• Új, szemléletesebb módszer a koszorúerek vizsgálatára

    Szerző:
    WEBBeteg

    A koszorúerek belső felszinét minden korábbi módszernél szemléletesebben mutatja infravörös fény segítségével az optikai koherens tomográfia. Az Európai Kardiológus Társaság Klinikai Tanácsa elektronikus közleményben tájékoztatta tagjait az új diagnosztikai módszer jelentőségéről.

    A szívinfarktus koszorúér-elzáródás következtében alakul ki. A "rossz" LDL koleszterin oxidálódó formája rátapad a koszorúér belső felszinére, és a vastagodó zsírnemű párnácska mind jobban beszűkíti az ér átmérőjét. A vér áramlását már a szűkület is mind jobban megnehezíti, de az igazi gond az, ha az ér hirtelen teljesen elzáródik.

    Hirdetések

    A véráramba mind kifejezettebben bedomborodó párnácska felszíne az esetek egy részében igen vékony lemez, mely sérülékeny, és ha elszakad, a benne lévő zsír hirtelen betódul az ér belsejébe. Testhőmérsékleten a zsíros anyag folyékony és másodpercek alatt elindítja a véralvadás folyamatát. Az alvadék elzárja az eret és az eredetileg általa vérrel ellátott szívizomzat nem kap oxigént, táplálékot és fokozatosan elhal.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A koszorúerek különböző vizsgálati módszerei már eddig is lehetővé tették a szűkülő érszakaszok kimutatását, de arra nem volt megbizható technika, hogy jelezzék, mennyire sérülékeny a szűkületet okozó párna, a plakk. Az infravörös fénnyel működő tomográfia a plakkok felszínének értékelésére alkalmas, de azt is jól mutatja, hogy a koszorúér-tágítás után behelyezett, fémhálóból készült henger, a stent milyen mértékben képes beépülni az érfalba.Az angol nevének betűszava alapján (Optical Coherence Tomography) világszerte OCT néven ismert módszert mind gyakrabban alkalmazzák a szívgyógyászatban.

    Alessio La Manna és munkatársai leírják, hogy az OCT-katétert bevezetik a koszorúérbe. A katéterben csak egyetlen optikai fémszál van, mely infravörös fényt bocsájt ki. A módszer hasonlít a koszorúerekbe bejuttatott ultrahangvezetékes módszerre, de az infravörös fénnyel nyert kép különbözik. Az OCT-kép bizonyos szempontból pontosabb a komputeres tomográf vagy a mágneses rezonancia nyújtotta felvételeknél is. Az új módszer főleg a plakkok sérülékenységének becslésére alkalmas, valamint az érbe beültetett stent átmérőjében esetleg kifejlődő beszűkülés megitélésére. Az eljárás előnye, hogy koszorúér-tágítás közben a beavatkozás még jobban kézben tartható.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Az EKG és a terheléses EKG

    A szívünk egy finoman megszerkesztett pumpa, amit elektromos automatika irányít. Az elektronika elemei maguk a szívizomsejtek. A pici elektromos jeleket az EKG készülék több görbe formájában jeleníti meg.

    Szívbetegséghez vezethet az öröklötten magas koleszterinszint

    Azoknak az embereknek, akiknek genetikailag magasabb a koleszterinszintje, fiatalon is nagyobb az esélyük a szívbetegségekre, mint a normál értékkel rendelkezőknek. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa az összefüggésekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

    Az érszűkület rizikófaktorai - Előzze meg a súlyos betegségeket

    Az érelmeszesedés gyakran évekig tünetmentes, szinte észrevehetetlen folyamat, amire sokszor már csak a súlyos problémák hívják fel a figyelmet.

    Az érszűkület diagnosztizálása és kezelése

    Az érszűkületre utaló jellegzetes tünetek (lábfájdalom, hideg végtagok, töredezett körmök és fekélyek) az esetek nagy részében felvetik a betegség gyanúját, melynek megerősítése különféle képalkotó és laboratóriumi módszerekkel történik.

    Megelőzhető az amputáció?

    Az alsó végtagi, úgynevezett perifériás verőérbetegség, vagyis érszűkület az általános érelmeszesedés egyik formája. Jól ismertek azok a befolyásolható kockázati tényezők, amelyeknek szerepük van az alsó végtagi verőérbetegség kialakulásában. A négy legfontosabb ezek közül a magasvérnyomás-betegség, a dohányzás, a cukorbetegség és a vér magas koleszterinszintje. Az is egyértelmű, hogy időseknél, a 65 év feletti korosztálynál gyakorisága ugrásszerűen megnő.

    Az érszűkület a fiatalabb korosztályt is érintheti

    Az artériás érbetegségeket - köztük az érszűkületet - sokan az idősek betegségének gondolják, pedig a probléma korai stádiumait egyre gyakrabban diagnosztizálják a fiatalabbaknál is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.