polimerrel regenerálódhat a szívizom

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egylépéssel közelebb az orvosok álmához: amerikai kutatóknak sikerült olyan polimervázat kifejleszteni, mellyel - például infarktus következtében - sérült szívizomsejtet lehet pótolni.

    Szerencsés, aki túlél egy (vagy akár több) szívinfarktust (a nőknél felismerni is nehéz), ám minél nagyobb területű szívizomszövet sérül, a szív annál kevésbé képes ellátni a feladatát, a keringés fentartását. Legrosszabb esetben a szövet annyira károsodik, hogy a betegnek új szívre lesz szüksége, ez pedig a jelenlegi szervfelajánlásokat, várólistákat tekintve igen problémás.

    Hirdetések
    Polimerrel regenerálódhat infarktus után a szívizom
    Harmonikaszerkezet: nagy lehetőségek
    a gyógyszerfejlesztésben.

    A Nature Materials című tudományos folyóiratban amerikai kutatók (George Engelmayr, Lisa Freed és kollégáik a Massachussets állambeli Harvard-MIT Egészségtudományi és Technológiai divíziójának munkatársai) arról számoltak be, hogy sikerült olyan sejtvázat előállítani, mellyel a sérült szívizomszövetet regenerálhatják.

    A kutatóknak polimerből olyan vázat fejlesztettek ki, mely kevesebb, mint egy hét alatt beépül a szervezetbe. 500 mikrométer nagyságú polimer lézerrel történő levágásával állt elő a harmonikaszerkezet. Ennek a váznak a sejtfalába kétnapos patkányok szívizomsejtét fecskendezték be, majd ezt a támasztószövetet tápoldatba helyezve egy hétig hagyták növekedni. Ezzel az orvosok egyik álma vált valóra: testazonos, célnak megfelelően alakítható őssejtekből sérült, elhalt szervet "újjáéleszteni".

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Elvileg az ilyen szövetvázban nincs semmi új, már voltak sikeres kísérletek porc(szövet) növesztésére, tenyésztésére. Mindeddig azonban nem sikerült megoldani azt, hogy a szívizomba beültetendő sejtek összehangoltan és kellő erővel húzódjanak össze. Most viszont a szakembereknek sikerült kiküszöbölni a problémát: feszültség alá helyezve a polimer sejtjei egy irányban, egyesült erővel húzódtak össze.

    A kutatók szerint az eljárást egyelőre csak a gyógyszerkutatásben alkalmazzák majd, a kilinkai gyógyászatban még korai lenne. A mesterségesen létrehozott szívizmokon az új szívgyógyszereket lehetne tesztelni.

    (WEBBeteg, forrás: Spiegel Online)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Szexuális élet szívinfarktus után

    A szívinfarktuson átesni félelmetes élmény. Még akkor is, ha az orvosa azt mondja, minden rendben van, nem csoda, ha fél. A félelem azonban csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket Ön és családja megtapasztalhat.

    Horkolás - Komoly betegség tünete is lehet

    A horkolás igazi rémálom lehet mind a horkoló, mind pedig az örökké kialvatlan párja számára. Egy kutatás szerint azonban nemcsak a kapcsolatokra veszélyes, hanem sokkal komolyabb egészségügyi kockázatot jelenthet, mint azt eddig gondoltuk.

    A fogkő miatt is kaphat infarktust

    Hazánkban évente megközelítőleg ötvenezren halnak meg elhízás, magas vérnyomás, dohányzás, cukorbetegség és magas koleszterinszint előidézte szívinfarktusban. A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a már ismert rizikófaktorok mellett az ápolatlan fogazat is növeli a rizikót.

    A szívinfarktus és a hirtelen szívhalál

    A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és a defibrillátor alkalmazása.

    Télen nehezebb szabályozni a vérnyomást!

    Egy amerikai tanulmány szerint, melyet 443 632 magas vérnyomással kezelt veterán adatai alapján végeztek, a magas vérnyomást sokkal nehezebb télen kezelni. A szakértők szerint ennek hátterében a sokkal aktívabb nyári életforma állhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.