A szívritmuszavar nem függ össze a táplálkozással

MTI
megjelent:

Az eddigi feltételezésekkel ellentétben a pitvar-fibrilláció, amely a leggyakrabban előforduló szívritmuszavarnak számít, nem hozható összefüggésbe bizonyos ételek vagy italok fogyasztásával.

A pitvarremegés, fibrilláció a leggyakrabban tapasztalt szabálytalan szívműködés. Régóta folyik a vita arról, hogy van-e valamiféle életmódi jellemző, valamilyen élvezeti szer, például koffeintartalmú ital a ritmuszavar hátterében. Bostonban a Tufts University kutatói Jian Shen vezetésével vizsgálták, hogy a mindennapos táplálkozás során elfogyasztott ételek és italok befolyásolják-e a ritmuszavar keletkezését vagy esetleg képesek-e megszüntetni azt, ha elindult.

A pitvar-fibrilláció hirtelen kezdődő és végző rohamok formájában is előfordul, vagy állandósul. Ennek a ritmuszavarnak igazi veszélye, hogy a ritmusos összehúzódás helyett csak remegő, fibrilláló szívüregben, a pitvarban, illetve az ahhoz kapcsolódó fülcsében a vér megalvad és az alvadékból embólia szakadhat le és úszhat el életfontosságú szervekbe, például az agyba. Ezért igen fontos a pitvar-fibrilláció megelőzése és megfelelő kezelése.

A kutatók az amerikai Framingham városka lakóinak vizsgálata során elemezték a ritmuszavar előfordulási gyakoriságát négyéves megfigyelési idő nyomán. A vizsgált csoport átlagos életkora 62 év volt. A rendszeresen megvizsgált csoportban 4526 egészséges személy volt, és a ritmuszavar a negyedik esztendő végére 296 esetben jelent meg.

A munkacsoport a tanulmány résztvevőinek életmódját, táplálkozását igen részletesen megismerte és annak alapján értékelte, hogy a szabálytalan szívműködés milyen étel vagy ital gyakoribb fogyasztásával volt kapcsolatban, összefüggött-e például a kávé, tea vagy alkohol rendszeres ivásával. A kutatók birtokában lévő adatok az alkohol, a koffein, a táplálkozási rost, valamint a telítetlen zsírsavak halevéssel kapcsolatos fogyasztására vonatkoztak. A statisztikai értékelés tanúsága szerint a vizsgált táplálkozási tényezők és a ritmuszavar között összefüggés nem volt kimutatható - írták az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

(MTI)

Cikkajánló

Szívritmuszavarok (arrhythmia)

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívritmuszavar
A legtöbb embernél kialakulhat időnként szabálytalan szívverés, ilyenkor érezhetjük úgy, hogy szívünk egy ütést kihagyott vagy összevissza ver. Az arrhythmiák általában veszélytelenek, de vannak olyan formáik, amik súlyos tüneteket okozhatnak, sőt néha az életet veszélyeztethetik.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.